Membrii Consiliului Local n-au venit la şedinţă ca să nu aprobe o plată de 630 de milioane către omul de afaceri
Ca să scape de votul ingrat, prin care aprobau sau respingeau plata a încă 630 de milioane de lei vechi către firma lui Dorel Geamănu, constructorul campusului de la fostul Minier, consilierii municipali au lipsit masiv de la şedinţa de îndată ţinută marţi, 5 mai. De-a lungul a opt ani, de când Grupul Şcolar Tehnologic, actualul Liceu Tehnologic Auto, a intrat în programul de construire de campusuri şcolare, investiţia a înghiţit o sumă colosală: peste 50 de miliarde de lei vechi. Până la sfârşitul anului 2012, când finanţarea a fost oprită, s-au cheltuit, de la bugetul de stat, aproximativ 3,8 milioane de lei, adică 38 de miliarde de lei vechi, iar de la bugetul local, 1,4 milioane de lei, 14 miliarde de lei vechi. Contractul încheiat între Grupul Şcolar şi constructor, în 2007, se ridica la 11.441.016,95 lei, valoare care, cu indexări, a depăşit 13 milioane de lei. Primăria a continuat să aloce fonduri de ordinul miliardelor şi după ce partenerii săi, ministerul şi Consiliul Judeţean, s-au retras din „joc”. După Dorel Geamănu, executantul lucrării, şcoala mai are să-i achite o factură de 630 de milioane, în afară de cele aproximativ 2 miliarde, pentru care a acţionat unitatea în judecată. Directorul liceului şi omul de afaceri s-au prezentat, marţi, în faţa aleşilor, pentru a-i convinge să „rupă” aceşti bani din rezervele Primăriei. Însă votul favorabil acordat de majoritatea celor prezenţi a fost egal cu zero, din cauza numărului mare de colegi absenţi.
Banii ceruţi de Geamănu sunt diferenţe de preţ la materiale şi lucrări, pe care contractul redactat de Primărie n-a omis să le prevadă
Aleşii au refuzat, practic, de două ori să-i plătească managerului Tudor Geamănu 63.000 de lei, în baza unei facturi emise în luna ianuarie, pentru lucrări executate la Liceul Tehnologic Auto, fostul Minier, cum îl ştie toată lumea. Prima dată când solicitarea Executivului condus de Liviu Ţâroiu a fost tratată cu o amânare a fost la sfârşitul lunii aprilie, când s-a ţinut şedinţa ordinară a Consiliului Local Câmpulung. La data scadenţei plăţii, la capătul a 90 de zile de la emiterea facturii de către firma lui Dorel Geamănu, viceprimarul-primar le-a cerut consilierilor municipali să aprobe ca cele 630 de milioane de lei vechi să fie luate din excedentul de bani existent la sfârşitul anului 2014, pentru a-i fi achitate afaceristului câmpulungean. Ce reprezintă aceşti bani, un mizilic pe lângă zecile de miliarde pompate în conturile constructorului? O recalculare de indici, ca urmare a unor lucrări executate, achitate la valoarea nerecalculată. Mai pe înţelesul cititorilor, care nu sunt conectaţi la ceea ce se întâmplă în domeniul construcţiilor, respectivii indici se calculează atât la materiale, cât şi la lucrări şi, în esenţă, ei reprezintă diferenţe de preţ care se actualizează de către Institutul Naţional de Statistică. Numai că, în cazul facturii a cărei plată Consiliul Local era forţat de Primărie s-o aprobe, indicele de actualizare reprezenta 42% din valoarea lucrărilor!, după cum a remarcat liberalul Iustinian Stănescu. Şi „este păcat să ne batem joc de banii statului cu aceşti indici!”, vorba colegului de partid Constantin Chiţulescu.
Deci, o „afacere” care îl avantaja pe constructor, dar, dacă contractul redactat de autorităţile locale prevedea reactualizarea indicilor, Dorel Geamănu n-avea cum să nu profite de această clauză şi să ceară Primăriei să-i achite un mic „supliment.”
Dorel Geamănu a dat în judecată Minierul pentru suma de 2 miliarde
La şedinţa Consiliului Local din 30 aprilie 2015, Iustinian Stănescu, membru al Consiliului de Administraţie al fostului Minier, alături de Maria Cotenescu şi Cristi Creţu, a punctat faptul că: „În 2014, s-au alocat 350.000 de lei, pentru recalculare indici şi pentru continuarea lucrărilor care nu s-au finalizat. Este vorba despre parter. Indicii au venit cu factura, la sfârşitul lui 2014, după ce au primit 300.000 de lei. Ce să credem? Că am plătit în 2014 recalculare indici, pentru care au venit cu factură în 2015 ca să-i plătim din nou.”
