22/04/2025

O mașină cu deșeuri radioactive a străbătut Câmpulungul, în drum spre crematoriul de la Holcim

Chiar dacă pe câmpulungeni i-ar lăsa indiferenţi şi dacă li s-ar trânti în curţi ce s-ar scoate din depozitul de otrăvuri al moldoveanului de la ARO sau nenorocirile radioactive transportate la Holcim de o maşină, noi ne facem datoria de jurnalişti şi vom relata cel mai recent incident cu deşeuri. În mod normal, unui om conştient de riscuri i-ar da fiori reci să audă alăturarea de termeni „deşeuri”, „radioactiv”, „Câmpulung”. Nu este cazul câmpulungeanului dresat de Călin Andrei să chiuie lângă scenă, an de an, nu să-şi pună întrebări fireşti cum ar fi: de ce or fi insistând „nebunii” ăia de la ziar, de atâţia ani, pentru dotarea comunităţii cu o staţie de măsurare a calităţii aerului?! Ca să ştim ce aer respirăm, în condiţiile în care numai Cel de Sus poate ştii ce-a înghesuit patronul afacerii cu deşeuri de la ARO în hala mistuită convenabil, când a intrat în lumina reflectoarelor. Ca să ştim ce pluteşte în aer, dacă pluteşte ceva care ne poate afecta sănătatea, care ne poate scurta viaţa, din pricina arderilor de la combinatul de ciment. 

Incidentul de sâmbătă după amiază, când la o încărcătură a fost depistat „un nivel anormal al indicatorului de radioactivitate”, este încă o dovadă care justifică necesitatea achiziţionării de către autorităţile locale a unei staţii de monitorizare a poluării. Nu şi pentru câmpulungeni, care fie nu cred că se ard deşeuri la un pas de Câmpulung, fie nu-i interesează, aşteptând cu sufletul la gură ca grămada de consilieri adunată zilele acestea la Primărie să aprobe mai repede diferenţa până la 4 miliarde pentru asociaţia preotului Dorin Horvat. 

Călin Andrei, primarul condamnat pentru corupţie, are motive să fie mândru de urmaşi, care i-au preluat „testamentul”. Atâta timp cât va fi el primar, staţia de măsurare a calităţii aerului nu va fi cumpărată, şi aşa a fost. Cât vor conduce Câmpulungul – sperăm că va fi ultimul mandat pentru toată deşteptăciunea din Consiliu – nu vor cumpăra aparatura necesară, deoarece, după ei, nu sunt motive. Nu arde nimeni deşeuri, poluarea este invenţia ziarului, ca să-l cităm pe Iustinian Stănescu, şi chiar dacă erau folosite pe post de combustibil deşeurile radioactive aduse acum trei zile la Ecovalor, care era problema? Dăuna cuiva cimentul? 

“Un nivel anormal al indicatorului de radioactivitate” la încărcătura unui autocamion                             

Sâmbătă după amiază, 3 octombrie 2015, o echipă NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic) din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş a venit la Valea Mare Pravăţ, la societatea Ecovalor, pentru a face măsurători, fiind sesizate depăşiri ale radioactivităţii. Firma, care îşi desfăşoară activitatea pe platforma Holcim Valea Mare Pravăţ, se ocupă cu managementul deşeurilor. La controlul unui transport de deşeuri sortate, la firma Ecovalor, a fost semnalat, prin intermediul instalaţiei speciale de monitorizare, un nivel anormal al indicatorului de radioactivitate. Autocamionul care transporta această încărcătură de deşeuri a fost trecut în zona de carantină, acolo unde s-a oprit şi echipa ISU ajunsă la faţa locului, sâmbătă după amiază, echipată în costume specifice, cercetând amănunţit zona din apropierea rampelor de descărcare. 

Conform comunicatului emis de ISU Argeş, balotul de deşeu din transport care a fost depistat cu probleme a fost depozitat în siguranţă, izolat şi sigilat. Monitorizarea evenimentului a fost coordonată de prefectul judeţului, Mihai Oprescu, iar operaţiunea în teren, de către inspectorul şef al ISU Argeş, colonelul Ion Popa. 

Dar iată cum sună versiunea pompierilor: 

„În data de 3 octombrie, la controlul accesului unui transport de deşeuri sortate, la societatea Ecovalor din Câmpulung, a fost semnalat, prin intermediul instalaţiei speciale de monitorizare, un nivel anormal al indicatorului de radioactivitate. Autocamionul care transporta această încărcătură a fost trecut în zona de carantină. Conform procedurilor în vigoare au fost anunţate autorităţile abilitate ale statului prin 112. La faţa locului s-au deplasat reprezentanţi ai IPJ, ISU Argeş şi Gărzii de Mediu pentru constatări. Transportul a fost sigilat şi pus sub paza reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie şi Jandarmeriei Argeş.

În data de 4 octombrie, sub coordonarea conducerii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, organele competente au trecut la desigilarea containerului şi executarea controlului şi măsurătorilor cu tehnica specifică din dotare (dozimetre, detectoare), cu ajutorul echipajului NBCR. S-a efectuat desfacerea baloţilor localizându-se cu precizie zona cu probleme. Măsurătorile au demonstrat că, la o distanţă de aproximativ 3 metri faţă de container, indicatorul de radioactivitate este acelaşi cu cel al fondului natural, neexistând pericole.

Balotul de deşeu din transport care a fost depistat cu problemă a fost, în prezent, depozitat în siguranţă, izolat şi sigilat. Acestea vor fi preluate de o firmă autorizată CNCAN (Consiliul Naţional de Control al Activităţii Nucleare), cu respectarea tuturor normelor legale în vigoare.

Ecovalor este singura companie din domeniul managementului deşeurilor din România şi printre puţinele din Europa care poate detecta indicatorii de radioactivitate la poarta de acces. Criteriile de acceptare a deşeurilor sunt foarte stricte, iar analizele pentru acestea se fac pentru toate tipurile şi cantităţile de deşeuri.

Incidentul a fost depistat în timp operativ, iar aparatura de măsură instalată la intrarea în obiectiv şi-a dovedit în totalitate utilitatea şi performanţele de a nu permite intrarea în staţia de procesare a oricăror materiale necorespunzătoare. Nu există niciun fel de riscuri pentru personalul propriu, comunitate sau mediul înconjurător.

Ecovalor colaborează cu autorităţile statului din domeniu, următorii paşi vor fi definitivaţi de către autorităţi. Trebuie precizat faptul că s-a executat o monitorizare continuă a evenimentului, întreaga acţiune fiind coordonată de către prefectul judeţului Argeş, domnul Mihail Adrian Oprescu, iar operaţiunea în teren, de către inspectorul şef al ISU Argeş, colonel Popa Ion.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!