Dosarele CNSAS au dezvăluit faptul că sute de revoluţionari cu certificate au sprijinit sistemul comunist, fiind racolaţi de fosta Securitate înainte de 1989. Rapoartele de activitate ale CNSAS, publicate în ultimii ani, au scos la iveală un fenomen interesant: sute de dosare ale revoluţionarilor au fost trimise în instanţă pentru a se stabili calitatea de colaborator al fostei Securităţi. După Revoluţie, s-a profitat din plin de pe urma beneficiilor conferite de certificatul de revoluţionar, posesorii lui având o serie de drepturi speciale: sporuri la salariu; chirie la nivel minim pentru cei care aveau locuinţă de la stat; asigurarea unei locuinţe sociale; prioritatea la cumpărarea sau închirierea, fără licitaţie, a unui spaţiu comercial din fondul de stat; subvenţii de la stat egale cu 50% din dobânda aferentă unui credit bancar; acces gratuit al copiilor la creşe sau grădiniţe.
Un astfel de revoluţionar a fost şi câmpulungeanul Alexandru Burlănescu, care, din nefericire, nu mai este în viaţă. Este cel care a administrat Hotelul „Muscelul” mai mulţi ani, înainte de Revoluţie şi după. În continuare vă prezentăm conţinutul Adeverinţei numărul 293/13.11.2012 (DJ/45/09.01.2013), eliberată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.), la solicitarea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989.
„Având în vedere cererea de verificare numărul P 7031/10 din 25.05.2010, adresată C.N.S.A.S. de către Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989; Calitatea lui Alexandru Burlănescu de deţinător al titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989;
În baza Notei de Constatare numărul DI/I/611 din 22.03.2011, întocmită de către Direcţia de Specialitate din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul Alexandru Burlănescu este titular al dosarului fond reţea numărul R 315890 (cotă CNSAS). Domnia sa, recepţioner la Hotelul „Argeş” din Piteşti, iar, din august 1974, administrator la Hotelul „Muscelul” din Curtea de Argeş, a fost recrutat pentru cunoaşterea activităţii turiştilor străini, care se cazau la respectivele hoteluri, precum şi a cetăţenilor români care intrau în contact cu cetăţenii străini. Din anul 1978, a fost trecut în categoria rezidenţilor, însă, potrivit consemnărilor ofiţerilor de Securitate, „în calitatea de rezident, acesta nu s-a achitat de sarcinile trasate, nu a reuşit să contacteze niciodată cele 2 surse avute în legătură, cu toate că sunt subordonate acestuia, spunând că el nu se pricepe şi ar fi mai bine să le contacteze tot ofiţerul.”
La data de 27.06.1973, a semnat un Angajament, atribuindu-se numele conspirativ „LIVIU PETRESCU”. A fost abandonat din reţea în anul 1980 pentru „nesinceritate cu organele de Securitate”. Direcţia de Specialitate a indentificat următoarele informaţii transmise Securităţii de către domnul Alexandru Burlănescu, regăsite atât în documente întocmite de către domnia sa, cât şi consemnate de către ofiţer, în perioada 1973 – 1980: „Sursa informează că C.E., recepţioneră la Hotel „Muscelul”, are legături cu unul din străinii nemţi care sunt cazaţi în hotel. Au fost împreună la Restaurantul „Ciobănaşul” în una din seri. În următoarele seri au fost împreună la vânătoare şi la Cabana „Voina”. În altă seară, au fost la Restaurantul „Ciobănaşul”, din nou.”; „Vă informez în legătură cu C.E. următoarele. În privinţa relaţiilor cu cetăţeni străini, sursa nu mai poate semnala astfel de legături. La locul de muncă, ca agentă de turism la filiala O.J.T., nu mai este semnalată cu abateri în privinţa relaţiilor cu ceilalţi salariaţi, cât şi în ceea ce priveşte modul de înţelegere a rezolvării sarcinilor de serviciu. Până în prezent, nu a fost primită în rândul membrilor de partid, deşi a încercat şi a făcut demersuri în acest sens. Pe linie de UTC este propagandistă pe linie de învăţământ care cuprinde utecişti din cadrul filialei, sarcină despre care sursa cunoaşte că şi-o duce la îndeplinire în bune condiţiuni.”; „Sursa informează în legătură cu C.E. următoarele: Lucrează în cadrul filialei I.J. Câmpulung ca agent de turism de aproximativ 5 ani, timp în care se achită conştiincios de sarcinile de serviciu, fiind bine apreciată de şefii săi pe linie profesională. Din punct de vedere moral, a fost cunoscută cu unele relaţii cu cetăţeni străini în perioada când lucra ca recepţioneră. În ultima perioadă, este cunoscută cu o comportare demnă, aceasta datorându-se influenţei pozitive pe care o exercită asupra sa colectivul în mijlocul căruia lucrează şi datorită măsurii luate de a nu mai avea posibilităţi să intre în contact cu cetăţenii străini.”: „La camera 76 din Hotelul „Argeş” este cazat cetăţeanul francez G.R., specialist la Uzina de autoturisme Piteşti, care, deşi are cameră în hotel, aproape în fiecare noapte, locuieşte la o cetăţeancă de la spitalul de adulţi, care se numeşte D. Cu această femeie trăieşte de aproape 2 ani, deşi el este căsătorit în Franţa. Niciodată nu a fost văzut cu altă femeie. Din câte a constatat sursa, dispune de foarte mulţi bani, cumpără băuturi în cantităţi mari. De circa o lună de zile, s-a reîntors în Franţa, unde a fost în concediu, şi spunea că intenţionează să plece din nou împreună cu D. pentru a o trata la ochi.”
Domnul Alexandru Burlănescu este titular şi al dosarului numărul AZ 49 (cotă CNSAS). Domnia sa a fost „reînregistrat ca informator de Serviciul de Contrainformaţii Militare al Inspectoratului Judeţean Argeş, în vederea încadrării informative a cetăţenilor români şi străini, care se cazau la Hotel „Muscelul” din Câmpulung Muscel şi a unor cadre militare (de securitate)”.
La data de 16.12.1981, a semnat un nou Angajament, preluând numele conspirativ „ION ARSENE” / „ARSENE”. În anul 1989, a fost abandonat, pentru că „motivează că nu are timp să realizeze sarcinile trasate de către organele de Securitate”. Direcţia de Specialitate a identificat în acest dosar următoarele informaţii transmise Securităţii de către domnul Alexandru Burlănescu şi consemnate de către ofiţer: „În ziua de 16.08.1983 am avut întâlnire cu inf. „ARSENE” / … / ocazie cu care mi-a relatat că nu au apărut probleme deosebite, nu a reuşit să se întâlnească cu cpt. (r) I., întrucât nu a mai putut fi văzut în oraş. Despre N.D. a aflat că este plecată în concediu la mare cu fiul său. A menţionat că, pe data de 16.08.1983, urmează să se cazeze o delegaţie maghiară de ofiţeri, care este venită la unitatea militară de chimie din acest oraş / … /.”.”
Articolul următor