Cu siguranţă, aţi simţit că, în Câmpulung, vântul a început să sufle mai cu putere în ultimii ani. Totodată, clima se schimbă de la o oră la alta şi ploaia vine dintr-odată. Toate aceste fenomene pot fi explicate prin creşterea gradului de poluare din zonă, coroborată cu tăierea pădurilor şi distrugerea vârfurilor muntoase. Circulaţia curenţilor de aer s-a schimbat, iar tot praful este adus în Câmpulung, din cauză că Mateiaşul se macină. Specialiştii ne spun că situaţia va deveni şi mai gravă dacă se continuă în acest ritm.
Câmpulungul este ticsit de praful adus de la Mateiaş
Din ce în ce mai mulţi câmpulungeni se plâng de faptul că, în Câmpulung, praful este exagerat şi se găseşte atât în locuinţe, pe hainele de pe culmile de rufe, pe maşini şi nu ştiu de unde provine atât de mult. Răspunsul poate fi în direcţia Muntelui Mateiaş, de unde se extrage calcarul în cariera din care se alimentează mai multe firme. Potrivit specialiştilor, în jurul Mateiaşului sunt mulţi curenţi descendenţi de deal. Dacă, cu câţiva ani în urmă, curenţii urcau până în vârful muntelui şi treceau peste Câmpulung, acum, pentru că nu mai există crestele, fiind decimate pentru calcarul extras, curenţii urmăresc valea, în Depresiunea Câmpulungului. În concluzie, circulaţia curenţilor de aer s-a modificat din cauza distrugerii Mateiaşului. Coroborat cu arderea deşeurilor toxice şi cu tăierea pădurilor au rezultat schimbări climatice frecvente şi vânturi cum nu s-au mai întâlnit în zona Muscel. Când pădurile erau întregi, câmpul atmosferic era dens. Acum, orice curent, oricât de mic, este resimţit de musceleni ca un vânt puternic. Din moment ce vârfurile muntoase sunt distruse, curenţii de aer care vin dinspre Dâmboviţa sunt foarte puternici. Sunt zone despădurite aproape în totalitate, iar aceste defrişări masive au şi vor avea efecte devastatoare asupra ecosistemului din zonă.
Potrivit unor surse neoficiale, când s-a dat avizul pentru construirea fabricii de lianţi, s-a făcut o analiză a zonei. Vântul crea un turbulent deasupra oraşului, care ridica praful scos de combinat şi îl ducea spre Boteni, ocolind Câmpulungul. Acum, din moment ce munţii au fost decimaţi, se produce aşa-zisul efect „Coandă”. Vântul vine pe deasupra muntelui şi urmăreşte profilul, adică ajunge în Câmpulung, pentru că vârful muntelui nu mai există. La jumătatea Mateiaşului, spre Dragoslavele, se poate observa cum foarte mulţi copaci sunt puşi la pământ, din cauza vântului puternic. Acesta este primul semn al schimbării direcţiei curenţilor de aer. Culmile muntoase dădeau stabilitate vântului, iar acum Depresiunea Câmpulungului seamănă mai mult cu o turbină care generează vânt.
Potrivit aceloraşi surse, al doilea efect este evenimentul climateric numit „Oscilaţia Piora”. Aceleaşi schimbări climatice care sunt întâlnite la Câmpulung au mai avut loc şi în localitatea din Elveţia, care poartă numele fenomenului, Piora. Acolo, ca şi aici, s-au ars foarte multe substanţe care degajă sulfuri şi dioxid de carbon în atmosferă. Aceste substanţe determină precipitaţia apei, plafonul de nori coboară şi rezultă precipitaţii atunci când te aştepţi mai puţin. Astfel, dintr-o zonă considerată ca fiind cea mai sănătoasă din punct de vedere ecologic, Muscelul a ajuns o sperietoare pentru turişti. Specialiştii ne spun că, dacă se va continua în acest fel, situaţia poate deveni şi mai complicată. Vânturile se vor intensifica, iar clima va deveni din ce în ce mai vitregă.