6.9 C
Campulung Muscel
23/02/2024

Producătorii sunt nevoiţi să noteze fiecare produs vândut

În întreaga ţară, Legea pieţelor, iniţiată de Ministerul Agriculturii, creează haos în rândul producătorilor de legume şi fructe. Sute de persoane stau la cozi în faţa Primăriilor pentru a-şi lua atestatele. Fără noile documente nu-şi mai pot vinde marfa în pieţe sau magazine, începând cu 1 mai. În Galaţi, producătorii care nu au avut noile documente au fost daţi afară din pieţe. La Câmpulung, situaţia pare a fi mai liniştită, pentru că producătorii au făcut din timp demersurile către Primării şi au obţinut atât atestatele necesare, cât şi carnetele de comercializare pe care le folosesc pentru a nota fiecare produs vândut.
 

În Piaţa Centrală, ponderea comercianţilor şi a producătorilor este de 50-50

Noua Lege a pieţelor a intrat în vigoare de la 1 mai şi se referă strict la cei care vând produsele din propria producţie. Începând cu această dată, producătorii agricoli persoane fizice trebuie să aibă un atestat de producător, pe care îl vor utiliza în locul certificatului de producător folosit până acum. Cei care nu vor respecta această regulă riscă amenzi de până la 22.500 lei sau chiar să nu fie lăsaţi să vândă marfa în spaţiile special amenajate. Ca o noutate, producătorii trebuie să ceară de la Primărie şi un carnet de comercializare, în care va ţine evidenţa fiecărui produs vândut. Aici se vor consemna atât produsele vândute, cât şi cantităţile. Potrivit reprezentanţilor societăţii Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL, la Câmpulung situaţia este mai liniştită, iar în proporţie de aproape 100% oamenii s-au conformat şi au luat de la Primării documentele necesare. Doar doi producători care sunt veniţi din zona Braşovului nu deţin atestate de la Primărie, ci doar un document, prin care se atestă faptul că solicitantul are depusă documentaţia în vederea eliberării actelor. „Această ordonanţă se referă strict la producătorii agricoli. Vechiul certificat de producător este înlocuit de atestatul de producător. În carnetul de comercializare trebuie să treacă cantităţile pe care le vând. Din punctul meu de vedere, legea aceasta este dată ca să fiscalizeze producătorul agricol. Noi i-am informat încă de anul trecut, din ianuarie. Oamenii au fost la Primării şi s-au pregătit din timp. Am primit e-mail-uri de la Sibiu şi Galaţi, că ei au hotărât să îi primească în continuare cu certificatele vechi, dar o fac pe răspunderea lor. Nu avem nici noi cum să îi dăm afară, pentru că rămânem cu piaţa goală şi nu rezolvăm nimic.”, ne-a declarat directorul societăţii Pieţe Servicii Comunitare Muscel, Ionel Vlădescu. Potrivit acestuia, la Sibiu a avut loc o întâlnire a Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România cu reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, iar, în urma discuţiilor purtate, s-a dovedit că nici aceştia nu ştiau amănunte importante din noua legislaţie. Încă nu se cunoaşte dacă se poate suplimenta spaţiul producătorilor cu comercianţii, în cazul în care producătorii nu sunt suficienţi pentru a umple cele 40% din mese. 
În momentul de faţă, în Piaţa Centrală sunt 62 de mese ocupate de producători, din care, cu contract de închiriere, 46, iar 16 plătesc o taxă zilnică. Comercianţi sunt 61, din care 35 sunt cu contract de închiriere a mesei, iar 26 sunt cu plata zilnică. 
Singura problemă cu care se confruntă acum producătorii este aceea că trebuie să consemneze în certificatele de comercializare fiecare produs pe care îl vând, o grijă în plus faţă de perioada trecută. „Pentru noi nu a fost o schimbare mare, doar că a trebuit să facem alte drumuri la Primărie, alte acte. Ne încurcă, pentru că trebuie să scriem în fiecare zi tot ce vindem. Trebuie să avem grijă să notăm fiecare produs şi cantitatea.”, ne-a relatat un comerciant. Alţii considerau că aceste noi reglementări legislative sunt binevenite, pentru că, cu această ocazie, producătorii vor fi mai ordonaţi şi chiar era nevoie de aceste schimbări. „Ne-am conformat şi am luat atestatul, care este cam acelaşi lucru cu certificatul de producător, doar că trebuie să scriem fiecare produs pe care îl vindem. Este o muncă în plus pentru noi. În rest, nu ne afectează cu nimic.”, ne-a declarat un alt producător.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!