3 C
Campulung Muscel
29/11/2023

O nouă alertă de radioactivitate la Ecovalor!

Incident cu repetiţie la Ecovalor, firma de pe platforma Holcim, prin intermediul căreia se aduc deşeuri la Câmpulung, pentru a fi arse la combinatul de ciment!  

    Miercuri seara, în jurul orei 22.00, s-a înregistrat un incident similar celui petrecut sâmbătă, 3 octombrie 2015, la societatea din Valea Mare Pravăţ, care colectează deşeuri pentru a fi incinerate în procesul de fabricaţie a cimentului. La controlul unui alt transport de deşeuri sortate  care trebuia să intre la recepţie, a fost semnalat, prin intermediul instalaţiei speciale de monitorizare, un nivel anormal al indicatorului de radioactivitate. La fel ca prima dată, containerul în care se afla această încărcătură de deşeuri a fost trecut în zona de carantină, iar reprezentanţii firmei au iniţiat din nou procedurile de urgenţă şi au sunat la 112. Ieri dimineaţă, o nouă echipă de control formată din reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş, Gărzii de Mediu, Direcţiei de Sănătate Publică – Laboratorul Igiena Radiaţiilor Ionizante şi CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare) a ajuns la societatea Ecovalor pentru desigilarea containerului, măsurători, constatări şi investigaţii. Containerul urmează să fie preluat de către o firmă autorizată de Consiliul Naţional de Control al Activităţii Nucleare, cu respectarea normelor legale în vigoare. Dat fiind faptul că, în mai puţin de o săptămână, au fost două alerte radioactive în zonă, firma Ecovalor a luat decizia de a suspenda transporturile de la staţia de sortare de la care provine containerul.
    Poate, pe unii îi liniştesc asigurările autorităţilor, care aproape au “plagiat”  comunicatul de presă al firmei Ecovalor, din care reiese că mare lucru nu s-a întâmplat, deşi “radioactiv” nu e un termen pe care îl folosim în limbajul de zi cu zi. Dacă nu era de ajuns să vedem transporturi cu antemergător, cu sirene, cu Jandarmerie, în faţa şi în spatele TIR-urilor, acum aflăm că ceea ce tranzitează o nenorocire de şosea de centură, prin miezul zonei locuite, din când în când, are “un nivel anormal al indicatorului de radioactivitate”! 

Prefectul zice că e de la iod

    După primul incident de la Ecovalor, duminică dimineaţa, la Prefectură a avut loc o şedinţă de urgenţă. „Am avut o discuţie cu preşedintele CNCAN vizavi de procedurile operaţionale desfăşurate. Nu au fost incidente care să afecteze în vreun fel şi am fost asigurat de doamna doctor Sorina Honţaru, de la DSP Argeş, că sănătatea populaţiei şi a celor care au intrat în contact şi au operat în interiorul fabricii respective nu este afectată. Ecovalor este o staţie de sortare a acestor deşeuri, care funcţionează în spatele Holcim, la Câmpulung. Se va stabili exact ce substanţă este. Înţeleg că este un iod folosit în activitatea medicinală, de la o firmă din Bucureşti de profil, care transportă astfel de deşeuri. Există o anchetă ce se desfăşoară. Pentru Câmpulung vor mai fi şi alte surprize pe partea de mediu în perioada următoare”, a explicat prefectul Mihai Oprescu.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!