Joi, trei dintre consilierii locali PNL au ţinut o conferinţă de presă şi au adus în atenţia jurnaliştilor mai multe subiecte. Una dintre problemele dezbătute a fost şi cea a aleşilor locali care şi-au pierdut posturile în urma unor hotărâri judecătoreşti. Peneliştii spun că totul face parte dintr-o strategie a PSD-ului, iar faptul că foarte multe posturi sunt vacante nu face altceva decât să întărească poziţia social-democraţilor, care sunt în picaj, în urma ultimelor sondaje.
„Este o tactică pe care PSD-ul o coace”
Cei trei consilieri sunt direct implicaţi în acest fenomen. Lupta lui Bogdan David pentru postul de viceprimar îi face pe PNL-işti să facă fel de fel de supoziţii, iar cele mai multe sunt legate de nişte strategii puse la cale de social-democraţi. Lucian Ionescu a ales să deschidă subiectul, considerând că este bine ca cetăţenii să cunoască aceste lucruri. Acesta a explicat cum, odată cu alegerile prezidenţiale în care Victor Ponta a suferit o înfrângere umilitoare, PSD-ul s-a repliat şi, observând o scădere dramatică în sondaje, spunea el, undeva la 30%, în timp ce PNL-ul ar avea 50%, au vrut să blocheze şi să amâne cât mai mult alegerile. „Este o tactică pe care PSD-ul o coace, gândindu-se că poate amâna aceste alegeri până se va face mai puţin de un an până la alegerile locale. Atunci, conform legislaţiei, nu se mai pot organiza alegeri pentru niciunul dintre posturile vacante. Mai bine blochează funcţionarea administrativă a unor funcţii cheie din administraţia din România, doar pentru a nu pierde capital electoral şi nişte funcţii pe care consideră că le moştenesc sau le deţin pe viaţă.”, a explicat Lucian Ionescu. Astfel, Câmpulungul nu face excepţie şi se conformează strategiei de la centru. Mai mult decât atât, Lucian Ionescu consideră că vicele Ţâroiu are acum timp să îşi facă şi campanie electorală, mobilizând exemplar ADP-ul. Această schimbare de atitudine a serviciului subordonat Consiliului Local l-a dus cu gândul şi la faptul că până acum Ţâroiu l-a sabotat pe Călin Andrei. „Sunt foarte activi, un lucru care nu este rău, dar nu înţeleg de ce nu s-a întâmplat şi în ultimii 7 ani la fel. Asta mă conduce la ideea că domnul Ţâroiu a încercat un sabotaj direct la adresa primarului Călin Andrei, nerealizând că sabotează Câmpulungul şi cetăţenii. M-aş fi bucurat ca domnul Ţâroiu să fi fost în campanie electorală timp de 7 ani, astfel, probabil că plugurile nu ar fi ras zăpada la 20 de centimetri deasupra pământului, străzile ar fi fost mai curate, iluminatul public ar fi fost aprins la timp. Sunt multe aspecte care dau de gândit. Domnul Ţâroiu se foloseşte de toate tertipurile pentru a se agăţa de această funcţie.”, a fost de părere Lucian Ionescu.
„PSD a încercat să rupă PNL, la nivel local”
Un lucru important pe care consilierul l-a afirmat a fost că PSD-ul a încercat să destrame PNL-ul la nivel local. Conform acestuia, au fost mai multe încercări ale social-democraţilor de a racola liberali. „Mai mult decât atât, faptul că între timp s-a format USL-ul care, la fel cum s-a format, s-a şi destrămat, nu înseamnă că domnul Ţâroiu şi PSD trebuie să încalce orice fel de principii şi să facă apel la acea ordonanţă ruşinoasă pentru a începe să racoleze membrii PNL. Dânşii, inclusiv la nivel local, au apelat la ordonanţa traseiştilor şi au încercat să rupă PNL-ul. Atunci nu poţi să mai ai pretenţia să colaborezi cu noi.”, a relatat Lucian Ionescu.
Ţinta Prefecturii a fost Câmpulungul
Un contestatar al vicelui Liviu Ţâroiu a fost şi Ionel State, copreşedintele PNL Câmpulung. Acesta consideră că Prefectura a făcut jocul PSD-ului, iar toate demersurile au fost făcute numai ca să se câştige conducerea Primăriei Câmpulung. Acesta a explicat cronologic cum au stat lucrurile şi cum Prefectura a atacat în instanţă hotărârile Consiliilor Locale în ceea ce priveşte schimbarea viceprimarilor din localităţile unde s-au format alte majorităţi. „La formarea unei noi majorităţi era normal să se impună un alt viceprimar. S-a făcut prima schimbare la Poienarii de Muscel. Într-adevăr, Prefectura a atacat acea hotărâre de schimbare, ulterior, s-a stabilit data procesului, s-a şi judecat. Prefectura a pierdut acest proces, urmând să intervină comunicarea şi termenul de contestaţie, după care vor putea să îşi aleagă viceprimar.”, a povestit Ionel State. Acesta a mărturisit că în cadrul acelui proces, preşedintele completului de judecată a impus către Prefectură să nu se folosească de tertipuri ca să se amestece în administraţia locală şi să o lase să funcţioneze în continuare. „Apoi a fost la Câmpulung, unde au fost atacate cele două hotărâri şi apoi, Bughea de Sus. Surpriză, hotărârea de la Bughea de Sus nu a fost atacată de Prefectură. Asta ne duce cu gândul că ţinta a fost Câmpulungul. Acest cerc vicios care s-a format între secretarul municipiului, conducerea PSD Câmpulung, viceprimar şi Prefectură au avut clar ţinta Câmpulungul, ştiind că s-ar putea întâmpla ceva cu domnul primar Călin Andrei şi, prin toate mijloacele, să pună mâna pe conducerea Primăriei Câmpulung.”, şi-a exprimat opinia Ionel State. Bineînţeles că a promis că nu vor lăsa lucrurile aşa şi se vor bate până la capăt.
Celălalt copreşedinte al partidului, Bogdan David, consilierul PNL ales de colegi să îi ia funcţia lui Liviu Ţâroiu, a venit cu o propunere pentru PSD. Acesta a reamintit cum au fost împărţite posturile la formarea USL-ului şi a amintit de înţelegerea făcută, vrând să demonstreze că nu numai PNL-ul nu respectă „târgul” cu social-democraţii. „Dacă PSD-ul se agaţă de înţelegerea pe care am avut-o la formarea USL-ului, rugăm Partidul Social Democrat să retragă directorul Clubului Sportiv “Muscel” şi să îl dea, conform înţelegerii, PNL-ului. Dacă dânşii fac acest lucru, dau dovadă că vor să ţină de acea înţelegere care a fost făcută în USL. Atâta timp cât, după plecarea domnului Ionescu, au venit disperaţi să-şi numească om acolo, este o dovadă că înţelegerea din USL nu s-a ţinut.”, a fost propunerea lansată de Bogdan David.