15.5 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Patronul de la Tiparg vrea ca aleşii să-i plătească creditul cu care a cumpărat o aripă din Casa de Cultură

Chiar şi după 12 ani chinuiţi, în care una dintre cele mai frumoase construcţii a judeţului a fost bătaia de joc a Ministerului Culturii, Consiliul Local, ca administrator al proprietăţilor municipiului Câmpulung parcă n-ar fi luat-o înapoi. Viceprimarul-primar Liviu Ţâroiu vorbea despre scenariul SF în care proiectul să fie continuat de acelaşi minister, care, practic, l-a abandonat în urmă cu cinci ani! Oficialii de la Cultură le-au spus franc alor noşti că n-au finanţare pentru monumentul de la Câmpulung, care a „înghiţit” deja dublul valorii iniţiale a proiectului, care a fost de 16 miliarde de lei vechi, în anul 2002! Constructorului i s-au achitat aceşti bani pentru un stadiu de 30-40%. „Nu au finanţare şi, cum n-au de zece ani, o să mai stea zece ani.”, i-a convins Sorin Bălăşcan, de la Investiţii, pe consilierii locali să-şi ia gândul că finanţator în viitor va mai fi Ministerul Culturii. 
 
În schimb, Liviu Ţâroiu continuă să vorbească despre alte strădanii pe care le-ar întreprinde municipalitatea ca să obţină bani din aceeaşi sursă! Aceeaşi sursă care a pierdut procesul cu executantul unei treimi din lucrare la costuri duble! Iar, ca perioadă de timp, de la 18 luni, cât a prevăzut contractul încheiat în 2002, am ajuns în 2015 să luăm înapoi de la Minister o clădire nefuncţională, nicidecum reabilitată. A doua sursă de finanţare, în opinia vicelui, o reprezintă „banii noştri”, în etape succesive. Aşadar, fondurile europene nu constituie nici măcar a treia sursă de finanţare posibilă luată în calcul de autorităţi. Un singur consilier local, George Bălan, a precizat că, în mod sigur, în Programul 2014-2020, componenta de cultură va avea o finanţare substanţială. Dar „dacă vom vrea să reabilităm Casa de Cultură din fonduri europene, dacă nu întregim patrimoniul, nu vom lua niciun ban. Până la urmă, n-avem ce face, trebuie s-o preluăm (n.r. de la Ministerul Culturii), pentru că îşi vor lua paza de acolo.”, a afirmat Bălan.  
 

Şipoteanu, mai cu picioarele pe pământ decât Ţâroiu, este sigur că renovarea nu poate fi făcută decât din fonduri europene 

Este greu de spus la acest moment dacă, anul viitor, vor fi rezervaţi bani în buget pentru continuarea reparaţiilor, în condiţiile în care conducătorii Primăriei orbecăiesc cu proiectul „Kretzulescu”. Peremiştii George Bălan şi Dan Şipoteanu vorbesc chiar despre reîntregirea imobilului, prin cumpărarea aripii aflate în proprietatea Tiparg. La ce costuri, Ţâroiu susţine că nu ştie, deoarece, cităm: „Documentaţia a fost pe la domnul primar Andrei, trebuie să vedem pe unde este.” Acelaşi refren l-a servit şi jurnaliştilor, câteva zile mai târziu, la conferinţa de presă ţinută la PSD, când a susţinut, în vreo două rânduri, că fostul său coleg Călin Andrei este cel la care a ajuns oferta de preţ a patronului tipografiei. „Suntem în discuţii cu ultimul cumpărător să găsim o soluţie de a o prelua. Avem o propunere, mai demult a fost dată la domnul primar, fost primar Călin Andrei. O să reiau acea propunere şi o să-l chemăm la discuţie împreună cu Consiliul Local.”, a precizat viceprimarul-primar al Câmpulungului.  
Liviu Ţâroiu, membru PSD, la fel ca Marcel Proca, deţinătorul firmei proprietare a unei aripi din Casa de Cultură, susţine că el n-a văzut hârtia trimisă de omul de afaceri interesat să vândă, dar că a discutat cu el. Ce-or fi discutat ei, în calitate de vânzător şi cumpărător, colegi de partid, că preţul cerut aproape că a jurat că nu-l ştie?! „V-am spus că, deocamdată, oferta este la domnul Andrei. Am participat şi eu la o primă discuţie, dânsul a propus să i se dea suma pe care a plătit-o până acum.”, este tot ce a putut transmite ziariştilor. Adică Proca doreşte ca Primăria să-i preia creditul, asta pentru că Tiparg a cumpărat parterul printr-un credit la BCR pe un termen mai lung. „Să preluăm noi acel credit şi să-l plătim în timp este una dintre variantele cele mai plauzibile şi cele mai uşoare.”, a mai afirmat acesta.
Mai realist decât vicele, Dan Şipoteanu a cerut ca imobilul să fie preluat în întregime, cu partea de tipografie, cât mai repede posibil. „Să reuşim s-o întregim cât mai repede ca să obţinem nişte bani europeni şi s-o renovăm. Nu cred că o să facem şi pe aceea din bani din bugetul local.”, a punctat corect peremistul.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!