Marian Neagoe, vocea Partidei Rromilor din Muscel, este revoltat din toate încheieturile de comunităţile de rromi, care doresc să lenevească în loc să muncească. Acesta îşi doreşte cu ardoare ca toţi cetăţenii de etnie rromă să fie informaţi că este supărat, deoarece, în ultimul timp, se constată că aceştia nu mai vin la muncă, cu toate că, în acest sens, sunt, totuşi, progrese, dar nu este un număr impresionant de angajaţi din etnie. Oferta locurilor de muncă, anul acesta, este mult mai mare, pentru cei care doresc să îşi ducă traiul printr-un loc de muncă. „Dacă nu vom înţelege o dată că trebuie să pornim de la puţin spre mai mult, nu vom face nimic. S-a ajuns să ne ducem din casă în casă, ca să mergeţi la muncă.”, a declarat preşedintele Marian Neagoe.
Pe lângă aceste rugăminţi ale preşedintelui, el solicită ca tuturor comunităţilor de rromi să li se facă cunoscute programele oferite de A.L.O.F.M, prin care pot beneficia de cursuri cu diverse calificări şi programele de “A doua şansă”, pe care reprezentanţii rromilor le promovează, cu sprijinul şi acordul liceelor. Şansa de a avea o educaţie şi studiile terminate le dă rromilor sorţi de izbândă în a obţine un loc de muncă. „În ultimul timp, s-au angajat la cablaje şi 4-5 fete dintr-o familie. E mare lucru, dacă se va ajunge să se înţeleagă că trebuie să muncim.”, a declarat preşedintele.
Liderul Partidei Rromilor a subliniat că s-a săturat ca în cadrul întâlnirilor cu presa ale aleşilor să se discute numai despre rromi. Prioritare ar fi alte subiecte: “Domnilor consilieri locali, când mergeţi la conferinţele de presă, la partidele dumneavoastră, haideţi să ne ocupăm şi de locurile de muncă, de curăţenia oraşului, să nu mai discutăm numai despre rromi.”, a declarat acesta. În cadrul conferinţei, preşedintele susţinea cu vehemenţă că principalul obiectiv al său este obţinerea de locuri de muncă, rezolvarea acestui deficit, care este prioritar. Locul de muncă oferă tuturor etniilor drepturi, prin care te poţi înverşuna atunci când plăteşti taxele şi impozitele către stat şi nu ai la dispoziţie strictul necesar, drum bun, apă curentă, etc., a adăugat acesta.
Educaţia e un factor principal în integrarea rromilor în societate, fără a fi daţi la o parte. De acest lucru este conştient şi Marian Neagoe, care a făcut un apel către părinţi să îşi trimită copiii la şcoală, să facă un efort în plus, să renunţe la un pachet de ţigări, prin care pot asigura o haină sau rechizite pentru copii, plus că rromii beneficiază de locuri speciale în unităţile de învăţământ. „Dragi copii, începe şcoala, avem atâtea programe de “A doua şansă”, vă rog să apelaţi la noi! Vă rog, părinţi, dacă abandonează şcoala, fata ta, la 15 ani, că se mărită, pe zi ce trece, lucrul acesta o să se agraveze. Eu, personal, împotriva a ceea ce impune statul, o să rog pe directori să nu ne mai acorde aceste locuri alocate. Părinţi, daţi-le şansa să ajungă nişte oameni în viaţă!”, a declarat acesta.
Se pare că, în urma unei sesiuni de informare şi consiliere a femeilor de etnie rromă, în ceea ce priveşte violenţa în familie, factorii care duc la astfel de incidente sunt din cauza sărăciei, a lipsurilor materiale şi lipsei de educaţie. De educaţie trebuie să se ocupe toate instituţiile statului, după cum spune Viorel Pascu: „La educaţie bine ar fi bine să participăm cu toţii. Mă gândesc şi la domnii consilieri locali, la domnii primari, care merg în comunităţile de rromi şi le cer votul. Aceştia, când merg, să nu le mai promită doar ajutoare sociale şi faptul că o să-i mai lase să treacă cu căruţa de lemne. Să le spună că bine ar fi să meargă la şcoală, să practice o meserie care să fie generatoare de venit, pentru ei şi pentru familia lor. Numai atunci rromii vor fi independenţi şi vor avea curajul să spună: “Domnule primar, de ce vii să-mi ceri votul, pentru că nu mi-ai făcut drum, nu am şcoală, nu am apă, nu am curent?!”
De două luni, asociaţia a demarat, la nivel judeţean, un proces de evaluare şi monitorizare, reorganizare a filialelor locale. Câţiva primari au fost deranjaţi de faptul că Asociaţia Partida Rromilor a fost în comunităţi, fără ştirea lor. „Te întreb pe tine, domnule primar, ai fi avut curaj să îi spui celui de la P.N.L. sau P.S.D.: “Ce cauţi, mă, fără mine acolo, pentru că eu sunt de o altă culoare politică?!” Nu ştiu dacă ar fi făcut acest lucru.”, a declarat vicepreşedintele.
Tot acesta susţine faptul că educaţia şi independenţa financiară a rromilor prezintă un pericol ridicat pentru rezultatele electorale ale unor primari, care s-au înscăunat pe veci. Fiecare organizare politică are propriul scop, Partida Rromilor are ca obiectiv calificarea rromilor prin programe şi educarea lor. Aceste lucruri nu stau doar în sarcina asociaţiei, trebuie să le facă şi primarii, atâta timp cât se duc să le cerşească voturile, iar, după ce se văd în funcţie, îşi iau mâinile de pe ei şi sunt pasaţi înapoi. „Nu e treaba domniilor lor ce căutăm noi în comunităţi, ce discutăm cu rromii. Suntem o formaţiune ca oricare alta şi noi ţintim să avem cât mai mulţi consilieri şi dorim reprezentanţi în administraţiile locale şi Consiliile Locale, acolo unde se iau deciziile pentru comunitate. Dacă cineva crede că i-a dat soacră-sa funcţia de primar sau de consilier, se înşeală.”, a declarat Viorel Pascu.
Articolul precedent
Articolul următor