Elevii Şcolii Gimnaziale Nr.1 Stoeneşti, în parteneriat cu Parohia Coteneşti, au obţinut locul I atât la etapa pe Protoierii, cât şi la etapa e Eparhii a Concursului Naţional Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri”, ediţia a XVII-a. Proiectul, intitulat „Pe urmele Sfinţilor, mărturisitori şi apărători ai dreptei credinţe”, a fost coordonat de prof. de Religie Maria Cristina Florea şi de preotul paroh Nicuşor Vasilescu, fiind sprijinit în activităţile educative de prof. Roxana Ştefania Popescu – consilier educativ.
Concursul a fost organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în contextul Anului 2025 – anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române şi Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocşi români din secolul al XX-lea. Etapele locale s-au desfăşurat sub coordonarea Sectorului de Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul – Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, condus de părintele consilier eparhial dr. Dan Florin Obrocea.
Etapa pe protoierii a avut loc în data de 8 aprilie 2025, la sediul Protoieriei Câmpulung. În deschiderea evenimentului, P.C. preot Vlad Ion, protoiereu al Protoieriei Câmpulung, a adresat un cuvânt de bun venit preoţilor, profesorilor şi elevilor participanţi, subliniind importanţa temei concursului din acest an. Părintele Sebastian Arsulescu, responsabilul Biroului de catehizare din cadrul Protoieriei Câmpulung, a deschis oficial procedura de desfăşurare a concursului şi a accentuat caracterul formativ şi spiritual al acestuia.
Portofoliile prezentate în concurs au inclus eseuri pe teme istorico-religioase legate de Autocefalia şi Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, dar şi despre cei 16 sfinţi canonizaţi în anul 2025, consideraţi mărturisitori ai dreptei credinţe. Lucrările au fost completate de desene, picturi pe lemn şi alte elemente artistice, toate realizate de elevi din cadrul grupurilor de cateheză „Hristos împărtăşit copiilor”.
În acest context, Portofoliul realizat de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Stoenești, coordonați de prof. Maria Cristina Florea, s-a remarcat printr-un conținut bogat, temeinic documentat și prezentat cu implicare și emoție. Programul artistic a fost un moment de vârf al prezentării. Elevele au interpretat, vocal și cu acompaniament la nai, cântecele „Avem o țară sfântă” și „Vreau lângă Dumnezeu”. De asemenea, versurile poeziilor „Iisus în celulă” de Radu Gyr și „Martiri ai credinței vii” de Florența Sărmășan au fost recitate cu sensibilitate, subliniind caracterul duhovnicesc al proiectului. Acompaniamentul la nai a fost susținut de eleva Sofia Toader, din clasa a VII-a. În urma jurizării, proiectul Stoenești – Cotenești a obținut locul I la nivelul Protoieriei Câmpulung Muscel.
La etapa eparhială, desfășurată la Curtea de Argeș, în incinta Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Portofoliul „Pe urmele Sfinților” a fost declarat câștigător al premiului cel mare, reconfirmând calitatea deosebită a activității desfășurate în parteneriatul dintre Școala Gimnazială Stoenești și Parohia Cotenești. Activitățile desfășurate de elevi au fost multiple și bine integrate în tematica generală a concursului, având scopul de a-i familiariza cu trecutul jertfelnic al Bisericii Ortodoxe Române și cu mărturia sfinților români canonizați. Elevii au cercetat documente, au redactat lucrări scrise, au ilustrat icoane, au interpretat cântece și poezii religioase, implicându-se cu bucurie în această inițiativă educativ-religioasă. „Ne bucurăm că prin intermediul acestui concurs a fost apreciat efortul, implicarea, talentul artistic și creativitatea elevilor noștri. Felicitări tuturor celor care s-au implicat în această lucrare cultural-catehetică!”, a transmis prof. Cristina Maria Florea.