6.9 C
Campulung Muscel
01/12/2023

Aproape 250 de creştini catolici sărbătoresc Paştele duminică

Sărbătoarea Învierii Domnului are loc în fiecare an primăvara, dar la o dată diferită. Paştele catolic este sărbătorit în acest an în data de 5 aprilie, potrivit calendarului romano-catolic. Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creştinităţii. Este sărbătoarea care a întemeiat naşterea creştinismului. Legate de această sărbătoare există numeroase obiceiuri şi tradiţii, cea mai cunoscută tradiţie catolică de Paşte este stropitul. La început, stropitul se făcea doar cu apă, însă, în prezent, este folosit şi parfum. Această tradiţie simbolizează purificarea. Printre alte obiceiuri se numără dăruirea şi ciocnitul ouălelor. Sărbătoarea Paştelui poate fi asociată cu primăvara. Retrezirea naturii la viaţă simbolizează noua viaţă pe care creştinii au câştigat-o prin crucificarea şi învierea Domnului Iisus.

Biserica Catolică face pregătiri sufleteşti pentru această sărbătoare şi îi îndeamnă pe credincioşi să se spovedească, să se împărtăşească şi să ia parte la sfintele slujbe. Cele mai importante zile sunt Joia Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta, care este priveghere pentru Învierea Domnului. „În Joia Mare se celebrează sfânta preoţie şi sfânta euharistie, în Vinerea Mare este patima şi moartea Domnului, iar slujba de Înviere va avea loc sâmbătă, la ora 21.00, cu privegherea pascală şi procesiunea în jurul bisericii. În ziua de Paşti, la ora 11.00, va fi liturghia parohială, iar la ora 18.00, a doua liturghie.”, ne-a declarat parohul Bisericii Catolice din Câmpulung, Petru Păuleţ.
Data stabilirii Paştelui catolic se face după calendarul îndreptat. Bucatele tradiţionale pentru creştinii catolici sunt la fel ca şi la cei ortodocşi, cum ar fi ouă roşii, pasca, mielul, etc. „Mesajul meu pentru creştini este să trăiască din plin Învierea Domnului, să-şi reînnoiască sufletul şi să se bucure, odată cu învierea lui Hristos, de o relaţie bună cu ceilalţi şi cu propria lui viaţă interioară, să aibă pace în suflet împreună cu familia şi cu cei din jur. Hristos a înviat!”, a dorit să transmită parohul Petru Păuleţ.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!