Primăriţa Elena Lasconi a întreprins, în mod repetat, discuţii şi adrese la Compania Naţională de Investiţii, pe subiectul blocajului generat de un constructor care a refuzat să onoreze contractul de execuţie. Deşi unii condamnă Primăria Câmpulung pentru situaţia neplăcută ivită, instituţia este cea prejudiciată, la fel ca întregul oraş, prin privarea de o piaţă agroalimentară, care ar fi trebuit să fie gata peste două luni. Cea mai proaspătă informaţie legată de tema de actualitate este că instituţia care derulează şi finanţează proiectul construcţiei noii hale a municipiului, Compania Naţională de Investiţii, se pregăteşte să rezilieze contractul, pe fondul nerespectării obligaţiilor de către firma câştigătoare a licitaţiei organizate de C.N.I. Măsura se produce după epuizarea procedurii aplicate de Compania Naţională de Investiţii şi anume transmiterea celei de-a treia notificări executantului, care a lăsat baltă obiectivul câmpulungean.
- C.N.I. l-a notificat de trei ori pe constructor să revină pe şantierul abandonat
Contractul semnat, pe 26 ianuarie 2023, de Compania Naţională de Investiţii cu asocierea de firme câştigătoare a licitaţiei prevede execuţia lucrărilor la preţul de 15.171.942,63 lei. Contractul a fost atribuit unui consorţiu de firme condus de Inside Construction SRL, din Roman (Neamţ), având ca parteneri Ilvea Building SRL (Italia), Consulting Grup Expert SRL (Moineşti-Bacău) şi cinci subcontractanţi, patru din judeţul Bacău şi unul din Neamţ.
Deşi termenul de execuţie este 4 august 2025, realitatea din teren este în contracţie totală cu stadiul la care ar fi trebuit să se găsească lucrarea în prezent. De altfel, în ultimul an, şantierul a fost blocat din cauza unor probleme succesive. Primul incident a avut loc imediat după demolarea halei, când firma responsabilă de ridicarea fierului rezultat din dezafectare a transportat materiale fără ştirea Primăriei şi fără emiterea bonurilor aferente. Împotriva acesteia, Primăria va iniţia o acţiune în instanţă pentru recuperarea prejudiciului.
În vara anului 2024, s-a produs un nou impas din cauza întârzierii în obţinerea avizului C.N.I. pentru proiectul tehnic. Aspectul, care ţinea exclusiv de relaţia dintre C.N.I. şi firmele implicate în execuţie, a compromis calendarul stabilit iniţial. Lucrările propriu-zise au început abia în octombrie 2024, cu realizarea săpăturilor pentru fundaţie. Şantierul a fost, însă, rapid oprit după ce s-a descoperit o conductă de gaze, care nu fusese inclusă în proiect. Din acest motiv, a fost necesară devierea traseului acesteia, procedură care s-a finalizat abia în martie 2025, prin intervenţia echipelor Distrigaz.
După depăşirea problemelor tehnice şi birocratice… altă belea: constructorul a refuzat, pur şi simplu, să revină pe şantier. Primăria Câmpulung a trimis, în repetate rânduri, sesizări la C.N.I., iar C.N.I. a notificat executantul de trei ori, însă acesta nu a reluat activitatea pe şantier. Conform procedurilor, după cea de-a treia notificare, urmează rezilierea contractului şi demararea unei noi licitaţii.
- Din 11 iunie, Compania Naţională de Investiţii va relua licitaţia
Mai multe amănunte despre situaţia neimputabilă Primăriei Câmpulung ne-a oferit primăriţa Elena Lasconi, care a fost la Compania Naţională de Investiţii săptămâna trecută. „Cei de la C.N.I. ne-au invitat pe mine, pe proiectant şi pe constructor, dar constructorul nu a venit. S-a pus în vedere că, dacă până pe data de 10 iunie 2025 nu subcontractează pe cineva – pentru că se pare că el nu vrea să facă sau nu poate -, o să rezilieze contractul şi o să facă o altă licitaţie pe data de 11 iunie 2025. Au spus că îi vor da şi certificat negativ. El trebuia să termine piaţa în august 2025, ordinul de începere a fost emis în luna august, anul trecut, iar piaţa trebuie să fie terminată, cel mai târziu, în august, anul viitor, cât este valabilă autorizaţia, întrucât se ia în calcul primul ordin de începere. Eu ştiu că toată lumea crede că Primăria este de vină, dar nu am fost implicaţi. Dimpotrivă, am făcut o grămadă de notificări către C.N.I., iar C.N.I. a făcut către constructor şi la a treia notificare trebuie reziliat contractul. Eu nu cred că va face ceva, deci, cel mai probabil, se va rezilia contractul. M-am dus în şedinţe la C.N.I., dar nu depinde de ei. Este legislaţia din România cum o ştim, aşa este când faci lege din Parlament sau din birou, fără să ai experienţă în administraţie. Este inadmisibil să poată să participe cineva care, mâine, îşi face o firmă de apartament la o licitaţie! Are multe lucrări, din câte înţeleg. Construcţia Pieţei Centrale va merge repede, important este să avem constructor care să şi facă.”, a precizat primarul Elena Lasconi.
Nu este cert că pieţarii vor fi mutaţi în incinta fostei Pieţe Vişoi, unde funcţionează bazarul chinezesc – aspect care nu a fost discutat în acest moment -, după cum nu este cert dacă întreprinzătorul chinez va preda definitiv întreg spaţiul sau va elibera o parte din el. Astfel, nu-şi are rost trambalatul comercianţilor între cele două pieţe, numai pentru un an, cât va dura reconstrucţia halei demolate, după încredinţarea contractului, de această dată, unui executant serios şi capabil.
E.M.