10.7 C
Campulung Muscel
14/10/2024

Banii primiţi zilnic de un poliţist local îi ajung de-o ciorbă şi-o friptură

Aleşii investesc lunar aproape 7,8 milioane de lei vechi în randamentul fiecărui poliţist local, asigurându-i o masă copioasă în fiecare zi 

De la 1 mai, viaţa poliţiştilor locali are alt gust, după ce aleşii municipali au decis ca din banii câmpulungenilor să le fie plătită, în contul eforturilor depuse pentru siguranţa noastră, masa zilnică. Graţie generozităţii consilierilor locali, pe care îi ajută şi legea care se aplică la nivelul întregii ţări, Poliţia Locală Câmpulung va merge, de acum înainte, în misiune cu burta plină. La sfârşitul lunii aprilie, municipalitatea a hotărât acordarea normei de hrană personalului acestui serviciu al cărui randament criticat şi de membrii Legislativului, şi de populaţie, se doreşte a creşte prin acest stimulent, care va însemna o dublare a câştigului lunar. Norma de hrană se acordă în bani, respectiv 24 de lei, în fiecare zi, pentru un poliţist local! Nu le contestăm dreptul de a primi aceşti bani, mai cu seamă că au salarii de mizerie, dar, dacă este să fim cinstiţi, câţi dintre contribuabilii, care suportă din buzunarul lor fondurile pentru masa Poliţiei Locale, inclusiv pentru hârţogarii de la birouri, mănâncă la serviciu de 24 de lei zilnic?! Înseamnă că grosul salariului se duce pe masa de prânz, care, la valoarea asta, poată fi servită la local, dacă programul permite deplasarea în afara incintei firmei ori instituţiei. 
 
Suma zilnică acoperă un meniu săţios, cu două feluri de mâncare ca la mama acasă    
Iată în continuare ce sume primesc angajaţii Poliţiei Locale Câmpulung: 
-24 de lei/zi calendaristică (5.010 calorii/om), pentru personalul Poliţiei Locale în activitate – funcţionari publici care ocupă funcţii publice specifice de poliţist local – şi personalul de conducere; 
-18 lei/zi calendaristică (4.300 calorii/om), pentru funcţionarii publici care ocupă funcţii publice generale în cadrul Poliţiei Locale;
-2 lei/zi lucrătoare (660 calorii/om), pentru personalul care lucrează în ture/schimburi. 
Facem precizarea că acest supliment de 2 lei îl primesc ambele categorii de poliţişti locali, şi cei în uniformă, şi cei de la birouri, şi funcţionari publici, şi personal contractual, în caz că se lucrează pe schimburi. La un simplu calcul, un poliţist local, care beneficiază de cei 24 de lei acordaţi zilnic, pe durata unei luni, câştigă în plus la salariu 732 lei (făcând o medie între luna cu 31 de zile şi cea cu 30 de zile). Iar funcţionarii remuneraţi pentru masa zilnică cu 18 lei îşi adaugă chenzinei lunare 549 de lei. Vorba lui Lucian Ionescu, un poliţist local ajunge să câştige într-o lună cât câştiga el ca director al Clubului Sportiv „Muscelul”.
Cu 24 de lei, la Câmpulung, bagi „burta în draci”, suma fiind suficientă unui meniu compus din felul I şi felul II. „La Ciolan”, cum i se spune localului de pe variantă, renumit pentru faptul că acolo se mănâncă pe îndestulate, cu bani puţini, cu 24 de lei serveşti şi o ciorbă, şi o ceafă de porc cu cartofi prăjiţi sau patru-cinci mititei cu aceeaşi garnitură. Sau o porţie de fasole cu un ciolan de nu încape în farfurie. Ideea era că norma de hrană în valoare de 24 de lei acoperă lejer o masă generoasă şi gustoasă. La fel, la „Musceleanca” sau la „Piatra Craiului”, ca să se scutească drumul până pe variantă, se mănâncă copios, la preţuri rezonabile. Iar aleşii, care au aprobat norma de hrană – o discriminare faţă de restul bugetarilor, nu mai spunem de angajaţii de la privat, care îşi limitează prânzul la câţiva covrigi pricăjiţi sau la un sandviş de 5 lei, însoţit de pastile pentru ficat, din cauza porcăriilor dintre cele două jumătăţi ale chiflei – vor randament de la comunitarii ghiftuiţi! Presupunând că poliţistul consumă cei 24 de lei în maniera descrisă mai înainte, cum poţi să-i mai ceri să bată bulevardul per pedes îndopat cu fasole şi cârnaţi (stinse cu o bere fără alcool din partea casei), ca să se certe cu „vita încălţată” care parchează cum o taie capul?! Sau să treacă testele fizice cu graţia unei căprioare, când sunt pe cale să ia formele lui Ghiţă în ajun, graţie dărniciei Consiliului Local?! 
 

