Duminica trecută, doi primari musceleni s-au întrecut în a organiza sărbătoarea localităţii şi au reuşit să le ofere consătenilor o zi de neuitat, graţie momentelor pregătite, cu premieri de cupluri, de elevi, cu spectacole în aer liber, cu bulz şi pastramă, ca la o serbare muntenească adevărată. Ion Damian Poştoacă, de la Mioarele, şi Ion Paul Marin, de la Stoeneşti, au primit oaspeţii mari de la judeţ, după amiaza târziu, la câteva ore bune după festivităţile oficiale, din cauza agendei încărcate a conducerii judeţului. Atât prefectul Mihai Oprescu, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Tecău, au sosit, spre finalul zilei, în Muscel, pentru a saluta mulţimea adunată pe Dealul Chiciora, la Mioarele, şi în parcul din faţa Primăriei Stoeneşti, unde s-au ţinut concertele prezentate de Sergiu Cicu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor. La Stoeneşti, printre invitaţii primarului Ion Paul Marin şi ai viceprimarului Ion Luca s-au mai aflat deputatul Gheorghe Marin, pe care l-a însoţit Andra Guiman, preşedinta organizaţiei de tineret a PSD Câmpulung, generalul (r) Nicolae Păştinică, colonelul Ion Popa, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, medicul Valerian Iosifescu, colonelul Nicolae Pietrăreanu, cei doi fiind desemnaţi „Cetăţeni de Onoare” în 2015, medicul veterinar Dragoş Vrabie şi mulţi alţii.
Primarul Ion Paul Marin a amintit cu regret că de la sărbătoarea comunei nu lipsea îndrăgita realizatoare a „Tezaurului folcloric”, Marioara Murărescu, fiică a Stoeneştiului. Altă personalitate care a reprezentat localitatea la nivel naţional, dispărută în primăvara anului 2015, a fost doctorul inginer Jean Constantinescu, fost şef ANRE şi Transelectrica. În amintirea celor doi, ceremonia oficială a Zilei Comunei a debutat cu un moment de reculegere.
Foarte multe cupluri sărbătorite în 2015, la Stoeneşti, care deţine, se pare, un record în materie de locuitori care rezistă împreună mai bine de 50 de ani: Maria şi Constantin Avram, Maria şi Constantin Bragă, Maria şi Nicolae Chingaru, Ciucurica şi Ion Ciubuc, Asineta şi Mihai Iosifescu, Steliana şi Gheorghe Manole, Maria şi Constantin Popa, Viorina şi Nicolae Vlad, Maria şi Stelian Bănică, Veroana şi Ion Băjan, Maria şi Aurel Bugheanu, Maria şi Aurel Ciurea, Vasilica şi Ion Ciurea, Vasilica şi Ion Cotenescu, Viorica şi Gheorghe Darie, Elisabeta şi Constantin Ghinete, Doina şi Virgil Paltin, Maria şi Ion Pojală, Elena şi Daniil Samoilă, Lucia şi Iacob Stănculescu, Maria şi Constantin Ştefan, Elena şi Gheorghe Moiceanu, Maria şi Virgil Văcaru, Lidia şi Constantin Vătăşescu, Viorica şi Gheorghe Bratu, Valentina şi Mihai Gagea, Victoria şi Petre Neguleţ, Maria şi Gheorghe Grigoroiu (aflaţi la 57 de ani de căsnicie), Paula şi Ion Hoaghea, Elisabeta şi Ion Pietrăreanu, care a fost nevoit să lase baltă perpelitul bulzilor, ca să-şi ridice diploma de fidelitate, Maria şi Ion Pitulan, Elena şi Petre Solomon, Maria şi Constantin Pârvu. Ion Pietrăreanu i-a întors gestul primarului de a-l premia cu o diplomă şi un plic cu o mică atenţie din partea Primăriei, venind cu o farfurie pe care se afla un bulz, iar lângă el o şampanie.
Primarul Ion Paul Marin le-a transmis sătenilor care n-au fost premiaţi în 2015, fiindcă nu se putea toţi o dată, că, la anul, urmează altă tranşă consistentă de perechi.
Diploma pentru Andreea Elena Panţuroiu, ocupanta locului II (seniori), la Campionatul Balcanic de Atletism de la Istanbul, aflată în China în momentul desfăşurării Zilei Comunei, a fost înmânată mamei sale. Festivitatea de premiere a continuat cu elevii buni la carte: Sofia Duca, Miruna Ilona Păunescu, Mihai Laurenţiu Samoilă, Alexandru Nicolae Bragă, Mihai Cristian Ciurea, Loredana Elena Şerb, Andrei Alexandru Neculăescu, Viviana Maria Bănică, Maria Patricia Văcaru. Marian Coşcodaru, din cătunul de rudari Valea Bădencii, are trei fete. Una a ajuns la finalul studiilor superioare, a doua a fost admisă la facultate şi a treia a absolvit clasa a VIII-a cu o medie bună, motiv pentru care familia a fost răsplătită cu un premiu de încurajare.
Poate şi datorită faptului că, la Stoeneşti, Ziua Comunei nu are ritmicitate anuală, fiind marcată, vorba românului, „mai răruţ, că-i mai drăguţ”, autorităţile locale nu s-au uitat la bani când a fost vorba de pregătirea unui spectacol cu artişti renumiţi la nivel naţional şi dincolo de graniţele ţării. Programul artistic a fost deschis de grupul „Doina Muscelului” şi a continuat până seara târziu cu recitalurile susţinute de Diana şi Costel Vasile, Alina Grigoroiu, Olguţa Berbec, Cristian Pomohaci, Doiniţa şi Ion Dolănescu.
Articolul următor