6.3 C
Campulung Muscel
29/03/2024

După scrierile de la Mânăstirea „Negru Vodă”, Câmpulungul împlineşte în 2015 800 de ani

Autorităţile nu sunt interesate de istoria municipiului nostru
 
Conform scrierilor de pe pisaniile de la Mânăstirea „Negru Vodă”, Câmpulungul ar fi trebuit ca, anul acesta, să fie în straie de sărbătoare, celebrând 800 de ani de la descălecarea lui Radu Negru Vodă şi prima atestare epigrafică. Pe baza acelor scrieri s-au făcut mai multe speculaţii şi, în prezent, sunt multe comentarii cu referire la veridicitatea lor. Cu toate acestea, autorităţile locale nu au luat în seamă acele scrieri şi nici nu au adus aminte despre faptul că există, totuşi, o scriere care ar atesta o cifră rotundă de la prima atestare epigrafică a municipiului nostru.
 
Au făcut confuzie meşterii lui Matei Basarab când au rescris pisania?
Mai mulţi oameni în măsură au tradus pisaniile de la Mânăstirea „Negru Vodă” şi în traducerile lor este specificat faptul că această biserică „s-a început şi s-a zidit şi s-a săvârşit de bătrânul şi prea iubitorul creştin Radu Negru Voevod carele a fost din începutul descălecător Ţărei Româneşti şi din început a fost această sfântă dumnezeiască biserică, când a fost cursul anilor de la Adam 6723.”. Pisania a fost pusă de Matei Basarab în jurul anilor 1635-1636 şi meşterii care au făcut-o au copiat anul respectiv de pe o altă pisanie. Mulţi dintre specialişti consideră că a fost o greşeală de traducere a literelor chirilice, aceştia încurcând literele „psi” şi „omega”. Am luat legătura cu profesorul universitar Claudiu Neagoe, cel care ne-a elucidat cu privire la pisaniile de la „Negru Vodă”, dar şi cu descălecatul lui Radu Negru Voevod. „Pisaniile vorbesc despre data de 1215. Doi istorici, Alexandru Lapedatul şi Nicolae Stoicescu, au spus că meşterii care au descifrat vechea pisanie, atunci când au refăcut biserica, au făcut o confuzie între cele două slove, care au şi valoare de cifră când au titla deasupra, psi şi omega. Psi duce la numărul 700 şi omega duce la numărul 800. Nu 6723 ar trebui să citim, ci 6823, deci este vorba despre anul 1315. Această dată este mult mai veridică, din punctul meu de vedere, pentru că există două izvoare, unul italian, apărut în 1605, şi altul din 1779, al lui Chezarie de Râmnic. Unul dă data de 1310, iar altul, 1313. Este clar că ei s-au inspirat de undeva. Însă, nu aceasta este data atestării Câmpulungului.”, ne-a declarat profesorul Claudiu Neagoe. Potrivit acestuia, la Negru Vodă a existat o Biserică Domnească ce a fost ctitorită de Nicolae Alexandru în jurul anului 1344. Este foarte probabil ca aceasta să fi fost construită pe fundaţia uneia mai veche, ridicată de bunic sau de tatăl său, Basarab I. În opinia sa şi a multor istorici, bunicul lui Nicolae Alexandru a fost Thocomer, cel care se presupune că ar fi legendarul Negru Vodă. Foarte mulţi specialişti îl certifică pe Negru Vodă din legende şi pisanii cu Thocomer. Acesta a fost un conducător cuman venit de la curtea regelui maghiar Ladislau Cumanul, care a domnit înainte de 1290. În 1292, a fost obligat să treacă la Sud de Carpaţi. În episodul menţionat în Letopiseţul Cantacuzinesc că, la 1292, a trecut Radu Negru Vodă de la Făgăraş şi a descălecat, mai întâi, la Câmpulung şi a făcut o biserică mare şi frumoasă şi curţi şi apoi la Curtea de Argeş, era vorba despre Thocomer. Există un hrisov de la Gavril Movilă, din 1618, care spune despre Nicolae Alexandru: „Feciorul bătrânului răposatului Io Basarab, nepotul răposatului Negru Voievod.”. În prezent, Câmpulungul este atestat conform Letopiseţului Cantacuzin, care spune că Radu Negru Vodă a descălecat în anul 1292. Există un hrisov dat oraşului Câmpulung de Matei Basarab, în 1636, care dă tot data de 1292. 
 
„Câmpulungul ar trebui atestat conform pietrei de mormânt a lui Logo Campo”
Potrivit mai multor specialişti, Câmpulungul era la 1300 un târg şi, într-un timp relativ scurt, a devenit oraş. Unii spun că ar fi, de fapt, cel mai vechi oraş din Ţara Românească. Era un loc de întâlnire pentru comerţul făcut de cei din regiunile înconjurătoare. Foarte repede s-a dezvoltat, pentru că se afla pe o cale de acces importantă, care lega Braşovul de Dunăre. Dezvoltarea a avut loc şi pentru că, la acea perioadă, aici a existat o comunitate săsească extrem de importantă. Potrivit profesorului Claudiu Neagoe, există o cronică franciscană realizată de un călugăr din Câmpulung, Blazius Kleiner, care, la 1764, a scris o cronică a călugărilor dominicani şi franciscani de la Câmpulung. Aici se arată că Bărăţia a fost deservită mai întâi de călugări dominicani şi mai apoi de franciscani. În această cronică se spune că Biserica ar data de când datează şi târgul şi se specifică anul 1300. Drept urmare, la 1300, Câmpulungul era un târg. De la această dată avem şi prima scriere referitoare la Câmpulung. Este vorba despre piatra de mormânt a comitelui Laurenţiu de Longo Campo, la 1300. Aceasta este prima mărturie epigrafică, care, la 1300, menţionează numele de Câmpulung. Acesta era şeful comunităţii locale, un comite sau greav. „Pe piatra funerară de la Bărăţie se specifică anul 1300, anul în care a fost înmormântat comitele Laurenţiu de Longo Campo. După părerea mea, şi nu numai, aceasta este cea mai importantă atestare a Câmpulungului. Este un document epigrafic foarte important şi ar trebui să fie luat în calcul mai serios. Acesta ar trebui să fie anul atestării, pentru că este o mărturie scrisă din acea perioadă.”, ne-a mărturisit profesorul Claudiu Neagoe. Alte documente fac referire la anul 1292 ca primă atestare documentară. Cu toate acestea, prima scriere şi, după unii, cea mai importantă este cea de la Mânăstirea „Negru Vodă”. Pe prima pisanie, cea care a fost pusă pe biserica de lemn se face referire la anul descălecării lui Radu Negru Voievod, adică 1215. După unii specialişti, aceasta ar trebui să fie prima atestare documentară despre Câmpulung şi anul acesta ar trebui să sărbătorim 800 de ani de la descălecarea lui Radu Negru, întemeietorul Câmpulungului. Poate că nu se împlineau atâţia ani, dar autorităţile au ignorat total acest lucru. În loc să facă o poveste în jurul pisaniei şi să atragă interesul turiştilor, preferă să nu bage în seamă scrierile istorice atât de importante pentru istoria Câmpulungului şi a întregii ţări. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!