23/04/2025

Ordonanţa “perversă”, iar secretarii de Consilii Locale, şi mai “perverşi”

Editorialul de marţi
Înaintea turului I de scrutin al prezidenţialelor care continuă cu actul II, duminică, 16 noiembrie, preşedintele PNL Câmpulung, al PNL-ului dodoloţ, care a “înghiţit” şi PDL, încerca să insufle alegătorilor ideea că pierderile suferite, prin efectul ordonanţei migrării aleşilor locali, de cele două partide care au fuzionat nu sunt chiar atât de mari cum s-a raportat la nivel judeţean. Adică un ales este oficial tăiat de pe lista de membri ai unui partid, dacă şi-a depus demisia la partidul respectiv, dacă a completat un formular de adeziune la altă formaţiune şi este acceptat acolo, dacă a fost exclus ori dacă a decedat. Numai într-una dintre aceste situaţii încetează calitatea de membru al unei formaţiuni politice. Or doi dintre membrii marcanţi ai PNL Câmpulung şi reprezentanţi ai zonei în Consiliul Judeţean, susţine Călin Andrei, nu se află în niciuna dintre aceste situaţii.
Este vorba, fireşte, despre Constantin Polexe, vicepreşedintele CJ Argeş, şi colegul consilier judeţean Mihai Vasilescu, declaraţi independenţi prin proprie voinţă în perioada care a permis aleşilor să părăsească partidul pe ale cărui liste au dobândit funcţiile în administraţia publică locală ori judeţeană. Călin Andrei s-a făcut că nu ştie despre decizia acestora de a părăsi PNL – deşi, mai degrabă, l-au părăsit pe el, nu partidul, şi l-au părăsit mai mult ca om decât ca preşedinte de partid – pentru că la sediul organizaţiei municipale nu s-ar fi primit demisiile lor, la data la care făcea aceste declaraţii, adică înaintea turului I. ªi nici la sediul de la judeţ al PNL nu fuseseră depuse, din câte ştia el. Excluşi n-au fost, vii şi sănătoşi sunt, slavă Domnului, iar dacă au completat adeziunea la alt partid, atunci – îşi dădea cu părerea acelaşi Călin Andrei – poate, nu s-a parcurs corect procedura de primire în noua formaţiune.
Călin Andrei, care soarbe fiecare silabă scrisă şi vorbită despre el, despre partid şi colegii săi, de data aceasta, avea nevoie de un document oficial care să certifice plecarea a doi colegi cu vechime, notorietate şi funcţii importante la judeţ? Să înţelegem că declaraţiile lui Polexe şi Vasilescu în presă, potrivit cărora au renunţat la PNL, nu l-au deranjat pe Călin Andrei, care, dintr-odată, avea nevoie de hârtii oficiale?! Altfel nu-i credea decât dacă vedea negru pe alb? Sau, fără demisie oficială, sunt ţinuţi în partid cu forţa? Sau speră probabil că, după alegeri, Polexe şi Vasilescu vor veni la el să-şi ceară scuze, cum că „independenţa” a fost o rătăcire de moment? Au plecat şi gata!
Negarea ruperii unor camarazi de bază de PNL a fost extinsă de Călin Andrei şi la numărul de aleşi locali demisionari în favoarea PSD, în special. Altfel spus, ce au raportat autorităţile judeţene nu concordă cu realitatea, pentru că, citez, „viaţa unor formaţiuni politice nu se contabilizează şi nu se administrează la nivelul secretarilor de Consilii Judeţene sau Locale şi nu stabileşte secretarul apartenenţa politică a unui ales.” N-o stabileşte secretarul, este adevărat, dar acesta nu era nebun să-i mute de capul lui pe primari sau pe consilierii locali dintr-un partid într-altul, fără declaraţiile acestora. Evidenţa făcută de către secretarul Consiliului Local sau Consiliului Judeţean a mutărilor intervenite la nivelul formaţiunilor politice reflectă realitatea, chiar dacă preşedintele Călin Andrei contestă caracterul corect şi oficial, pe motiv că n-ar fi fost duse, din punct de vedere al procedurii, până la capăt.
Ordonanţa 55, pe care „PSD a dat-o ştiind că va lua felia cea mai mare dintre migratori”, ceea ce este întru totul adevărat, este neconstituţională, comenta Călin Andrei, iar efectele ei vor fi dureroase pentru o parte dintre cei care au avut această opţiune, dacă nu pentru toţi. Dureroase şi nu prea, dacă alăturăm acestei remarci a primarului nostru o alta, din care înţelegem clar că PSD, cu aleşii săi cu tot, iese câştigător, indiferent cum ai da-o. Dacă ordonanţa este declarată constituţională, este limpede. PSD s-a umflat ca gogoaşa în administraţiile publice locale, după cum s-a văzut, fiind cel mai puternic “aspirator” de primari şi consilieri locali. Dacă se va dovedi că este neconstituţională, aleşii vor fi destituiţi, se vor ţine alegeri şi cine câştigă? PSD. Aşadar, efectele dureroase nu sunt nici măcar pentru primarii ori consilierii, care, să zicem, îşi pierd funcţiile dacă se dovedeşte, într-un final, că ordonanţa n-a fost constituţională, pentru că lumea îi va aşeza din nou, prin vot, pe ele. Călin Andrei, pesemne, nu crede în varianta revenirii destituiţilor în funcţii, de vreme ce i-a compătimit pe aleşii locali, unii dintre ei colegi liberali, care au căzut în „calculul pervers, parşiv” al pesediştilor.
Dar nu este cazul pentru PNL&compania să dispere din pricina reducerii personalului, căci, dacă Iohannis ajunge preşedinte, cum susţin liberalii şi democrat-liberalii, fiii rătăcitori se vor întoarce acasă. Iar secretarii care i-au pus cu forţa pe lista PSD-ului vor fi aspru sancţionaţi.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!