Vasile Cicu, şeful Atelierului Roţi Dinţate
Cât timp Gheorghe Grosaru a fost director la IMS Câmpulung, postul de conducere, în domeniul tehnic, era asigurat de un angajat pe nume Ernest Deutschesmidt, fără a fi, însă, de profesie inginer. Ceh de origine, din câte se pare, n-a zăbovit mult timp la întreprindere. După el, funcţia de inginer şef a fost preluată de profesorul universitar Perianu, venit de la Bucureşti.
Cât timp Grosaru a condus Uzina, inginerul şef a fost schimbat de trei ori
Vasile Cicu, fostul şef al Atelierului Roţi Dinţate, şi-a amintit o situaţie, în care Grosaru, paralel cu tehnica, avea nevoie să-i fie semnate nişte acte. „Atunci, a trimis maşina să-l aducă pe Perianu de acasă. Acesta stătea în Schei, într-o vilă. Venea pe jos şi pleca pe jos. În acea zi, a pornit maşina către locuinţa lui Perianu şi şoferul s-a întâlnit cu el pe drum. „Tovarăşul director, veniţi urgent, că trebuie să plece la Bucureşti.”, i-a cerut el. „Du-te înapoi şi spune-i directorului tău că eu nu m-am născut cu maşini la scară.”, ne-a povestit Vasile Cicu întâmplarea aflată de la şoferul directorului. Odată ajuns la sediul administrativ, profesorul Perianu a intenţionat să intre în imobil. În acelaşi timp, Grosaru dă-i să intre şi el, Perianu fiind cel care a deschis uşa. „După gradul de cultură.”, a spus profesorul, care preda la Politehnică, la Braşov. N-a rezistat prea mult în funcţia respectivă, dat fiind caracterul dificil al lui Grosaru, profesorul Perianu fiind înlocuit, pe când Vasile Cicu lucra la Uzina de la Colibaşi, cu Constantin Munteanu.
Schimbări s-au produs nu numai la nivelul funcţiei de inginer şef, ci şi al celei de director de întreprindere. Gheorghe Grosaru a fost înlocuit cu Mara Saviton, care a condus Uzina puţin timp, după care a plecat la Sibiu, de unde era de fel. După Mara a urmat Ştefan Ven, „un ţigan unguresc, dar cumsecade şi foarte priceput”, aşa şi-l aminteşte Vasile Cicu. „După Ven, a venit înapoi Mara. Mara a spus: „Nu este Uzina pregătită să facă automobile de teren.” Atunci, a fost schimbat, iar, în locul lui, a fost pus Victor Naghi. Acesta a adus câţiva meseriaşi din Bucureşti, de pe la anumite ateliere, un fel de service-uri, şi, împreună cu cei pe care îi avea Uzina, a făcut maşina… din ciocan. IMS 57. A venit la Uzină Chivu Stoica, să vadă ce-i trebuie lui Naghi. Unii ziceau că este naşul lui Naghi. Nu ştiu dacă a fost aşa, dar meritul lui Naghi a fost că a început să aducă utilaje mai bune, performante, şi, în plus, a obţinut dreptul de a face şcoli de calificare.”, a continuat relatarea lui Vasile Cicu. Naratorul nostru a absolvit Şcoala de Maiştri, în prima promoţie, după parcurgerea cursurilor serale, între anii 1959-1962.
A condus Atelierul Roţi Dinţate, într-o primă etapă, între 1955-1975
Când Vasile Cicu a revenit la IMS, de la Colibaşi, unde a lucrat din 1953, până în luna iunie 1955, Gheorghe Zaiţ „patrona” Roţile Dinţate. Nu era maistru, ci un şef de brigadă. Odată reîntors la Câmpulung Vasile Cicu, „şcolit” pe la Braşov şi cu aproape doi ani de experienţă la Uzina Colibaşi, Zaiţ a recunoscut că a venit unul care ştie mai multe decât el. După instalarea lui Vasile Cicu în funcţia de şef al Atelierului Roţi Dinţate, Gheorghe Zaiţ a fost trecut ca maistru la mecanicii de întreţinere.
Lui Vasile Cicu i s-a încredinţat atelierul, fără a fi încadrat ca maistru. Cum un maistru lipsea, locul lui era asigurat de interlocutorul nostru, cum, de altfel, s-a întâmplat şi la Colibaşi. „Nu-mi convenea să fiu maistru, că-mi luam salariul după depăşirea de norme pe atelier. Iar, la început, nu aveam decât frezorii, nu şi strungarii. Ştiam eu cum să aranjez salariile, normele, asta am învăţat de la Zaiţ, când m-a angajat. „Să nu te păcălească cineva şi să nu încerci să-l păcăleşti. Şi să nu-ţi fure vreunul munca ta.”, l-a învăţat Ghiţă Zaiţ pe povestitorul nostru. Vasile Cicu a condus Atelierul Roţi Dinţate până în septembrie 1975, când a fost înlocuit şi trecut la Tehnologi, în cadrul aceleiaşi Secţii, „24”, cea mai mare secţie a Uzinei, cu 1.600 de angajaţi.
