Landmark Management a fost înscrisă în tabelul de creanţe cu peste 2,3 miliarde, valoare cu care deţinătorul depozitului de otrăvuri nu este de acord
Separat de procesul de insolvenţă prin care trece societatea Global Eco Center SRL, de mai bine de şapte luni, proces aflat în derulare la Tribunalul Iaşi, firma lui Vasile Tofan se judecă cu cel care i-a închiriat cei 9.500 de metri pătraţi pe fosta platformă ARO. Mai precis, chiriaşul, care a lăsat în urma sa, după ce Mediul i-a anulat autorizaţia, în aprilie 2014, un depozit ticsit de deşeuri, a contestat valoarea sumei cu care Landmark Management a fost înscrisă pe lista creditorilor. O sumă deloc de trecut cu vederea, de peste 2,3 miliarde de lei vechi, reprezentând, cel mai probabil, chiria neplătită de fostul colaborator. Contestaţia patronului ieşean a fost înaintată instanţei pe 23 februarie 2015 şi, două luni mai târziu, s-a derulat primul termen. Pe 22 aprilie, când părţile s-au prezentat prima oară în faţa completului care se va pronunţa pe marginea nemulţumirii lui Tofan faţă de datoria pretinsă de fostul său partener, a fost dat un termen mai lung, până pe 30 septembrie 2015, pentru ca afaceristul ieşean să aibă timp să studieze întâmpinarea depusă de proprietarul halei.
37 de creditori şi datorii de aproape 30 de miliarde
În tabelul preliminar de creanţe, totalizând datoriile pe care Vasile Tofan le are faţă de diverşi furnizori, parteneri de afaceri, bănci, companii de leasing, tabel prezentat instanţei comerciale pe 9 februarie 2015, figurează 37 de creditori. Global Eco Center are să le restituie 2.929.724,23 lei. A urmat un tabel preliminar adiţional, pe 26 februarie 2015, cu un cuantum total al creanţelor în sumă de 44.195 lei – o obligaţie de plată suplimentară – sumă ce revine unui singur creditor, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi – Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi. Aşadar, datoria totală a crescut la 2.973.919,23 lei.
Landmark Management a fost acceptată în tabelul preliminar, în momentul întocmirii lui, februarie 2015, cu suma declarată, 233.980,59 lei, însă, la scurt timp, Global Eco Center a contestat-o. În afară de firma lui Nicolae Raţiu, pe listă figurează încă un creditor din zonă: SC A&M Jilavu-Ivaşcu SRL, care are de primit de la Tofan 1.200 de lei, probabil, contravaloarea unui contract de publicitate neonorat de acesta.
Reamintim că, din 17 decembrie 2014, societatea lui Vasile Tofan se află în procedura generală a insolvenţei, derularea etapelor specifice fiind încredinţate unui administrator judiciar din Iaşi. Casa de Insolvenţă Homoranu SPRL consideră că „Global Eco Center SRL Iaşi se confruntă cu o situaţie financiară dificilă, dar, cu aplicarea măsurilor ce vor fi necesare pe parcursul implementării planului de reorganizare, activitatea societăţii prezintă potenţial de redresare şi de reintegrare în circuitul economic, după confirmarea unui plan de restructurare viabil. Factorii externi şi obiectivi care au dus societatea în pragul insolvenţei au fost determinaţi de efectele în lanţ ale incendiului la punctul de lucru din Câmpulung – Argeş, incendiu care a condus la distrugerea unei cantităţi însemnate de deşeuri (uleiuri minerale, hârtii, plastic, ambalaje ş.a.), deşeuri ce urmau a fi valorificate, înregistrându-se o pierdere de peste 200.000 lei; coroborat cu cheltuielile mari ocazionate de stingerea incendiului şi decontaminarea spaţiului (apă de la stingerea incendiului, resturi materiale după incendiu ş.a.), culminând cu acţiunea Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Argeş, care a aplicat o sancţiune administrativă de 100.000 lei, mult disproporţionată faţă de cifra de afaceri a debitorului.”, consemnează administratorul judiciar în completarea raportului despre cauzele şi împrejurările care au generat insolvenţa la Global Eco Center. Procesul continuă pe 30 septembrie 2015.
La Câmpulung, Global Eco Center a ţinut-o dintr-o amendă într-alta. Trei la număr, fiecare de câte un miliard
Global Eco Center, o societate înfiinţată în 1994, axată pe „activităţi şi servicii de decontaminare”, o are ca unic asociat pe Diana Tofan, în timp ce Vasile Tofan figurează în calitate de administrator. Din primăvara anului 2010, are punct de lucru şi la Câmpulung, debutul afacerii locale fiind făcut, la fel ca sfârşitul, printr-un scandal: deşeurile transportate clandestin la Glina. În următorii trei ani, Mediul l-a sancţionat de trei ori (prima oară, pe 22 septembrie 2011, a doua oară, pe 22 aprilie 2013, a treia oară, pe 8 septembrie 2014), de fiecare dată cu câte un miliard de lei vechi. Pentru ultima amendă încasată, Global Eco Center încă se judecă, la Tribunalul Argeş, cu Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu. Primul termen al apelului făcut de Tofan la procesul pierdut la Judecătoria Câmpulung, în luna ianuarie a acestui an, a fost fixat pentru data de 14 octombrie 2015.