Un urs a fost filmat în timpul nopţii de luni spre marţi, 27 mai 2025, în timp ce alerga pe o stradă din satul Voineşti, comuna Lereşti. Videoclipul, publicat pe grupul de Facebook „Comuna Lereşti”, a fost realizat de un localnic şi confirmă încă o apariţie a animalului în intravilanul localităţii, o situaţie care se repetă frecvent în ultimele săptămâni.
- Voineştiul, plin de urşi
Primarul Marian Toader a precizat că prezenţa urşilor în comună nu mai este un fenomen rar. În Voineşti, susţine acesta, ar putea fi vorba despre cel puţin şapte-opt urşi care coboară seară de seară. Ursul filmat în seara respectivă, pe strada Roman, ar fi diferit de cel observat anterior în zona Marineşti, unde a fost amplasată o capcană, care a fost, însă, fără succes până în prezent. „Nu este noapte să nu mă trezească, fără pauză. De şase săptămâni, cred că una sau două nopţi le am întregi dormite, în rest, am fost prezent numai la alarme, care au fost şi de două ori pe noapte.”, a relatat edilul.
Prezent în zonă după semnalarea atacurilor asupra animalelor din gospodării, primarul a menţionat că, în ultima săptămână, s-au înregistrat pagube în Voineşti, inclusiv în apropierea Casei Zimbrului, în grădinile din apropiere, unde un urs a mursecat doi miei, iar în altă gospodărie, aflată 200 de metri mai jos, a distrus aproximativ zece stupi de albine. Intervenţiile autorităţilor rămân de cele mai multe ori doar formale. „Vin jandarmii, vine Poliţia, semnezi procesul verbal de alungare şi pleci. Dar se pierd trei ore, pentru că ursul nu este de pluş, nu stă, el fuge şi este de negăsit.”, a adăugat primarul.
- Primarul Marian Toader: „Legea spune că avem voie să-l împuşcăm, dar până se ajunge la varianta de împuşcare, dai cu subsemnatul dacă nu respecţi toate procedurile.”
Legislaţia actuală prevede o succesiune de paşi înainte de a se putea emite un ordin de împuşcare: alungare, relocare, provocarea pagubelor şi doar dacă toate vizează acelaşi exemplar se poate trece la măsura extremă. În lipsa acestei clarificări, orice abatere de la procedură poate atrage răspundere legală pentru autorităţi. „Este problemă şi cu împuşcarea, pentru că nu poţi să dai ordin până nu ai alungări, relocări şi numai dacă au fost pentru acelaşi urs. Am făcut memorii, ne întâlnim cu toţii, discutăm şi… rămân lucrurile tot aşa, pentru că de 10 ani de când s-a dat legea care protejează ursul, nu se mai poate face mare lucru. Puteau să schimbe legea, nu să alerge primarul noaptea după urs. Legea spune că avem voie să-l împuşcăm, dar până se ajunge la varianta de împuşcare, dai cu subsemnatul dacă nu respecţi toate procedurile.”, a explicat edilul Marian Toader.
Pe de altă parte, oamenii au început să se mobilizeze pe zona Marineşti, montând garduri care să împiedice fiarele să mai pătrundă în gospodării, însă măsura nu este îndeajuns pentru a-i opri complet din a mai produce pagube. Problema este accentuată şi de faptul că urşii s-au înmulţit şi, în lipsa unui control al populaţiei, exemplarele mai slabe sunt împinse de urşii superiori din pădure către zonele locuite, unde îşi procură hrana mai uşor. Din această cauză, primarul susţine că revenirea la modelul vechi, în care gestionarea era făcută de asociaţiile de vânătoare, ar putea avea un efect mai bun la echilibrarea situaţiilor de acest fel. „Dacă nu se schimbă legea să se scoată specia aceasta super protejată, să se lase cum era înainte, să se ocupe vânătorii, tot vom avea probleme. Fiind mai mulţi, au teritorii şi ei, iar cei puternici stau în pădure, iar pe cei slabi îi alungă spre oraş.”, a menţionat acesta.
Ar mai exista şi varianta tranchilizării ursului în momentul în care este zărit în curţile oamenilor, însă este o procedură destul de complicată, având în vedere criteriile dificile. Pentru ca săgeata să aibă efect, trebuie să fie aruncată de la o distanţă de maxim 10-15 metri, iar în condiţiile în care animalul fuge, este aproape imposibil. De regulă, tranchilizarea se face abia după ce ursul întră în capcană, pentru a fi relocat. Pe de altă parte, varianta împuşcării, susţine primarul, este şi mai complicată, ţinând cont că trebuie să se tragă în sat, printre casele oamenilor ori prin grădini, noaptea, existând posibilitatea de a nu-l nimeri şi, astfel, se pot produce alte incidente neplăcute.
- Ursul de aseară ar fi omorât patru oi
Un locuitor care a comentat la postarea video publicată pe reţeaua socială a relatat că, în seara respectivă, a sunat la 112 pentru a cere sprijinul jandarmeriei. „Domnii au considerat că e necesar să îmi dea mie avertisment scris că am sunat, ursul nu mai era pe stradă când au ajuns, era probabil deja în grădina vecinului unde a omorât 4 oi. Ce trebuia să fac, să merg cu cursul de mână să le arăt că este în zonă ca să se ia în serios lucrurile? Asta e ţara în care trăim, dacă îndrăznim să deschidem gura să reclamăm situaţii de acest gen, primim avertismente în loc să se găsească soluţii reale pentru aceste probleme!”, a fost unul dintre comentariile postate de Alin Pitulan.
R.A.ŞTEFAN