La două luni după ce a lovit şi a ameninţat doi poliţişti, un tânăr din Bălileşti a fost achitat de instanţă pentru infracţiunea de ultraj, dar s-a ales cu o amendă penală şi a fost pusă să le plătească agenţilor daune morale. Parchetul a contestat decizia, iar instanţa superioară a trimis cauza la rejudecare. După rejudecare, bătăuşul s-a ales cu o condamnare cu suspendare, iar daunele pe care trebuie să le dea poliţiştilor au crescut de cinci ori.
Lui Andrei Dumitru Bucura i s-a „tras” după ce în Duminica Floriilor, anul trecut, în toiul stării de urgenţă, a ignorat ordonanţa militară care era în vigoare şi s-a dus acasă la nişte amici, unde au încins un chef de pomină. Poate lucrurile rămâneau neobservate, dar indivizii au dat muzica aşa de tare, că vecinii au fost nevoiţi să cheme Poliţia, deranjaţi de volumul manelelor.
Dintre toţi petrecăreţii, Bucura a fost cel mai recalcitrant cu oamenii legii ajunşi la faţa locului, chiar a fost arestat preventiv, pe când ceilalţi s-au ales doar cu amenzi pentru încălcarea restricţiilor.
Prima dată, Judecătoria Câmpulung l-a pedepsit pe agresor cu o amendă penală
Bucura a stat în arestul IPJ din 13 aprilie şi până pe 4 mai 2020, când a fost plasat sub măsura controlului judiciar. Chiar la finele lunii aprilie, a fost trimis în judecată, pentru ultraj, lovire şi ameninţare, poliţiştii agresaţi, Laurenţiu Adrian Grigorescu şi Andrei Daniel Albu, fiind părţile vătămate din dosar.
Judecătoria Câmpulung s-a pronunţat în acest caz pe 24 iunie 2020, când l-a condamnat pe Andrei Dumitru Bucura la 340 zile amendă, pentru loviri sau alte violenţe, calculate cu câte 10 lei pe zi, din care i s-au scăzut cele în care a fost în arest, 39 la număr, rămânând de executat 301 zile amendă, respectiv 3.010 lei. Pe partea civilă, Judecătoria l-a obligat pe inculpat să le achite agenţilor daune morale, 1.000 de lei lui Andrei Daniel Albu şi 2.000 de lei lui Laurenţiu Adrian Grigorescu, plus să suporte 500 de lei, cheltuieli judiciare către stat.
La rejudecare, condamnare cu suspendare
În termen, Parchetul Câmpulung a atacat hotărârea Judecătoriei, Curtea de Apel Piteşti, unde a ajuns apelul dispunând rejudecarea cauzei la instanţa de fond, respectiv la Judecătoria Câmpulung.
Pe 15 ianuarie s-a încheiat şi rejudecarea, după ce au fost audiaţi mai mulţi martori. Astfel, instanţa de la Câmpulung a stabilit o pedeapsă de un an de închisoare pentru Bucura, rezultată din contopirea celor două primite pentru ultraj împotriva poliţiştilor de la Secţia Rurală Stâlpeni (câte nouă luni pentru fiecare), cu executarea sub supraveghere pe durata a doi ani.
Pe durata termenului de supraveghere, Bucura trebuie să resepcte mai multe măsuri: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile; să comunice schimbarea locului de muncă, informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă; să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei.
În acelaşi timp, trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Bălileşti. Ca pedeapsă complementară, bărbatului i-a fost interzis dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, pe o perioadă de doi ani, care începe de la rămânerea definitivă a condamnării.
Magistratul de caz a dedus din pedeapsa aplicată durata cât a fost reţinut şi arestat preventiv, din data de 13 aprilie 2020 şi până la 21 mai 2020.
Pe partea civilă de data aceasta, Judecătoria Câmpulung l-a obligat pe inculpat să plătească daune morale mai mari către cei doi poliţişti, urmând ca Laurenţiu Adrian Grigorescu să primească 10.000 lei (faţă de 2.000 lei, prima dată), iar Andrei Daniel Albu, 5.000 lei (faţă de 1.000 lei prima dată).
La rămânerea definitivă a condamnării, Bucura trebuie să se supună altei dispoziţii a instanţei, adică să-i fie prelevate probe biologice, de către personalul Poliţiei Române instruit în acest sens, pentru introducerea profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare. Şi de această dată, trebuie să suporte cheltuielile judiciare, care s-au ridicat la 900 de lei. Decizia nu a fost definitivă şi a fost deja atacată de inculpatul Andrei Dumitru Bucura. Adrian TĂNASE