3 C
Campulung Muscel
29/11/2023

Peţitorul i-a răpit sora de 15 ani

Asta reclamă o femeie, care îşi creşte sora mai mică laolaltă cu copiii ei, după ce părinţii le-au murit.Dacă fata nu vrea să se întoarcă acasă, poliţiştii nu au ce să facă, întrucât copila a depăşit pragul de 15 ani, până la care fapta este considerată infracţiune

 
O femeie din Lăzăreşti, comuna Schitu Goleşti, a ajuns la redacţia ziarului disperată că sora sa mai mică, pe care o are sub tutelă, a fost dată spre măritiş de către vecini, în timp ce ea se afla la spital cu unul dintre copiii săi. La numai 15 ani, abia împliniţi, minora ar fi fugit cu un tânăr de 30 de ani, cu care ar dori să îşi întemeieze o familie. Nicoleta Lincan, cea care ar trebui să aibă grijă de fată, crede că totul este o strategie de-a băiatului ca să o convingă pe fată să meargă la cerşit în străinătate. 
 

Autorităţile nu au ajutat-o pe femeie să îşi aducă sora înapoi

Nicoleta Lincan are grijă de sora sa de când se ştie. Părinţii au decedat cu câţiva ani în urmă, iar aceasta le-a fost ca o mamă celorlalţi fraţi. Adriana Narcisa Lincan este cea mai mică dintre aceştia şi, din acest motiv, a fost dată prin ordin judecătoresc sub tutela surorii sale de când avea 11 ani. Acum, ajunsă la o vârstă numai bună pentru măritiş, după legile ţigăneşti, Adriana a atras privirile pretendenţilor. Femeia spune că au fost vreo 7 băieţi care au venit să o ceară pe sora sa, dar nu a vrut să o lase să plece în lume la o vârstă atât de fragedă. Pentru că tot a refuzat peţitorii, s-a dus vorba în sat că cu ea nu o poate da la pace nimeni. Astfel că, la sfârşitul săptămânii trecute, în momentul în care acasă nu se afla niciun adult, cei şase copii rămânând în grija Adrianei, unul dintre peţitori a luat decizia de a o convinge pe fată să plece de acasă cu el. „Am fost plecată de acasă şi mi-au furat fata de acasă şi au zis că mi-o mărită. Acum nu ştiu ce să mai fac. Nu este fata mea, este sora mea mai mică, dar eu am crescut-o de la 11 ani, este sub tutela mea. Am înţeles că au dus-o la Slănic. Eu nu ştiu nimic de ea de două zile.”, ne-a povestit în disperare Nicoleta Lincan. După spusele acesteia, sora sa mai mică este o fată cuminte, care nu ieşea din casă şi nu avea timp să cunoască băieţi. Cu toate acestea, minora le-ar fi spus cunoscuţilor că trăieşte cu băiatul de aproape un an. „A venit la ea vecina de lângă casă şi le-a spus copiilor că i-au găsit un soţ Adrianei. După o jumătate de oră de când a plecat fata, a venit tot ea şi le-a adus copiilor 20 de lei ca să cumpere pâine. Ce obligaţie avea ea să vină? Se simţea vinovată că mi-a luat fata şi a dat-o la oameni? A învăţat-o să spună că este cu el de un an. Am martori că fata mea nu pleca de acasă decât la magazin să ia mâncare şi se întorcea. Se mai ducea duminica la biserica din sat. A pus-o să zică că o băteam. Ea este o fată grasă, blondă, frumoasă, dacă o chinuiam, nu mai era aşa.”, povestea cu lacrimi în ochi Nicoleta Lincan. 

După ce a ajuns acasă şi a văzut că sora ei a dispărut, femeia s-a dus să caute ajutor la Poliţie. A sunat până când şi la 112, dar de aici a primit numai răspunsuri evazive. Agenţii de la Poliţia Rurală Schitu Goleşti i-au spus că fata a plecat de bună voie şi nu au ce să facă. Pe de o parte, femeia are dreptate, pentru că Poliţia nu a fost atât de interesată de caz. Comisarul şef Grigore Troscenco este în concediu, iar cei care au rămas au avut cazuri mai importante. Se pare că, într-un final, au început investigaţiile, iar fata a fost găsită şi urmează să fie predată familiei. 
 

„Decât fugită de acasă, mai bine să o ia la cămin!”

Femeia nu mai ştie unde să apeleze mai întâi pentru a-şi scăpa sora despre care spune că va ajunge în ţări străine la cerşit. Aceasta este cea mai mare temere a sa şi din acest motiv a bătut, mai multe zile la rând, la uşile autorităţilor, dar, fără nici un rezultat. Pentru că nu vrea ca sora sa să ajungă la mila străinilor, a mers şi la Complexul de Servicii Comunitare Centrul Maternal, pentru ca aceştia să o scoată din ghearele celui care i-ar fi furat-o. Pentru că era 1 Mai, nu a găsit mare activitate şi autorităţile au intrat în acţiune după ce noi ne-am interesat de cazul fetei. „Ştim despre cine este vorba. Chiar noi am ajutat-o pe Nicoleta Lincan să obţină tutela fetei, însă nu cunoşteam aceste aspecte. O să trimitem o echipă la faţa locului şi o să vedem ce putem face. În astfel de cazuri, Poliţia trebuie să ne aducă la cunoştinţă despre ele.”, ne-a declarat un reprezentant al Centrului Maternal. Aici şi-ar dori să ajungă sora sa în cazul în care nu va putea să o scoată din mrejele bărbatului care i-a luat-o de acasă. „Eu nu vreau să rămână la ei, vreau să îmi aducă fata înapoi sau să o ia la cămin. Ei sunt oameni care fac străinătatea şi cerşesc pe acolo. Pentru asta au luat-o, să o ducă în altă ţară. Ei au zis că merg la Poliţie şi dau declaraţie că au grijă de ea. Am vorbit cu Poliţia la telefon şi le-am spus că vreau să mă ducă la detectorul de minciuni, ca să vadă că spun adevărul, că nu am bătut-o şi nu a fost chinuită la mine.”, ne-a mărturisit cea care deţine tutela fetei. Până la urmă, a mers la Poliţia Câmpulung, aşa cum au îndrumat-o cei de la Serviciul 112, iar aici a dat de comisarul şef Ion Mîndroi, locţiitorul comandantului. Acesta a pus lucrurile în mişcare, dar legea nu este în favoarea femeii. Se pare că minora împlinise 15 ani la începutul lunii martie, iar când a plecat de acasă trecuse deja de pragul în care poate fi considerată o infracţiune. „Noi nu avem ce să facem, pentru că fata a împlinit deja 15 ani. Am luat toate măsurile care se cuveneau. Din momentul în care am fost sesizaţi, cei de la Secia Rurală s-au mobilizat şi au adus fata acasă, dar nu putem să o ţinem cu forţa. Este decizia ei şi legea nu ne permite mai mult.”, ne-a declarat locţiitorul comandantului Poliţiei Câmpulung, comisarul şef Ion Mîndroi. La sediul Secţiei de Poliţie Schitu Goleşti au fost aduse toate părţile implicate, inclusiv tânărul care luase fata. S-au efectuat procese verbale, iar minora a fost introdusă în baza de date a Poliţiei.
 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!