În week-end, toate privirile revoluţionarilor din ’89 au fost aţintite la Conferinţa Naţională a Blocului Naţional al Revoluţionarilor. Motivul pentru care s-au întrunit mai bine de 280 de revoluţionari la Braşov au fost controversele apărute în urma Ordonanţei 95, publicată în Monitorul Oficial, prin care se modifică legea celor care au beneficiat de indemnizaţia de revoluţionar prin certificatele ce atestă acest statut. Din Câmpulung, 15 membri ai Asociaţiei „22 Decembrie ’89”, în frunte cu preşedintele Sergiu Cicu, s-au deplasat la Braşov, la această conferinţă.
„Au apărut anumite scindări, în urma controversatei Ordonanţei 95, puse în discuţie şi emisă de Senat, dar nu şi de Camera Deputaţilor, şi pusă în discuţie la Comisia Juridică, condusă de deputatul Bogdan Ciucă, cu privire la noua organizare a SSPR-ului. Asociaţia „22 Decembrie 89” Câmpulung a participat la această conferinţă naţională, în urmă cu două săptămâni, a participat şi la Congresul Blocului Naţional al Revoluţionarilor, care a avut loc la Ploieşti, unde s-a ales o nouă conducere.”, a declarat Sergiu Cicu.
Aşadar, în urma acestui congres, noua conducere a fost aleasă chiar din judeţul nostru, cu cele două nume, respectiv preşedinte al Consiliului Naţional, Dorin Popa, şi preşedintele executiv al Blocului Naţional al Revoluţionarilor, Eugen Răducu, amândoi din Piteşti. După 12 septembrie, data la care, la Ploieşti, s-a schimbat noua conducere, Dorin Popa a convocat această şedinţă de la Braşov. „Pe ordinea de zi a discuţiilor a fost un punct fierbinte, Ordonanţa 95, emisă de Guvernul României chiar în ajun de Revelion. Noi considerăm că nu a făcut altceva decât să se emită certificate pe şpagă, pe bani şi, bineînţeles cui vor ei. Eu am solicitat retragerea sau respingerea acestei ordonanţe de către Parlamentul României – Camera Deputaţilor, pentru înfiinţarea unui nou titlu de revoluţionar cu rol determinant. Rolul determinant în toată treaba aceasta din ’89 au avut-o Nicolae Ceauşescu – Elena Ceauşescu şi sistemul lor, pentru că determinarea lor de a instaura în România dictatura, în urmă cu 50 de ani, a fost cauza pentru care am ieşit în stradă împotriva acestui sistem comunist. Suntem împotriva acestei ordonanţe şi solicităm să fie retrasă şi, totodată, demiterea Secretarului de Stat, Adrian Sanda, pentru că domnia sa decide cui îi dă şi cui nu îi dă rolul acesta determinant, el, împreună cu două juriste ale Secretariatului de Stat.”, a declarat Dorin Popa.
Această schimbare şi introducere a unui nou titlu de „luptător cu rol determinant” se referă îndeosebi la actualii deţinători ai titlului „luptător remarcat prin fapte deosebite”. Ceea ce stopează această nouă ordonanţă este numărul revoluţionarilor din localităţile care nu au avut victime în decembrie 1989. Totodată, OUG 95/2014 consideră că Legea nr. 341/2004, în forma actuală, nu mai corespunde realităţilor social-politice şi economice actuale. Aplicată greşit sau abuziv, a generat inechităţi şi multiplicarea numărului beneficiarilor; a generat conflicte sociale, manifestări de stradă; perturbă activitatea Secretarului de Stat pentru recunoaşterea meritelor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989; zvonuri cu impact negativ, răspândite pe diferite paliere, aducând atingere şi autorităţii de stat; nu prevede sau evidenţiază criterii şi aspecte importante pentru persoanele care au avut un rol determinant şi pentru care se justifică acest act normativ; multiplică numărul certificatelor care a generat stoparea plăţilor începând cu anul 2012; plata indemnizaţiilor în condiţiile prevederilor actuale, având în vedere multiplicarea numărului certificatelor, îngreunează bugetul de stat şi nu se justifică; a determinat luarea măsurii de sistare a plăţii indemnizaţiilor, care s-a produs în temeiul mai multor acte normative şi care, în condiţiile prevederilor actuale, este inechitabilă faţă persoanele îndreptăţite, care au obţinut certificate de revoluţionar în baza autenticităţii şi veridicităţii actelor depuse la dosar. Acest fapt a condus la probleme sociale grave, credite neachitate, care au generat executări silite, abandonuri şcolare, boli, decese.