Le-a fost şef lui Nicolescu, Caşcaval şi Proca, după ce au absolvit Şcoala Profesională
Elevii lui Vasile Cicu, care au făcut liceul la seral, după absolvirea Şcolii Profesionale, au beneficiat de anumite avantaje din partea şefului Atelierului Roţi Dinţate, ca să-şi urmeze studiile. „Le creasem condiţii, ca să poată să facă două schimburi III şi un schimb I. Pe urmă, le-am făcut două I şi unul III. Aveam băieţi pe care eu îi stimam. Dintre toţi, trei erau şi prieteni, şi colegi la liceu: Constantin Nicolescu, Stelian Caşcaval şi Ion Proca.”, a relatat acesta. În momentul în care Vasile Cicu i-a cunoscut, tinerii abia terminaseră Şcoala Profesională. „După ce au făcut liceul la seral, au dat la facultate. Nicolescu a intrat la Subingineri, la Piteşti. Caşcaval a dat la Cibernetică, a intrat şi el. Proca a fost admis la ASE. Vara, când erau în vacanţă, îi angajam în Uzină. Nicolescu trebuia să facă practică, dar eu îl angajam. Era şi vrednic şi îi şi cunoşteam familia bine. Ulterior, au ajuns directori. Am avut crescuţi, de când eram frezor, apoi reglor, trei directori. Nu mai ştiu dacă al patrulea a ajuns director. L-am avut pe inginerul Dobre, care a fost la Combinatul de Lianţi. În perioada în care a lucrat cu mine, eram frezor. A fost calificat de mine. Pe urmă, tot ca directori, au fost Constantin Nicolescu şi Nicolae Pătru (director tot la Combinatul de Lianţi).”, a continuat acesta. Printre ucenicii lui Vasile Cicu s-au numărat şi un viitor medic, de fel din Schitu Goleşti, inginerul agronom Coman, de loc din Bughea. Iar când a fost trecut la Tehnologi a lucrat cu Tică Cotenescu, venit ca tehnolog stagiar, cu Maria Cotenescu, economist, Cornel Herişanu, Nelu Matei.
Mutat la Tehnologi, şi-a recăpătat postul la Roţi Dinţate, graţie directorului Bădescu
La noul loc de muncă, adică la Tehnologi, n-a rămas mult timp, fiind readus la Atelierul Roţi Dinţate, unde treburile începuseră să scârţâie. În 1982, după pensionarea lui Victor Naghi, la conducere a venit Ioan Giuvelcă, director general, care a făcut echipă cu Nicolae Bădescu, director tehnic, fost şef la Prototip. Vasile Cicu ne-a dezvăluit cum a revenit definitiv, în urmă cu 30 de ani, la conducerea Atelierului Roţi Dinţate. Ca o paranteză, cât timp a fost la Tehnologi, a mai fost schimbat de vreo două ori, fiind plimbat între acest serviciu şi Roţi Dinţate, pe motiv că refuza să se facă membru de partid. De ce s-a ferit n-a scăpat, pentru că, într-o zi, s-a trezit în PCR. „M-au făcut Ion Vlădău şi Nicolae Văduva. Aceştia au scris cererea şi biografia mea.” Cei doi erau tehnologi, colegi cu Vasile Cicu. „Ei erau membri de partid şi le părea rău că nu sunt şi eu.”, mărturisea acesta.
30 dintre subalternii săi au absolvit Şcoala de Maiştri
Înainte de a fi reinstalat la şefia Atelierului Roţi Dinţate, s-a trezit la el cu directorii Giuvelcă şi Bădescu. Aceştia i-au cerut părerea în câteva privinţe, referitoare la oameni şi activităţi care se desfăşurau în fabrică. „Dar despre nea Cicu ce părere ai?”, l-a întrebat directorul Bădescu despre el însuşi. „Nea Cicu a îmbătrânit.”, i-a răspuns Vasile Cicu. „Nu, n-a îmbătrânit. De mâine – era după amiază, iar eu eram schimbul II – iei Atelierul Roţi Dinţate în primire.”, a hotărât directorul Bădescu. Se întâmpla prin 1982 şi aici a rămas până după Revoluţie, când a ieşit la pensie, în luna noiembrie a anului 1990.
Parcursul profesional al lui Vasile Cicu a cuprins următoarele posturi: frezor, reglor, maistru, maistru şef, tehnolog, şef de Atelier. Întrebat despre şefii şi colegii cu care a lucrat de-a lungul timpului, Vasile Cicu păstrează încă în amintire o sumedenie de nume. De exemplu, din perioada angajării sale, care s-a produs în anul 1946, ne-a vorbit despre inginerii Neguţ şi Berinţan, iar ca maiştri şefi, despre Dumitru Chiriţă şi Petre Breabăn. „Maiştri pe care i-am făcut la Roţi Dinţate: Sever Herişanu, Marcel Gâlcă, Alexandru Marin, Ion Moga, Ion Popescu, Gheorghe Lina, Constantin Bulacu, Ion Piciu, Ion Ursea, Gheorghe Marcu, Nicolae Pahonţu, Ion Marin, Aurel Şerb, Constantin Ivan, Ion Vorovenci, Petre Suseanu.”, sunt câteva nume din totalul de 30 de subalterni, care au absolvit Şcoala de Maiştri. Dintre colegii pe care i-a avut la tehnologi, Vasile Cicu i-a enumerat pe Nicolae Predescu, unul dintre meseriaşii buni cu care a avut ocazia să lucreze, Nicolae Pisău, Ilie Barbu, Ion Comanici, zis Hanz, Constantin Dănilă şi Gheorghe Mustaţă.