Potrivit lui Sorin Bălăşcan, de la Investiţii, Primăria a alocat finanţarea, întotdeauna, mai târziu cu un an. Adică lucrările au fost achitate la nivelul preţurilor iniţiale, iar, anul următor, când li s-au dat banii, li s-a dat şi diferenţa de recalculare. În ciuda alocărilor de fonduri, an de an, de la bugetul local, lucrările nu s-au încheiat încă. „Strict, din punctul meu de vedere, solicitarea aceasta este impertinentă, pentru că s-a plătit o dată. Trebuie să puneţi în balanţă că Grupul Şcolar este într-un proces, într-un litigiu, de 200.000 de lei, cu această firmă.”, este altă informaţie livrată de Iustinian Stănescu.
În cazul în care nu achită datoria către Dorel Geamănu, municipalitatea va fi obligată să comunice Ministerului de Finanţe suma de 63.000 lei, considerată plată restantă, întrucât au trecut cele trei luni în interiorul cărora factura trebuia achitată. Plată restantă înseamnă că Primăria nu are bani în excedentul bugetar pentru a deconta suma cerută de Liceul Tehnologic Auto. Raportarea către Fisc urma să fie făcută până la data de 5 mai. „Cei 300.000 lei, plătiţi anul trecut, ce s-a întâmplat cu ei, n-au trecut la recalculare indici?”, a fost altă neclaritate a lui Iustinian Stănescu, lămurită parţial de contabilul şef Roxana Bragă: „300.000 sunt şi situaţii de lucrări şi bănuiesc că şi recalculare indici.” „Ne-aţi dat un proiect de hotărâre la care dumneavoastră bănuiţi ceva şi noi suntem puşi în faţă, de a vota ce bănuiţi dumneavoastră?!”, a ripostat Stănescu. La care şefa Contabilităţii s-a scuzat că ea nu are gestiunea celor de la Minier.
Consilierii au lipsit pe capete ca să nu voteze
Marţi, 5 mai, la termenul limită pentru comunicarea către Ministerul de Finanţe a restanţei de 630 de milioane, aleşii au fost convocaţi la o şedinţă de îndată, căreia, din totalul de 19, i-au dat curs doar 11. Au fost de faţă, la cererea lui Liviu Ţâroiu, şi părţile interesate să obţină banii de la Primărie: directorul Liceului Tehnologic Auto, Stelian Anastasie, însoţit de contabila şcolii, şi Tudor Geamănu, patronul de la Euroconsult Project. Aceştia au fost chemaţi şi la şedinţa de săptămâna trecută, dar unii dintre ei, fiind plecaţi din localitate, nu s-au putut prezenta în faţa Consiliului.
Cu excepţia lui Iustinian Stănescu, care s-a abţinut la vot, la fel ca Bogdan David şi Manuel Zenovie, aleşii au votat în favoarea plăţii, existând riscul blocării contului Primăriei de către Finanţe, plus riscul declanşării unui litigiu pentru recuperarea banilor, plus riscul imposibilităţii accesării unor fonduri, în cazul în care municipalitatea figurează cu datorie la Ministerul Finanţelor. Stănescu şi-a motivat poziţia, neschimbată faţă de întrunirea precedentă, dând citire unui fragment din procesul verbal şi nota privind aducerea la cunoştinţă a abaterilor constatate de către Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Argeş, din 30 aprilie 2014. „Urmare a verificării modului de actualizare a valorii lucrărilor rămase de executat, a rezultat că operatorul economic a utilizat indicele de cost în construcţii comunicat de Institutul Naţional de Statistică contrar prevederilor Ordinului MDLPL 863/2008, conform căruia pentru actualizarea valorii restului de executat se aplică indicele de preţuri lunar total comunicat de institutul sus menţionat. Valoarea estimată la acea dată a abaterilor constatate este de 65.005 lei.”, a citat acesta din consemnările Curţii de Conturi. „S-a discutat pe marginea acestui capitol, domnul Geamănu nu şi-l asumă, eu nu sunt convins, dat fiind faptul că, la ora actuală, este un litigiu pe rol, un litigiu în valoare de 197.397 lei, între Grupul Şcolar şi firma domnului Geamănu. Fiecare votează cum îl împinge conştiinţa şi cum s-a documentat. Dar vă spun că votul este cu răspundere personală. Fiecare, cum votează, răspunde.”, a încheiat Iustinian Stănescu.
Cu excepţia celor trei care s-au abţinut, ceilalţi şapte prezenţi, Liviu Ţâroiu neputând vota – Maria Cotenescu, Ionel State, Ion Dumitraşcu, Emilian David, Constantin Chiţulescu, Marian Vlad, Marin Ciobanu – au acordat un vot favorabil plăţii. Numărul mare de aleşi absenţi (Nicolae Dumitrescu, George Bălan, Dan Şipoteanu, Cristi Creţu, Ionică Udrea, Anca Dumitrescu, Lucian Ionescu şi Radu Sălcescu) a „sabotat” planurile colegilor de a satisface pretenţiile unui colaborator fidel.