În afară de bani, pentru cei care lucrează pe schimburi, un supliment constând în caşcaval, salam şi pâine

Liberalul Constantin Chiţulescu a propus chiar ca pentru personalul care lucrează în ture, beneficiar al unei norme suplimentare de 2 lei/pe zi lucrătoare – în medie, încă 43 de lei pe lună – ca, în măsura în care este posibil, norma să se completeze şi, în anumite cazuri, să se asigure în natură. „Vă fac cunoscut că acest supliment are şi o parte financiară, dar şi o parte în natură. Partea în natură se compune din caşcaval 40 de grame, pâine 100 de grame, salam 80 de grame. Acest lucru se poate contracta de la o firmă şi să le dăm agenţilor care execută paza în natură acest supliment.”, a fost propunerea consilierului local PNL, care i-a recomandat lui Auraş Ghiţă să completeze regulamentul de acordare a banilor de masă personalului Poliţiei Locale cu posibilitatea acestei norme de hrană în natură, în anumite condiţii. „Noi nu ştim ce misiuni o să primească în viitorul apropiat Poliţia Locală şi aceşti oameni ar trebui să poată primi în natură aceste norme de hrană.”, şi-a argumentat propunerea Constantin Chiţulescu. 
Deşi au recunoscut că vor apărea disensiuni între angajaţii care vor avea sporul de hrană şi salariaţii care nu mai primesc nici măcar bonuri de masă, aleşii au format un cor, pe trei voci, care au îngânat acelaşi refren: poliţiştii locali au salarii foarte mici şi ajutorul de hrană vine ca o meritată completare. „Sigur că este întemeiată această cerere pentru acordarea normei de hrană personalului Poliţiei Locale şi pentru considerentele invocate, legate de salariile mici, dar vreau să vă atrag atenţia că la înfiinţarea acestei Poliţii era bătălie. Mai circulă şi can-can-uri cum s-au făcut… Nu i-a obligat nimeni să deţină aceste locuri la Poliţia Locală.”, a precizat Nicolae Dumitrescu. 
Şi dacă tot le dau să mănânce pe săturate, consilierii vor şi rezultate pe măsura generozităţii lor. Lucian Ionescu a atras atenţia că, graţie unei astfel de facilităţi, Poliţia Locală ar putea să facă cu ochiul unor persoane interesate să se alăture acestei structuri. „Am citit expunerea de motive, frumoasă, la sentiment, puţin patetică, bine spus (s-a adresat colegilor care i-au „suflat”), dar vreau să vă atrag atenţia că aşteptările mele şi ale Consiliului vor fi mult mai mari. S-ar putea ca între angajaţii din subordinea Primăriei să nu mai existe echitate. S-ar putea ca poliţiştii să ajungă să aibă salarii cam cât aveam eu ca director la Clubul Sportiv, adică destul de bune. Mare atenţie, pentru că, din punct de vedere etic sau emoţional, s-ar putea să defavorizăm alte categorii şi, atunci, dânşii vor trebui să-şi facă foarte bine treaba. Mare atenţie şi la organizare, căci s-ar putea să devină nişte locuri foarte râvnite prin oraş.”, a precizat Lucian Ionescu, secondat de şeful Poliţiei Locale: „Au fost şi până acum.” Să vă fie de bine şi să sperăm ca masa asigurată din banii noştri, de la 1 mai, să nu aibă efectul arhicunoscut: o siestă care să necesite amenajarea unui spaţiu cu paturi în incinta Primăriei. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!