3 C
Campulung Muscel
29/11/2023

Liviu Iana, un om care arde pentru folclor, a părăsit spitalul cu două zile înainte de festival

Dâmboviţa a fost şi în 2015 marea câştigătoare a Festivalului Naţional Concurs de Muzică Populară „Sus la munte, la Muscel”, concurenta de 15 ani ducând acasă cel de-al doilea Trofeu „Gavriil Prunoiu” obţinut de „vecini”. Maniera impecabilă în care a interpretat o baladă, care, împreună cu doina, reprezintă adevărata frumuseţe a cântecului popular românesc, l-a făcut pe maestrul Prunoiu, prin mâinile căruia au trecut sute de elevi, să lăcrimeze. După cum a mărturisit îndrăgitul interpret, muscelenii meritau să aibă un festival de această anvergură. Păcat că n-au umplut în totalitate sala Clubului ARO, pentru că au avut ce vedea şi asculta. Prezent la cea de-a doua ediţie a evenimentului, la fel ca anul trecut, Florin Tecău, preşedintele Consiliului Judeţean, i-a propus lui Liviu Iana, „sufletul” manifestării ca, din 2016, Sărbătorile Argeşului şi Muscelului să înceapă cu „Sus la munte, la Muscel” şi să se încheie cu Festivalul „Carpaţi”. A doua ediţie n-a fost pusă în scenă fără emoţii. Cea mai puternică a fost pricinuită de starea de sănătate a directorului festivalului, Liviu Iana, operat la Bucureşti cu câteva zile înainte de a prezenta două seri memorabile de folclor autentic, susţinute de interpreţi consacraţi, dar şi de viitorii cântăreţi de muzică populară, a căror carieră a început la Câmpulung. „Sunt oameni care ard pentru folclor. Sunt oameni care s-au jertfit pentru folclor.”, spunea maestrul Gavriil Prunoiu, care a dezvăluit publicului cu se sacrificii s-a ţinut ediţia din 2015 a evenimentului de excepţie. Marţi, cu două zile înainte de debutul festivalului, Liviu Iana era la Bucureşti, la Spitalul de Urgenţă, din cauza unei pietre la bilă. Acolo a trecut printr-o intervenţie chirurgicală efectuată de prof. Mircea Beuran. „Zilnic am fost la dânsul şi el îmi spunea: „Omul acesta, abia operat, vrea să plece la Câmpulung. Să vedem dacă îi dau drumul.” şi marţi i-a dat drumul.”, povestea prof. Gavriil Prunoiu. Datorită lui Liviu Iana, un iubitor de muzică populară şi un împătimit culegător de folclor, faima „Dorurilor Muscelene” a depăşit graniţele ţării. Iar cu acest festival ajuns la a doua ediţie ţinteşte cuvenita reputaţie în rândul manifestărilor de gen din ţară.       

Organizare impecabilă, juriu format din specialişti şi distincţii pentru toată lumea
    Organizatorii celei de-a doua ediţii a manifestării care a plasat Câmpulungul pe harta festivalurilor din România – Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, Primăria şi Consiliul Local, Consiliul Judeţean Argeş, Casa de Cultură a Sindicatelor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş – au contribuit la realizarea unei ediţii reuşite, care a oferit spectatorilor două seri cu muzică de calitate şi bună dispoziţie. În concurs au intrat 18 pretendenţi la Trofeul „Gavriil Prunoiu”, selectaţi pe sprânceană şi împărţiţi în două categorii de vârstă: 14-17 ani şi 18-25 ani. Prestaţiile lor din prima seară – interpretarea unei doine ori balade şi a unei melodii cu acompaniamentul Orchestrei „Doina Argeşului”, moment precedat de prezentarea splendidelor costume populare, majoritatea cu o vechime de un secol – au fost cântărite şi notate de un juriu format din: prof. Gavriil Prunoiu, preşedinte, conf.dr. Sandu Eugen, şeful Catedrei de Folclor a Universităţii din Craiova, prof. Mădălina Ruxandra, şefa Catedrei de Folclor a Universităţii „Transilvania” din Braşov, prof.dr. Sorin Mazilescu, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, Petrişor Murărescu, preşedintele Asociaţiei Culturale pentru Etnografie şi Folclor „Marioara Murărescu”, Constantin Paşol, jurnalist şi reprezentantul Radio România Antena Satelor, Sergiu Cicu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, şi Liviu Iana, director al festivalului şi coordonator al Grupului vocal „Doruri Muscelene”.
    În afară de premiile pentru concurenţii care au urcat pe podium, toţi copiii şi tinerii au fost recompensaţi cu diplome de participare şi medalii cu însemnul festivalului. La fel şi cei opt membri ai juriului, cărora li s-a oferit câte un simbol, pe care să-l păstreze ca amintire de la cea de-a doua ediţie.  
    Prima seară s-a încheiat cu recitalurile susţinute de musceleanca Mihaela Chiriţescu, Elena Sima, o artistă din Moldova căsătorită cu un muscelean din Schitu Goleşti, Lucica Baciu Bican, Georgel Nucă şi Tita Bărbulescu, argeşeanca de la Topoloveni, în cinstea căreia se organizează un festival în localitatea natală.   

