La Spitalul Municipal Câmpulung sunt în curs de desfăşurare lucrările de renovare termică, finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Proiectul vizează îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirii şi modernizarea instalaţiilor pentru buna funcţionare a unităţii medicale.
- Termenul de execuţie a fost prelungit până pe 30 iunie 2025
Lucrările au început în prima parte a lunii aprilie 2025, la mai bine de un an de la semnarea contractului de execuţie, în data de 3 aprilie 2024. În acest interval, au fost parcurşi paşii premergători necesari: aprobarea proiectului tehnic, a devizului general şi a principalilor indicatori tehnico-economici. Valoarea totală a investiţiei se cifrează la aproximativ 28,4 milioane de lei, dintre care Primăriei i-au revenit cheltuieli în valoare de 117.810 lei.
Contractul de finanţare a fost semnat în decembrie 2022, între Primăria Câmpulung şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, instituţia care coordonează componentele de investiţii din cadrul PNRR. Iniţial, perioada de implementare era prevăzută până la 31 decembrie 2025, dar aceasta a fost prelungită până pe 30 iunie 2026, în baza unui contract adiţional. Proiectul tehnic a fost realizat de firma Domus Maximus, aflată în asociere cu Grup Primacons SRL, din Slatina, firma care execută lucrările de reabilitare, care s-a angajat că va finaliza lucrările până la noul termen stabilit.
- În prezent, se lucrează pe partea exterioară a clădirii, la schimbarea tâmplăriei şi aplicarea sistemului de hidroizolaţie
Lucrările derulate în prezent sunt concentrate pe partea exterioară a clădirii spitalului. Conform managerului unităţii, Petrina Florea, până în acest moment s-au realizat următoarele intervenţii: aplicarea sistemului de hidroizolaţie cu vată bazaltică, schimbarea integrală a tâmplăriei, refacerea glafurilor pe interior şi pregătirea suprafeţelor pentru lucrările care urmează. Echipele de lucru acţionează secvenţial, în funcţie de zonele unde se poate interveni fără a afecta activitatea medicală, care se desfăşoară în continuare.
Proiectul de renovare are o componentă mai complexă, care depăşeşte simpla reabilitare a faţadei. Astfel, sunt prevăzute următoarele intervenţii: reabilitarea acoperişului, prin schimbarea tablei existente şi aplicarea de hidroizolaţie şi termoizolaţie; schimbarea instalaţiilor termice şi a celor pentru apă caldă; montarea a şase pompe de căldură, cu eficienţă energetică ridicată, care vor funcţiona împreună cu centrala termică existentă, cu scopul reducerii consumului de energie; instalarea de panouri solare pentru apă caldă menajeră, pe clădirea centralei termice, care vor acoperi întregul necesar de apă caldă, fără costuri suplimentare; montarea de panouri fotovoltaice, care vor contribui la producerea de energie electrică necesară funcţionării spitalului şi instalarea unui transformator, necesar pentru adaptarea infrastructurii la noile surse de energie.
Toate aceste investiţii urmăresc creşterea eficienţei energetice şi reducerea costurilor de întreţinere pe termen lung. Reabilitarea se face în etape, pentru ca pacienţii şi personalul medical să nu fie afectaţi.