20.6 C
Campulung Muscel
12/06/2025

Reabilitarea drumului Bughea de Jos – Malu – Godeni: Firmele lui Răuţoiu au pierdut contractul în faţa constructorului piteştean General Trust Argeş

În această primăvară, a fost stabilit câştigătorul licitaţiei organizate Consiliul Judeţean – Judeţul Argeş – pentru stabilirea executantului investiţiei de îmbunătăţire a condiţiei de circulaţie pe drumul judeţean Bughea de Jos – Malu – Godeni. Este una dintre lucrările de infrastructură rutieră aşteptate cu deceniile de musceleni, din cauza stării execrabile în care se prezintă calea de acces atât de utilă cetăţenilor deţinători de proprietăţi în această zonă sau care, pur şi simplu, o tranzitează cu regularitate spre casă. Procedura de achiziţie a serviciilor constructorului care va pune la punct ceea ce a rămas de reabilitat din DJ 732C, demarată pe 20 septembrie 2024, s-a încheiat pe 13 martie 2025, după şase luni de analiză a celor patru oferte primite. Câştigătoarea contractului estimat la 7,4 milioane de lei este o asociere de două firme, condusă de General Trust Argeş SRL. Aşadar, autorităţile şi localnicii pot răsufla uşuraţi, pentru că lucrarea n-a ajuns pe mâna firmelor familiei Răuţoiu, care au o reputaţie negativă în privinţa termenului de onorare a obligaţiilor. Nu mai aducem vorba şi de altele, căci ne facem inimă rea de pomană gândindu-ne la deznodământul amenajării Pieţei Primăriei şi Bulevardului „Pardon”.

  • General Trust Argeş SRL a câştigat cu aproape 533.000 lei mai puţin faţă de estimarea proiectantului

Faţă de valoarea de pornire a licitaţiei, 7.379.879,76 lei, General Trust Argeş SRL şi asociatul său în cadrul procedurii au oferit cu 532.750,94 lei mai puţin. Câştigătorii s-au angajat să modernizeze DJ 732C Bughea de Jos – Malu – Godeni – km 7+165 – km 8+913, pe o lungime de 1,748 km, la preţul de 6.847.128,82 lei.

Amintim cum a arătat concurenţa generată de invitaţia Consiliului Judeţean Argeş de a depune oferte: firma bucureşteană Imobiliare Solutions Group SRL, împreună cu terţii Cantalami’s High Class Consulting SRL, din Craiova, şi X-Way Infrastructure SRL, din Bucureşti; asocierea condusă de firma lui Sorinel Răuţoiu, Group Concif SRL, din Bădeni-Stoeneşti, având alături SRL-ul fiului George Răuţoiu, Conteh Barengott SRL, din Târgovişte, şi un terţ, Ria Design Consulting SRL, din Voluntari; asocierea formată din General Trust Argeş SRL, din Piteşti, Grafic Tends SRL, din Corbeanca-Ilfov, cei doi ofertanţi cooptând alături de ei subcontractantul Saltus Provia 2012 SRL, din Piteşti; asocierea firmelor G&M Road Building Engineering SRL, din Piteşti, Building Design 2000 Top SRL, din Bucureşti, Intercad Proiect SRL, din Iaşi, Valah Construct Grup SRL, din Piteşti, împreună cu doi subcontractanţi, Meda Research SRL, din Piteşti, şi Vas Construct Exclusiv SRL, din Piteşti.

  • Podul din Malu va fi reconstruit de la zero

În prezent, din distanţa de 19,01 km a drumului judeţean, care leagă comunele Bughea de Jos şi Godeni, prin satul Malu, se prezintă în condiţii acceptabile 17,2 km. Artera are „caracteristicile unui drum pietruit, cu parte carosabilă nedefinită, lăţime de 1-4 m şi platformă de maximum 5 m. Este evident că din alcătuirea profilului transversal existent al drumului lipseşte banda de încadrare a părţii carosabile sau acostamentele.”, menţionează autorul expertizei tehnice. „Nu sunt identificate lucrări de consolidare speciale, dar, având în vedere specificul zonei, va fi necesar să fie dispuse astfel de lucrări.”

Teoretic, şanţurile de pământ servesc scurgerii apelor, însă, în realitate, în mare majoritate, ele sunt colmatate. O parte sunt înfundate şi deteriorate. „Din aceste motive, sistemul de scurgere a apelor nu are capacitatea necesară asigurării scurgerii apelor în lungul drumului, fapt care determină staţionarea apei în şanţuri şi infiltrarea ei în terasamente şi în corpul drumului, afectându-i marginea platformei.”

În aceeaşi notă de nesatisfăcătoare este şi starea tehnică a podeţelor, care nu sunt prevăzute cu lucrări de amenajare a albiei de scurgere atât în amonte, cât şi în aval, timpane şi parapete pentru siguranţa circulaţiei. „Din cauza lucrărilor de întreţinere, funcţionalitatea podeţelor nu este asigurată, acestea fiind colmatate şi cu vegetaţie abundentă.”, precizează expertul.

Pe lângă asfaltarea lungimii sever afectate, asigurarea unei lăţimi de 4 m a părţii carosabile, realizarea acostamentelor şi şanţurilor (şanţuri betonate cu secţiune trapezoidală, rigole de acostament, rigole ranforsate), a podeţelor tubulare de acces la proprietăţi şi a celor transversale, investiţia conţine şi execuţia unui pod nou.

La km 7+870 există un pod care asigură traversarea peste o vale necadastrată, aflat într-o stare tehnică nesatisfăcătoare. O parte dintre elementele constructive sunt într-o stare avansată de degradare. Principalele deficienţe ale podului sunt lăţimea insuficientă a părţii carosabile şi nivelul de siguranţă redus la traversare atât pentru vehicule rutiere, cât şi pentru pietoni. Autorul DALI propune demolarea integrală a podului şi a aripilor şi realizarea unui pod nou cu o singură deschidere peste vale. „Noua structură – cu o lungime totală de 26,10 m – va trebui să fie dimensionată adecvat atât din punct de vedere structural, cât şi din punct de vedere al scurgerii apelor. Suprastructura va trebui să asigure o parte carosabilă de minimum 7,80 m şi două trotuare cu lăţime utilă minimă de câte 1 m. Pentru a asigura un nivel de siguranţă adecvat, partea carosabilă va fi delimitată cu borduri înalte, iar trotuarele, de parapet pietonal metalic.” Proiectantul recomandă şi curăţarea şi reprofilarea albiei în zonă.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!