Şeful CJ Argeş: “Acest festival n-ar fi existat fără iniţiativa, munca şi efortul domnului Iana”
    Programul celei de-a doua seri a fost rezervat Galei Laureaţilor. Concurenţii de la secţiunea „mică” au fost atât de buni, obţinând punctaje superioare celor ale colegilor mai mari de vârstă, încât juriul a luat hotărârea ca cele două menţiuni de la categoria 18-25 de ani să fie transferate la categoria 14-17 ani. Astfel, cele patru menţiuni ale categoriei 14-17 ani, asigurate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş şi înmânate de Sorin Mazilescu şi Sandu Eugen, au fost obţinute de: Andrada Cârciumaru (14 ani), din Piteşti, Marcela ştefania Latiş, care a venit din Ţara Lăpuşului, Ionel Roşu (16 ani), reprezentantul Bihorului, Tania Luiza Măriuca (14 ani), din Mehedinţi. După acest moment a fost invitat pe scenă vicepreşedintele CJ Argeş, Constantin Polexe, pentru a înmâna premiul III la categoria 14-17 ani concurentului Rareş Petre Enache (16 ani), din Dâmboviţa.
    Liviu Iana a acordat premiul III la categoria 18-25 ani, care a ajuns la olteanul Liviu Olteanu (20 ani). Cătălina Anton (15 ani), din ştefăneşti, a primit premiul al II-lea al categoriei 14-17 ani de la Sergiu Cicu. „Sunt cu atât mai bucuros că am fost desemnat să înmânez un premiu unei argeşence. Mai mult decât atât, unei muscelence, pentru că în judeţul Muscel intra şi ştefăneşti.”, a afirmat acesta. Liviu Cioacă, directorul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, a recompensat-o cu premiul II, la categoria 18-25 de ani, pe Maria Mihali (19 ani), de la Baia Mare.
    Ardeleanca Casiana Gabriela Ioviţă (14 ani), din Braşov , a câştigat premiul I la categoria 14-17 ani, oferit de viceprimarul Liviu Ţâroiu. Premiul I la categoria 18-25 de ani i-a fost înmânat Ioanei Bogdan (23 ani), din Sibiu, de către preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Tecău. Asemenea colegului Liviu Ţâroiu, care şi-a exprimat regretul că nu vede sala Clubului ARO arhiplină, Florin Tecău a apreciat participarea muscelenilor care au venit să asculte nişte copii extrem de talentaţi: „Este un semn de respect pentru artiştii care au urcat pe scenă la acest festival, care n-ar fi existat fără iniţiativa, munca şi efortul domnului Iana. Consiliul Judeţean finanţează, sprijină şi dezvoltă astfel de acţiuni. Eu cred că prin cultură putem să fim mai buni, putem să ne cunoaştem mai bine şi ne putem face cunoscuţi în România şi în Europa.”

Copiii au adus lacrimi în ochii maestrului Gavriil Prunoiu
    Marele Premiu al Festivalului „Sus la munte, la Muscel”, Trofeul „Gavriil Prunoiu”, câştigat de o dâmboviţeancă, Beatrice Gabriela Popovici (15 ani), a fost înmânat, cum era firesc, de cel al cărui nume îl poartă. Un om care şi-a dedicat viaţa cântecului popular autentic, formării copiilor şi tinerilor, Gavriil Prunoiu, a făcut publicului o mărturisire emoţionantă. „Sunt fericit că m-am născut în Muscel, înconjurat de cele mai frumoase cântece, de oamenii care m-au iubit, începând cu cei de la mine, de la Boteni, şi Câmpulung şi continuând cu restul muscelenilor. Am cules cântece din 1964, de când am început să cânt la radio, şi până în prezent. În fiecare an, am cântat la radio trei-patru cântece şi am ţinut ridicat steagul Muscelului. M-am bucurat că am intrat în casele dumneavoastră cu cântecele mele deosebite. Ca preşedinte al juriului, am conştiinţa împăcată. Împreună cu juriul, am dat note numai pe drept. Celor care au căzut eu le spun să nu plângă, să se ridice şi să lupte mai departe.”, i-a încurajat pe copiii care au ratat podiumul la această ediţie, dar care se pot pregăti mai bine pentru următoarea.
    Gavriil Prunoiu s-a arătat impresionat de tinerii care au performat în cadrul concursului. „Este incredibil să vezi copii la 14-15 ani cântând balade şi doine aşa cum rar mi-a fost dat să văd. Am auzit lucruri inedite, o „Mioriţă” pe care n-am mai auzit-o niciodată, „Balada lui Tudor Vladimirescu”, ce lucruri plăcute la nişte copii! Am avut lacrimi în ochi! Am elevi la Bucureşti, dar m-au impresionat tinerii care au fost aici. Toţi vor ajunge interpreţi valoroşi de muzică populară românească.”, a continuat Gavriil Prunoiu.
    Sofia Baicu, câştigătoarea trofeului în 2014, tot din Dâmboviţa, a deschis seria recitalurilor din a doua seară, susţinute de Graţian Bădescu, bun prieten al lui Liviu Iana, Diana Călinescu, o tânără artistă descoperită în 2006 de Marioara Murărescu şi îndrumată de aceasta către cântecul muscelean, în detrimentul celui gorjean, în prezent fiind solistă a Ansamblului „Doina Argeşului”, „Doruri Muscelene” şi Petrică Mâţu Stoian, care au încântat publicul cu melodii-document, demne de transmis generaţiilor viitoare.
   

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!