11 C
Campulung Muscel
01/03/2024

Doi foşti colegi de bancă, medicul Valerian Iosifescu şi colonelul Nicolae Pietrăreanu, “Cetăţenii de Onoare” ai comunei Stoeneşti

Două comune muscelene, Mioarele şi Stoeneşti, au avut programată sărbătoarea localităţii în aceeaşi zi, duminică, 30 august. Datorită prezenţei ministrului Învăţământului la Piteşti şi a Zilei Bascovului, localitate apropiată de municipiul reşedinţă de judeţ, prefectul Mihai Oprescu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Tecău, au anunţat că încearcă să sosească spre seară, ratând festivităţile în cadrul cărora au fost premiate cuplurile longevive, performerii la învăţătură şi alte evenimente notabile din comunitatea aflată în sărbătoare. Primarii Ion Damian Poştoacă şi Ion Paul Marin l-au avut alături pe deputatul de Muscel Gheorghe Marin. Cu precizarea că în ediţia viitoare vom detalia momentele cuprinse în programul Zilei Stoeneştiului, astăzi vom face câteva referiri la decernarea a două titluri de „Cetăţean de Onoare” unor oameni excepţionali, care se cunosc din copilărie.            
    La a V-a ediţie a Zilei Comunei, autorităţile locale au hotărât ca titlul de “Cetăţean de Onoare” să le fie conferit unor personalităţi marcante cu rădăcini în comuna Stoeneşti, foşti colegi de şcoală generală, chiar colegi de bancă, deveniţi peste ani profesionişti desăvârşiţi în domeniile în care activează: medicul Valerian Iosifescu şi colonelul Nicolae Pietrăreanu, a cărui carieră s-a derulat în Poliţia Română. Plecat de 40 de ani din localitate, acesta şi-a desfăşurat activitatea în judeţul Vâlcea, unde este mai cunoscut decât acasă, datorită faptului că a condus un Inspectorat de Poliţie.    
    „Sunt de-a dreptul mişcat de acest semn al recunoştinţei, la care, sub cuvânt de onoare, nu mă aşteptam. Trăiesc bucuria de a vă reîntâlni, de a revedea printre cei chemaţi să-şi ia diplomele pentru 50 de ani de viaţă împreună oameni care au trecut pe sub bisturiul meu, oameni pe care îi credeam trecuţi în nefiinţă. Acordarea acestei distincţii mă onorează, dar, în acelaşi timp, mă obligă faţă de mine însumi să-mi schimb multe dintre comportările mele. Mă obligă, în primul rând, faţă de dumneavoastră şi vreau să vă asigur că mă voi pune la dispoziţia dumneavoastră, cu toate disponibilităţile mele, pe plan medical şi pe orice alte planuri în care vă pot ajuta. De azi înainte, vă puteţi adresa oricând mie, fie prin telefon, fie direct la spital. Ceea ce se va rezolva acolo va fi în mod special pentru un cetăţean al comunei Stoeneşti şi ceea ce n-am să pot rezolva la Câmpulung are şansa să meargă spre fiul meu, care este la un nivel superior. Mulţumesc staff-ului administraţiei Stoeneşti pentru această onoare de a mă decreta „Cetăţean de Onoare” al acestei comune. Trăim vremuri extraordinar de grele, de agresive, am uitat să mai fim împreună, să mai comunicăm unii cu alţii. În memoria părinţilor mei, care au muncit din greu – domnul primar îi ştie; era aproape lunar, dacă nu săptămânal, în casa noastră – vreau să aduc o cinstire, în special mamei mele, care trecea drept o dură, dar care s-a zbătut ca să fiu astăzi ceea ce sunt. Şi sunt mândru că n-am trădat niciodată profesia de medic. Vă rog să fiţi adunaţi în jurul primarului cu toată dragostea, să fiţi oameni de nădejde ai acestei comune. Trăiesc bucuria că generaţiile care vin ne iau locul cu cinste. Aveţi atâţia studenţi eminenţi la Medicină, din familia Vrabie, din familia Bidilică. Ei ne vor înlocui la vremea respectivă. Vă doresc să fiţi sănătoşi, pentru că asta este cel mai important. Nu contează acumulările materiale în această viaţă. Lăsaţi patimile politice! Lăsaţi goana după bogăţie! Daţi copiii la şcoală! Educaţi-i pentru muncă! Nu am nicio avere strânsă în aceşti ani, am bucuria de a fi cine sunt şi de a fi stimat nu numai de dumneavoastră de aici şi de comunitatea din jurul municipiului Câmpulung, ci de foarte mulţi oameni din ţară. Trăiţi pentru copiii dumneavoastră, ca să aveţi respectul lor. Lăsaţi orice ceartă între dumneavoastră, pentru că este o avalanşă de boli incurabile fără precedent. Trăiţi-vă ziua de astăzi, comunicând unii cu alţii şi îndrăgindu-vă!”, le-a transmis medicul Valerian Iosifescu oamenilor de la Stoeneşti.
    La vederea fostului său coleg de şcoală, colonelul Pietrăreanu, Valerian Iosifescu l-a strâns în braţe vădit emoţionat de momentul reîntâlnirii. Colecţia de “Cetăţeni de Onoare” îi mai include pe generalul Nicolae Păştinică, colonelul Ion Popa, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, cadrele didactice Paula Avramescu şi Mari Stuparu şi alţii.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!