23/04/2025

Dihonie între Parohia „Flămânda” şi municipalitate pentru locurile de veci

De mai multă vreme, între Parohia Flămânda şi municipalitate există o discordanţă în ceea ce priveşte locurile de veci. Biserica are o parcelă de pământ cu câteva morminte, iar restul sunt în administrarea ADP-ului. Încă nu se cunoaşte care este delimitarea celor două cimitire şi au fost semnate contracte de concesionare pe 7 ani, pe 9 ani şi în acte este acum o debandadă totală. Directorul ADP-ului a făcut o plângere penală pentru fostul administrator, acuzându-l de fals, uz de fals şi înşelăciune. În luna august 2014, a fost numit un alt administrator care încearcă acum să pună lucrurile cap la cap.
 

Nu există o delimitare a celor două cimitire

La “Flămânda” există o situaţie cât se poate de ciudată. În aceeaşi incintă funcţionează două cimitire, unul al municipalităţii şi altul al Parohiei „Flămânda”. Acest lucru a dus la diferite interpretări, cum ar fi că biserica a ajuns să administreze locuri de veci care se află pe terenul gestionat de ADP. Totul s-a concretizat într-o plângere penală făcută de Liviu Popescu, directorul Administraţiei Domeniului Public şi Privat. Situaţia creată i-a dezorientat de tot pe aleşii locali, care, în cadrul şedinţei ordinare de luna trecută, au vrut să cunoască care este situaţia de fapt şi cum să se acţioneze ca să nu se mai amestece lucrurile. Problema a fost ridicată de Lucian Ionescu, care a considerat că biserica şi-a făcut cimitir privat. Consilierul a fost interesat dacă, nu cumva, Parohia „Flămânda” percepe chirii şi administrează locuri de veci care se află pe terenul municipalităţii. Întrebarea l-a vizat pe Liviu Popescu, acesta limitându-se la a-i explica faptul că se află în desfăşurare o anchetă a Poliţiei şi încă nu cunoaşte rezultatul acesteia, dar a considerat că nu a fost creat un prejudiciu. „În opinia mea, nu s-a creat un prejudiciu. A fost vorba de un viciu, conducerea Primăriei ştie, şi Serviciul Juridic, şi toată lumea. Până în anul 2002, când s-a aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare al Cimitirului municipal, exista sintagma de loc de veci, care a dat interpretare că locul respectiv este de veci, deci este pe termen nelimitat. Folosindu-se de acest tertip, dacă pot să-i spun aşa, se pare că s-au creat nişte fapte penale. Aşteptăm răspunsul organelor în drept.”, a fost explicaţia directorului ADP. Acest răspuns nu i-a fost destul consilierului, pentru că la urechile sale au ajuns alte informaţii. „În urma acestor fapte penale, acolo există un prejudiciu sau sunt nişte oameni păgubiţi, din ce am aflat sau nu mi-au ajuns informaţiile corecte.”, a continuat Lucian Ionescu. 
În realitate, situaţia este mult mai gravă decât pare. Probleme au existat dinainte de 2002, când ADP-ul a preluat administrarea Cimitirului „Flămânda”. Abia după ce a fost cerut un audit, s-au constatat neregulile. Încă nu sunt puse cap la cap documentele care atestă provenienţa terenurilor şi nu se cunoaşte care este terenul bisericii şi care este al municipalităţii. „Sunt nişte întrepătrunderi de suprafeţe. Parohia Flămânda are trei sectoare de morminte şi sunt în incinta cimitirului. Aici s-au creat nişte confuzii şi sunt posibile mai multe aspecte penale pe care nu pot să le discut. Cei îndreptăţiţi să facă ancheta vor scoate la iveală adevărul.”, ne-a explicat Liviu Popescu. Am aflat că totul ar fi pornit din perioada ceauşistă, atunci când statul a luat pământul de la Biserica “Flămânda” dar fără a se cunoaşte cantităţile reale. S-au vehiculat mai multe speculaţii privind modul cum s-a făcut concesionarea locurilor de veci. Regulamentul cimitirului datează din 2002 şi, în prezent, se încearcă aducerea lui mai aproape de legislaţia în vigoare. În august 2014 a fost adus prin concurs un alt administrator, în persoana Mihaelei Drăguşanu, aceasta fiind aleasă din cei 8 concurenţi care s-au luptat pentru ocuparea postului. „Probleme sunt la denumirea spaţiilor, la unii proprietari scria în acte „locuri de veci”, iar la alţii loc de concesiune, în acelaşi an şi pe aceeaşi pagină. Noi am încercat să vedem care este diferenţa, pentru că nu ne-a putut elucida nimeni. Lumea confundă locul de veci, adică îl ai pentru totdeauna, cu concesiunea. Asta a dat naştere unor interpretări diferite.”, ne-a mărturisit directorul ADP. Se pare că auditul a scos la iveală faptul că trebuie refăcute toate contractele de concesiune, iar termenul să fie pentru 25 de ani la toată lumea. Speranţa este acum în noul administrator care trebuie să facă lumină în debandada documentelor. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!