Editorialul de marţi
S-a încins tărâţa electorală în aleşii noştri înregimentaţi politic abia după ce s-a încheiat campania pentru prezidenţiale, în care cei mai mulţi, în special, liberalii, au fost mai scumpi la vedere decât şofranul, căci aur vezi cu kilu’ pe toate drumurile, asortat de „cucoanele” din târg la adidaşi şi nelipsitele pungi de un leu, pline ori goale. S-au înfierbântat aleşii noştri tocmai acum când s-a epuizat stocul de apă îmbuteliată pentru protocolul de la şedinţele Consiliului Local, fiind lăsaţi la ultima întrunire să sufere de sete, când discursurile pătimaşe, iscate de rivalităţi politice, se pretau a fi stinse cu ceva răcoritor. Doamnele de la bufetul Primăriei au contribuit şi ele la „goliciunea” din faţa consilierilor, ne mai servindu-le nici măcar o cafeluţă, dacă tot n-aveau apă plată ori minerală lângă ea, şi bine au făcut, căci şi aşa erau destul de agitaţi.
Cum peremiştii au lipsit în „grup”, şi Bălan, şi Şipoteanu fiind împiedicaţi de probleme profesionale să participe la cea mai ingrată şedinţă, cea de după alegeri, în care rânjetele ACL-iste au provocat niscaiva greţuri perdanţilor, singura opoziţie au făcut-o, vorba vine, Dumitrescu, Ţâroiu şi Maria Cotenescu. Ultima, mai tăcută ca de obicei, Ţâroiu, mai abătut ca de obicei, fiindcă ştie că Moş Nicolae îi va aduce o nuieluşă pentru fiecare nerealizare din agenda de viceprimar, iar Moş Gerilă îi va face cadou scaunul lui de vice unui liberal. Deci, opoziţia a făcut-o unul singur de la PSD, Nicolae Dumitrescu, a cărui intervenţie i-a pus în cap 11 liberali, cu primar, cu tot, cel de-al 12-lea, Daniel Dutcă, fiind absent.
Unul dintre aprigii susţinători ai echipei de fotbal muscelene, pentru a cărei sprijinire cu bani de la bugetul local a militat din secunda doi în care a intrat în Consiliul Local, Nicolae Dumitrescu a făcut un reproş care, chiar dacă n-a avut un destinatar clar specificat, îi viza pe şeful Executivului şi pe colegul profesor de Sport la „Dinicu”, alături de care a făcut „galerie” pe la şedinţe. Cel puţin, cei doi s-au simţit vizaţi şi, tocmai de aceea, i-au şi dat replica, luându-le apărarea jucătorilor, care nu numai că au participat la mitingul ACL în joia dinaintea turului II al alegerilor, „ca simpli cetăţeni cu drept de vot”, cum au sărit gaiţele guralive de la PNL-ul umflat artificial, dar au fost „sarea şi piperul” manifestării electorale. Aşadar, participarea lor nu a fost una de susţinere – apărarea jalnică şi imposibil de digerat servită contribuabililor pe ai căror bani şi-au găsit ocupaţie fotbaliştii – ci misiunea lor la marşul de campanie a fost să scandeze, să bată la tobe, să conducă alaiul, să facă atmosferă. Textele au fost stabilite dinainte, s-a simţit şi o mică regie, deci, scuza că au dreptul să-şi exprime public opţiunea era „gogoriţă”.
Dumitrescu a punctat corect că fără contribuţia decisivă a Consiliului Local, care a rupt un miliard din banii câmpulungenilor, pentru a-i cheltui pentru fotbal, echipa nu putea să funcţioneze. Ca acum să constatăm că, din bani publici, echipa devine agent electoral, a rostit pesedistul, care s-a simţit tras pe sfoară. Adică el a strigat cel mai tare în Consiliu să se dea bani tinerilor ca să facă performanţă în fotbal, pentru ca, după doi ani, să constate o mare “performanţă” a jucătorilor în fruntea mitingului PNL-PDL. Este un club privat, dar funcţionează pe bani publici, a mai spus Dumitrescu, încăierat prima oară de primar, apoi de “valeţii” acestuia, mai vechi ori mai noi. Călin Andrei se făcea că nu înţelege unde bate Dumitrescu, adică cum au fost cheltuiţi banii publici în povestea mitingului electoral, şi că era cu totul altceva dacă intrau pe teren cu echipamentul inscripţionat cu lozinci pro Iohannis. Dacă nu şi-a etalat Iohannis implanturile dentare de mii de euro pe toracele fotbaliştilor, la meciuri, era în regulă ca aceştia să-şi spargă plămânii îndemnând lumea să-l voteze. Pesedistul, care a ţinut ca liderii echipei să-şi ceară scuze public faţă de toţi câmpulungenii, pentru că şi-au permis să implice jucătorii în chestiuni politice, a spus-o clar: dacă nu erau banii comunităţii, echipa asta, „atât de amărâtă din toate punctele de vedere”, nu mai juca nicăieri.
Evident că nu putea lipsi reacţia taberei adverse. David, viitorul viceprimar, nu pictorul, inginerul, a comparat situaţia fotbaliştilor cu cea a angajaţilor Consiliului Judeţean, care au participat la mitingul „celălalt”. La fel, directorii de şcoli încolonaţi pentru marşul PSD. Un directoraş rătăcit pe la ACL n-a scăpat vederii vigilente a pesediştilor şi aşa s-au “împuns” la şedinţa de Consiliu, unde chiar n-au ce căuta astfel de subiecte. Cu excepţia celui cu echipa de fotbal, care, dacă n-ar fi luat acel miliard din banii câmpulungenilor, cu care se putea face ceva util pentru comunitate, putea să-l urmeze pe Iohannis în turneul de campanie prin toată ţara.
Ultima propunere, înainte ca „tovarăşul” Dumitraşcu să mulţumească ambelor tabere pentru lipsa tamponărilor de pe traseu – traseul fiind ocupat mai tot timpul de PSD, care nu prea a avut cu cine să se tamponeze – a venit tot de la Bogdan David, viitorul viceprimar al Câmpulungului. Cei şapte angajaţi ai Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” să fie mutaţi din Clubul ARO, căruia să nu i se mai plătească chirie, fiindcă acolo este sediul PLR. Iar cu banii daţi lui Sergiu Cicu să fie transferaţi „homleşii” într-un imobil al Primăriei. Păi, n-ar fi mai bine dacă ar fi trimişi acasă până se încheie reabilitarea Casei de Cultură?
Articolul următor