8.5 C
Campulung Muscel
03/03/2024

Poliţia Locală rămâne firma de pază a primarului şi a Primăriei

Tocmai acum, când poliţiştii locali primesc, de la 1 mai, o generoasă normă de hrană, aleşii s-au găsit să ridice pretenţii de randament de la aceştia. Adică să fie mai rapizi pe teren, nu doar pe scările Primăriei, de care nu se dezlipesc, fiindcă aşa au fost învăţaţi de fostul primar, care s-a înconjurat de o grămadă de apărători. Şi, mai mult decât atât, să fie împrăştiaţi prin toate cartierele Câmpulungului, cu precădere în Vişoi, un cuib al interlopilor, proxeneţilor şi prostituatelor de duzină, al scandalurilor între soţi, între părinţi şi copii şi între grupurile de şmecheri care orăcăie între blocuri şi le fac nopţile albe locatarilor care nu îndrăznesc să sune la Poliţie, dacă nu vor ca, dimineaţa, să se uite lung la cauciucurile înţepate ale maşinilor. Bogdan David, consilierul cu atribuţii de viceprimar, i-a cerut şefului Poliţiei Locale să-l anunţe când subalternii lui susţin testele fizice, fiind vrea să-i vadă în „acţiune”. Mai exact, vrea să asiste când dau probele care arată cât de sprinţari sunt când îi fugăresc pe rău-făcătorii din urbe – ciorditori, huligani, golani cu gândul la fărădelegi – şi cum li se umflă muşchii când sunt chemaţi să spargă chefurile stradale încinse, seară de seară, de găştile de cocalari, din ale căror limuzine urlă manelele până la urechile Sfântului Petre.                       
 

„Această Poliţie Locală nu trebuie să funcţioneze doar în zona Primăriei. Ce să apere? Primăria? Să-l apere pe primar?”

Primul care s-a adresat lui Auraş Ghiţă cu o recomandare de etalare prin cartiere a epidermei poliţiştilor locali, gălbejită de atâta lâncezit între bătrânele ziduri ale Primăriei, a fost consilierul local Nicolae Dumitrescu. „L-aş ruga pe distinsul şef al Poliţiei Locale, dacă poate să primească o sugestie de la mine: această Poliţie Locală nu trebuie să funcţioneze doar în zona Primăriei. Ce să apere? Primăria? Să-l apere pe primar?”, a întrebat retoric alesul PSD, în scopul întreruperii unui obicei împământenit în timpul lui Călin Andrei, de a-i ţine pe poliţiştii locali ciurciumel în zona „fiefului” din administraţia publică locală. Aşadar, de la parcarea Primăriei, prioritatea „number one” a serviciului de ordine plătit din banii câmpulungenilor, subalternii lui Ghiţă să fie repartizaţi, şi faptic, nu doar teoretic, în cartiere, unde prezenţa lor chiar să fie vizibilă, prin frecvenţa patrulărilor.
„Sigur, aveţi sediul în incintă şi puteţi pune un ofiţer de serviciu la dispoziţia Primăriei, care n-are nevoie de mecanizare, de nimic. În schimb, patrulele dumneavoastră ar trebui să-şi facă simţită prezenţa mai mult în viaţa comunităţii. O spun cu toată sinceritatea că nu se întâmplă acest lucru în prezent.”, a fost o critică constructivă adusă lui Auraş Ghiţă, coordonatorul Poliţiei Locale, de către Nicolae Dumitrescu. Una dintre sugestiile sale a privit intersecţia de la Bărăţie, prin care o patrulă ar putea să treacă de mai multe ori pe zi, fiindcă are ce constata. „Dacă poliţistul se dă jos din maşină şi se uită în sus şi în jos, va vedea câţi nesimţiţi, că nu pot să le spun altfel, în loc să parcheze până la linia de demarcaţie a arterei de circulaţie, parchează un metru peste, de nu mai ai loc, cu bulevardul, pe unde să te strecori şi multe altele. Nu e greu, decât face stânga – dreapta şi a văzut tot până sus şi până jos.”, a descris Dumitrescu o situaţie pe care o vede tot omul de rând. Mai puţin cele două Poliţii.  
Apoi, altă parte a Câmpulungului care este obligatoriu să fie acoperită, a continuat Nicolae Dumitrescu, este Vişoiul, cu zonele sale conflictuale, mai ales pe timp de seară şi de noapte. „Acum, mai nou, avem o lege care exclude intrarea şi consumul de băuturi alcoolice, ţigări şi altele din partea adolescenţilor până la 18 ani în localuri publice. Va trebui, în mod obligatoriu, să-i activizăm pe oamenii dumneavoastră în această treabă. Cine vreţi s-o facă?”, a continuat Nicolae Dumitrescu, precizând că este de acord ca localii să primească normă de hrană, în completarea salariilor mici. Dar să se vadă şi din partea lor participarea şi prezenţa activă în viaţa comunităţii. „Poate că o văd alţii. Eu nu o văd. Este bine să se implice mai mult, pentru că este Poliţia Comunitară.”, a mai spus acesta. 
 

