Doi copii care au fost daţi în plasament în urmă cu opt ani unui asistent maternal au ajuns subiectul unei anchete desfăşurate de Direcţia pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, după ce profesoara de la şcoală a semnalat că unul dintre ei prezenta semne de violenţă pe corp. Ancheta a scos la iveală faptul că au fost maltrataţi, munciţi până la epuizare şi chiar înfometaţi de asistentul maternal profesionist în grija cărora au ajuns. Copiii au fost luaţi de la asistentul maternal şi au ajuns acum într-un centru de plasament din Câmpulung.
Îi maltratau şi îi umileau, atât ea, cât şi fata ei
Andrei şi Laurenţiu Pişinaru, în vârstă de 16 şi 17 ani, au făcut parte dintr-o familie modestă din comuna Albota. Din nefericire, au rămas fără mamă în anul 2007 şi au ajuns în grija asistentului maternal Aurora Cotescu, din Schitu Goleşti. Din păcate pentru ei, în loc să aibă parte în continuare de o copilărie fericită, care să-i facă să uite de neajunsurile cu care s-au confruntat în fragedă pruncie, cei doi băieţi au trecut prin chinuri cumplite. Asta pentru că, spun vecinii, cea care ar fi trebuit să le ţină loc de mamă, şi nu numai ea, i-a snopit în bătaie, din orice, i-a muncit din greu, i-a înfometat şi i-a lipsit de bucuriile copilăriei. „Ne-au povestit copiii ce au păţit. Faceţi un serial. I-au bătut rău de tot. Una dintre fetele ei i-a băgat unui băiat şi urzică pe gât. Trei a măritat cu banii copiilor ăştia! Plus lux, mobilier, termopane şi câte şi mai câte în casă! Le-a luat din banii amărâţilor ăştia! Ei, câteodată, nu aveau ce să mănânce. L-a trimis pe unul din ei să dea o bucată de pâine la câine şi, săracul, muşca şi el din ea, că-i era foame! Nu-i lăsa să iasă afară din curte! Ei nu au avut copilărie. Îi trimitea la alimentară să ia ceva, dar în fugă se duceau. Le era frică şi de umbra lor. Îi muncea de dimineaţă şi până seara. Era ger afară, iar ei spălau pe jos cu apă rece, aveau mâinile roşii ca jarul! Nici nu le făcea foc în camera lor. Le făcea pe sală şi lăsa uşa deschisă ca să intre căldură la ei, în bucătăria aia din spate, că acolo îi ţinea. A pus piciorul pe gâtul copiilor şi spunea că-i omoară şi-i îngroapă în spatele casei!”, ne-a declarat unul dintre vecinii Aurorei Cotescu.
Pentru Laurenţiu şi Andrei Pişinaru, televizorul a fost mult timp o necunoscută. Ca să nu mai vorbim de telefonul mobil sau calculator. Singura lor oază de distracţie şi relaxare era la şcoală, acolo unde aveau parte de afecţiunea colegilor şi cadrelor didactice. „Îi bătea, vai de capul lor! Ăla mic a fost aici, la generală, şi şi-a rupt mâna. L-a bătut pentru asta şi apoi târziu l-a dus la doctor ca să-i pună mâna în ghips! Ne-au spus, săracii copii, că au rupt coada de mătură pe ei! Să vedeţi acum ce semne avem pe spate şi pe fund, aşa ne-au spus băieţii. Doamne, Dumnezeule, aşa ceva nu se poate! Numai ei ştiu câte au pătimit şi ce e în sufletul lor! Dădeau cu mătura toată ziua prin curte, ca să stea şi ei pe-afară. La televizor nu aveau acces, ca să nu mai spun de calculator sau telefon. Pentru ei era o adevărată binecuvântare să ajungă la şcoală, acolo unde se puteau juca în voie.”, ne-a mărturisit o femeie care cunoştea situaţia celor doi copii.