Tocmai pe baza acestor idei formulate se cere ca, prin Ordonanţa 95, să se aplice corect aceste recunoştinţe ale celor care au fost revoluţionari. Cei care vor avea statutul de revoluţionar cu rol determinant vor beneficia de o indemnizaţie de 4.000 de lei. „Un ministru, dacă este revoluţionar şi are 80 de milioane lei vechi salariu lunar, primeşte şi 40 de milioane, că are acest rol determinant. Noi am fi fost de acord cu această ordonanţă în condiţiile în care nu stabileau că la ora 12:08 s-a terminat revoluţia, dacă lăsau perioada până în 25 decembrie, intra şi Câmpulungul, unde au fost şi doi morţi, împuşcaţi în dimineaţa de 24 decembrie, Ceauşescu nu era omorât. Până la ora 12:08 nu putea intra nimeni în clădiri, civili, decât securiştii intrau, miliţienii şi angajaţii Comitetului Central, mă refer la Bucureşti, deci, nu puteai să intri până nu fugea Ceauşescu. El a fugit la 12:20, cu elicopterul. Dacă stabileşti într-o lege de ordonanţă până la 12:08, este clar că s-a dorit să fie remuneraţi doar securiştii, care aveau şi armele. Pălmaşii nu au niciun drept, ei trebuie să sufere în continuare. Despre acest lucru a fost vorba şi nemulţumirea noastră aceasta este.”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional.
În concluzie, se pare că această Ordonanţă 95 o să acorde recunoştinţe securiştilor, nu adevăraţilor martiri şi luptători ai Revoluţiei din 89, după spusele preşedintelui Consiliului Naţional. „Ce se întâmpla dacă noi, cei care am ocupat Primăria Câmpulung, se ştie foarte bine că au fost arestaţi… Motrun, şeful Securităţii, Miliţia, Vasile Olteanu şi alţii, i-am arestat în arhiva Primăriei, dacă le luam armele şi ne apucam să tragem ca nebunii şi făceam 1.000 de morţi?! Ne felicita acum Ponta, cu sluga lui, Adrian Sanda, ne dădea cu rol determinant că i-am omorât?! Nu numai că nu suntem de acord cu această ordonanţă, dar încalcă Constituţia României.”, a declarat Dorin Popa.
Conducerea Blocului Naţional al Revoluţionarilor a solicitat PSD, printr-un material depus la sediul acestuia, o întâlnire cu noul preşedinte, probabil, Liviu Dragnea. „O să îl informăm, nu că n-ar ştii, dar una este când dai cu pumnul în masă, alta este când îi depui o hârtie la sediu şi o aruncă la coş, să-l priveşti în ochi şi să-i aminteşti că vin alegerile din 2016. Sperăm să ne primească, deja şi-a manifestat dorinţa că primeşte o delegaţie din partea noii conduceri a Blocului Naţional, pentru că vechea conducere ne-a trădat. S-au luptat pentru ei şi familiile lor, mă refer la Mircea Bucur, Constantin Popescu, Codrin Ştefănescu, o trupă PSD-istă, care nu a făcut altceva decât să-şi bată joc de cei aflaţi în nevoie şi ei să-şi mărească conturile cu tot felul de afaceri date de către stat. Sperăm să-şi dea seama Comisia Juridică, că se fac de râs dacă aprobă această ordonanţă şi plenul Camerei Deputaţilor să respingă porcăria aceasta, este anticonstituţională, încalcă 7 articole ale Constituţiei României.”, a declarat preşedintele. Adrian Sanda nu a dat încă răspunsurile la întrebările adresate de Comisia Juridică condusă de deputatul Bogdan Ciucă şi de către reprezentanţii revoluţionarilor.
Articolul precedent