Formaţia Salvamont Câmpulung continuă activităţile de marcare a traseelor din Masivul Iezer-Păpuşa, o zonă tot mai frecventată de turişti în ultima perioadă. Cu sprijinul companiei Michelin, salvatorii montani au reuşit să amplaseze două panouri de informare cu hărţi detaliate ale masivului. Unul dintre acestea a fost montat la refugiul Găinaţu, iar celălalt la intrarea în Valea Largă, o zonă folosită frecvent la punct de plecare pe traseele din masiv. Panourile au rolul de a oferi o imagine bună asupra reliefului şi a potecilor marcate, ajutând turiştii să se orienteze mai bine.
Pe lângă aceste panouri, salvamontiştii, alături de voluntari, au instalat noi stâlpi de marcare, în special în zonele unde traseele trec prin poieni, goluri alpine sau intersecţii greu de identificat pe timp de ceaţă sau în condiţii meteo mai puţin favorabile. Astfel de completări au dus la scăderea numărului de turişti care se abat de la traseu sau se rătăcesc, mai ales în perioadele aglomerate, când masivul este vizitat de grupuri fără experienţă montană.
Mihai Enache, şeful Formaţiei Salvamont Câmpulung, spune că sprijinul primit de la Michelin a devenit deja parte din activitatea lor anuală: „Desfăşurăm în fiecare an acţiuni împreună cu cei de la Michelin. A devenit un obicei să colaborăm, unde în jur de 40-50 de voluntari vin şi ne ajută să marcăm zona Iezer-Păpuşa. Anul trecut am fost în Piatra Craiului cu ei şi de fiecare dată găsim alte zone care necesită ajutor. În acest an, am pornit pe zona Grădişteanu-Găinaţu, unde până în momentul de faţă am montat în jur de 30 de stâlpi şi urmează să mai plantăm. Mai avem de montat şi un acoperiş la refugiul Găinaţu, tot sponsorizare din partea celor de la Michelin.”.
Zona Grădişteanu-Găinaţu este una în care vizibilitatea poate fi afectată uşor de condiţiile meteo. Tocmai de aceea, montarea stâlpilor de marcare este foarte importantă. Salvamontiştii îşi organizează activitatea în funcţie de resursele disponibile dar şi de condiţiile din teren. „Munca o împărţim şi noi în funcţie de disponibilitate, în funcţie de voluntari, pentru că munca fizică pe munte nu este una foarte uşoară.”, a precizat Mihai Enache.
Montarea efectivă a stâlpilor presupune un efort destul de mare. Salvamontiştii urcă cu materialele în zona de lucru, pe un traseu de câteva ore, accesibil cu maşina pe un traseu care porneşte din zona Rucăr. Apoi, fiecare stâlp este fixat într-o groapă adâncă de cel puţin un metru şi lată de aproximativ 50 de centimetri. Pentru fixare, se foloseşte beton, pe care echipa îl transportă dinainte şi îl depozitează la refugiu. „Este o muncă destul de laborioasă, pentru că trebuie să-ţi pregăteşti etapele dinainte. Băieţii şi voluntarii care ajută trebuie să fie destul de bine motivaţi astfel încât să poţi termina câte un segment pe zi, dar acea zi de muncă mai are cel puţin două zile pregătitoare înainte.”, a explicat şeful formaţiei de la Câmpulung.
Pe lângă sprijinul pe care îl oferă turiştilor, marcajele au şi un rol practic pentru activitatea salvamontiştilor. Când traseele sunt clar semnalizate, şansele ca turiştii să se abată de la drum scad considerabil. „Continuăm cu marcarea traseelor pentru că, pe lângă faptul că oferă turistului o încredere mărită asupra parcurgerii zonei respective, ne uşurează nouă munca, pentru că cu cât ai un traseu mai bine marcat, cu atât nu ai turişti rătăciţi. Dacă nu sunt astfel de cazuri, îţi poţi planifica muncile ulterioare, fără să mai fii chemat în noapte să găseşti turişti care nu au văzut marcajele. Este imposibil acum, în Masivul Iezer-Păpuşa, să spui că nu ai văzut marcajul. Avem atât de mulţi stâlpi montaţi şi încă mai avem de pus pe câteva plaiuri, dar eu spun că în proporţie de 95%, Masivul Iezer este marcat exemplar.”.
Colaborarea dintre Salvamont Câmpulung şi Michelin a început din 2018. De atunci, acţiunile comune au fost organizate constant, atât în Masivul Iezer-Păpuşa, cât şi în alte zone. Pentru anul viitor nu a fost stabilit un plan concret, dar echipa ia în calcul să revină în Piatra Craiului sau să înceapă lucrări de marcare în Munţii Leaota. Decizia finală va fi luată în funcţie de cât de mult se va reuşi în acest an şi de nevoile care vor rămâne în zonă.
Robert Adrian ȘTEFAN