Bătuţi pentru un telefon
Săptămâna trecută, pe 19 martie, pentru că a îndrăznit să vină acasă cu un telefon făcut cadou de cineva, Andrei, băiatul cel mic, a fost snopit în bătaie tocmai de cea care primeşte bani de la stat pentru creşterea lui. Urmele agresiunii au fost văzute a doua zi la şcoală de o profesoară, care a şi dat alarma, ştiind situaţia în care se află băiatul. „În baza unui protocol pe care îl avem cu autorităţile locale pentru Protecţia Copilului, am sesizat faptul că unul dintre elevii aflaţi în plasament a venit la şcoală cu semne evidente de violenţă pe corp, mai precis în zona gâtului. A fost deschisă o anchetă şi sper că se vor lua măsurile care se impun. Acest copil este deosebit. În ciuda tuturor dificultăţilor, el a încheiat primul semestru cu media 9,94.”, ne-a relatat Nicolae Zaharia, directorul Liceului „Dan Barbilian”, acolo unde învaţă Andrei. Acest fapt ne-a fost confirmat şi de către directorul Complexului de Servicii Comunitare Câmpulung. „Am fost sesizaţi de către domnul director al Liceului „Dan Barbilian”. Ne-a atras atenţia cu privire la un copil aflat în plasament la un asistent maternal, că a venit la şcoală bătut. Avea câteva echimoze pe gât. Urmare a acestei sesizări, echipa din cadrul Complexului s-a deplasat ca să vadă starea copilului. Băiatul a dat o declaraţie şi a susţinut faptul că asistentul maternal l-a bătut. În urma acestei declaraţii, ne-am deplasat la locuinţa asistentului maternal, am luat cei doi fraţi şi i-am dus în regim de urgenţă la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Câmpulung. Urmează ca, în urma rezultatului expertizei medico-legale, să sesizăm Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, iar Poliţia să constate dacă a fost sau nu săvârşită o infracţiune. Este vorba despre rele tratamente aplicate minorului, iar pedeapsa este de la 2 la 7 ani de închisoare”, a precizat Iustinian Matei, şeful Complexului Maternal Câmpulung, instituţie aflată în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş.
Autorităţile, sesizate încă din 2010 tot pentru violenţe aplicate minorilor
Deşi, în 2010, câţiva vecini s-au mobilizat şi au anunţat autorităţile cu privire la soarta celor doi băieţi, nimeni nu a luat nicio măsură pentru a îndrepta lucrurile. Abuzurile au continuat, până săptămâna trecută, când adevărul a ieşit la suprafaţă. „Afară nu poţi să vezi nimic, căci ei erau respectuoşi, curaţi… În casă e problema, se schimbă faza. Nu aveau voie să vorbească cu nimeni. Îi lua la rost de orice. Au fost ameninţaţi să nu spună nimic, de când erau mici. Le era frică rău de bătaie. Nu ştiu dacă au vorbit cu mine, de când sunt aici, de două ori. Vinerea trecută, când au plecat, ne-au strigat bieţii copii şi ne-au arătat ce era pe băiatul pe care l-a bătut ultima oară. Era vânăt pe gât şi ea a zis că s-au bătut între ei! Aşa ceva nu avea cum să se întâmple, pentru că ei sunt nişte copii foarte cuminţi. A mai avut ea o belea, acum cinci ani, parcă. Tot pentru bătaie. A venit cineva din oraş, o doamnă de la Protecţia Copilului, şi a zis că e totul în regulă. Ea nu venise cu anii, aici, să vadă copiii! A ştiut asta să-i fenteze. E escroacă mare. Avea grijă să fie totul bine când venea cineva. Era frigiderul plin, curăţenie, ei aveau haine curate. I-am găsit bine, spuneau cei care veneau în control. Dar nimeni nu a stat de vorbă ca lumea cu aceşti copii! Acum s-au săturat şi au cerut ajutor. Aşa ne-au zis, că s-au săturat!”, ne-au povestit vecinii.
La Primăria Schitu Goleşti, nimeni nu ştia nimic. „Nu ne-a sesizat nimeni cu privire la cele întâmplate. ştiu doar că erau doi copii buni la şcoală şi atât. Ce s-a întâmplat cu ei, nu am de unde să ştiu. O să mă duc acum să mă interesez ce a fost!”, ne-a declarat primarul Marcel Palaghiu. După opt ani de stat în familia de împrumut, copiii nu cunoşteau cum este viaţa în afara porţilor, iar frica de necunoscut îi dădea mereu înapoi. Băieţii au fost luaţi de la asistentul maternal şi duşi în plasament, în regim de urgenţă, la un centru din Câmpulung. Copilul cel mic a fost dus la LML pentru investigaţii şi, în funcţie de rezultat, dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung. Copiii beneficiază şi de o pensie de urmaş, iar banii sunt viraţi într-un cont pe numele asistentului maternal, la CEC. În cazul în care ar fi băgat mâna la borcanul cu miere şi copiii au rămas fără bani, situaţia este şi mai gravă, Aurora Cotescu urmând să fie acuzată şi de înşelăciune, pentru că era reprezentantul lor legal şi persoană de încredere. Din 2007 şi până în prezent, în cont, s-ar fi strâns peste 200 de milioane de lei vechi. Am încercat să luăm legătura şi cu Aurora Cotescu, asistentul maternal, pentru a ne prezenta punctul său de vedere, dar aceasta nu a fost de găsit.