Şipoteanu, dat afară din Comisia de Ordine Publică, din cauză că enerva Poliţia cu insistenţele lui de a intra în interlopi, vrea să fie măcar observator    

Serviciul coordonat de Auraş Ghiţă şi-a găsit un apărător la discuţiile care s-au purtat la şedinţa Consiliului Local, de la sfârşitul lunii aprilie, în persoana lui Dan Şipoteanu. Potrivit acestuia, Dumitrescu are pe jumătate dreptate, pentru că el pleacă dimineaţa la serviciu şi se întoarce după amiaza, deci, nu vede ce se întâmplă între timp. După consilierul PRM, poliţiştii locali vor să facă mai mult, dar nu li se dă de lucru. „Eu mai stau de vorbă cu domnii care sunt la Poliţia Comunitară şi dumnealor se vaită câteodată că nu prea sunt puşi… adică ar vrea să facă mai mult, dar nu sunt ajutaţi din partea noastră, ca Executiv, şi a Poliţiei Municipale.”, a vorbit de bine Poliţia Locală Dan Şipoteanu.
Cât despre intervenţiile în Vişoi… „când ăia fac nişte scandaluri acolo, nu se duce nici Poliţia cu pistolul, căci au devenit de necontrolat! Eu am tot zis, dar toată lumea a râs şi nu este de râs. Să nu poţi să te mai duci acolo, că au devenit atât de periculoşi, mi se pare incredibil într-un oraş cum este Câmpulungul. Suntem patru case şi cinci pomi, nu suntem 150.000 de locuitori. Sunt acolo două scări de bloc, trebuie imediat aranjaţi. Dar ei n-or s-o facă singuri niciodată.”, a fost a doua pledoarie a lui Dan Şipoteanu în favoarea serviciului condus de Auraş Ghiţă. 
Ideea lui Nicolae Dumitrescu era ca locuitorii Vişoiului să vadă „uniforme” în mijlocul lor, patrulând prin cel mai aglomerat cartier al municipiului de câteva ori pe zi, ca să descurajeze eventuale acţiuni reprobabile. Dacă acea Comisie Locală de Ordine Publică, înfiinţată de două mandate, s-ar fi întrunit şi s-ar fi discutat aspecte de genul unor misiuni comune Poliţie Naţională – Poliţie Locală, probabil că s-ar fi făcut nişte paşi în sensul impunerii unei autorităţi a comunitarilor în faţa câmpulungenilor. Pe de o parte, prind şi ei curaj atunci când îi însoţesc pe poliţiştii naţionali (care sunt înarmaţi), iar, pe de altă parte, „faunei” care creează probleme îi mai scade elanul la vederea echipajelor de ordine publică. Dar comisia a către ineficienţă Dan Şipoteanu a strigat-o în gura mare şi cât a fost în componenţa ei, şi după ce a fost dat afară, fiindcă făcea prea mare gălăgie, cerând Poliţiei să-i pună la punct pe ţigani şi interlopi (sau ţigani interlopi), nu s-a întrunit nici măcar o singură dată.
David a cerut să asiste la testele fizice pe care le dau poliţiştii locali
Viceprimarul Liviu Ţâroiu a promis că, în luna mai, cerinţa lui Dan Şipoteanu e ca şi rezolvată. Adică îi va aşeza la o masă pe şefii celor două Poliţii, reprezentanţii Primăriei şi ai Consiliului Local, pentru a discuta, printre altele, cum pot fi făcuţi mai utili poliţiştii locali. Dan Şipoteanu şi-a anunţat public dorinţa de a lua parte la dezbateri, chit că a fost exclus din comisie, din cauza pretenţiilor „absurde” către Poliţie de a intra tare în lumea interlopă câmpulungeană. Luna mai este pe sfârşite şi aşteptăm cu interes rezultatul primelor discuţii în această formulă. Dacă, bineînţeles, au avut loc, nefiind specificat de către viceprimar decât „luna mai”, nu şi anul. 
Bogdan David are altă doleanţă: „Vreau să particip şi eu când dau ei testele fizice şi evaluările. Este o problemă foarte serioasă, pentru că o parte dintre ei chiar ar trebui să fie evaluaţi. Acum vor avea un venit mai bun şi ar trebui să se vadă randamentul lor.” De ce nu s-a văzut până acum, după cum reclamă înşişi finanţatorii Poliţiei Locale? Cu siguranţă, există o explicaţie şi ar fi bine să nu fie legată de salarizarea de mizerie, întrucât au ştiut de la angajare ce remuneraţii primesc. „Ei n-ar trebui să-şi facă mai bine treaba, ei ar trebui să-şi facă treaba. Prima zonă este chiar cea din faţa Primăriei, unde este un haos total în fiecare zi. Ca să poată să meargă mai departe pe bulevard, ar trebui să înceapă cu haosul din faţa Primăriei, care este zi de zi.”, a mai precizat David, părtaş la acest „haos” zilnic de când şi-a schimbat locul de muncă.  

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!