26/04/2025

Cetăţenii din Mărcuş aşteaptă instalarea limitatoarelor de viteză pe ultima porţiune a străzii Drăceşti

În cartierul Mărcuş, ultima porţiune a străzii Drăceşti a devenit o zonă de risc, din cauza vitezei excesive cu care circulă mulţi dintre şoferii care tranzitează zona. Eugen Manu, locuitor al cartierului, a semnalat în mod repetat problema autorităţilor locale, atrăgând atenţia asupra pericolului la care sunt expuşi zilnic pietonii, mai ales în zona curbei de după biserică.

„Trebuie făcut un trotuar, pentru că ne omoară cei care merg cu viteză. Aleargă, cel puţin, când trec pe lângă biserică, o iau la goană. Cum fac stânga după curbă, accelerează şi “zboară” cu maşinile.”, a declarat Eugen Manu, care locuieşte în apropiere. El a remarcat şi faptul că pe această stradă circulă din ce în ce mai multe vehicule grele, deşi drumul nu este prevăzut pentru un astfel de trafic: „Au început să meargă maşini grele, trailere, care nu se încadrează în limita de tonaj. Am sesizat atunci când a trecut un troliu federal, plin cu lemne, de 25 de tone.”

Traficul intens, estimat la 200-300 de vehicule zilnic, în combinaţie cu lipsa unei infrastructuri pietonale şi cu absenţa autorităţilor de control, a determinat 12 familii din zonă să semneze o petiţie comună. Aceasta a fost înaintată, în data de 3 decembrie 2023, către Primăria Câmpulung, Poliţia Câmpulung şi Primăria Godeni. Cetăţenii au solicitat în mod expres instalarea a două limitatoare de viteză: unul imediat după curbă, pentru a reduce tendinţa şoferilor de a accelera, şi un al doilea, aproximativ la jumătatea porţiunii respective. „Noi nu ne-am referit la urcare, ci la coborâre, unde şoferii accelerează exact după curbă, într-o zonă locuită.”, a explicat Eugen Manu. „Trebuie să mai precizez și să corectez un termen utilizat în petiție, respectiv “drum agricol”. Prin scrisoarea nr. 7346 din data de 19 decembrie 2024, Primăria Comunei Godeni face următoarea precizare “drumul la care vă referiți nu este drum agricol. Este drum comunal clasificat”. Răspunsul acestei Primării ne-a dezamagit, noi apreciem că denotă resemnarea în fața unei situații care escaladează! Așa cum am mai spus, cunosc destule opinii ale unor cetățeni din comuna Godeni, care mi-au relatat că au aceleași nemulțumiri. Dar sunt convins că, într-o acțiune concertată, Poliția Rutieră Câmpulung, cea din Comuna Godeni, Primăriile Municipiului Câmpulung și Comunei Godeni vor reuși să facă ordine și disciplină în traficul de pe drumul comunal clasificat și de pe strada Drăcești, evitându-se pagubele aduse infrastructurii, proprietăților și sănătății cetățenilor.”, a adăugat Eugen Manu.

Pe 5 februarie 2025, Comisia de Sistematizare a Circulației Rutiere si Pietonale a Consiliului Local Câmpulung s-a întrunit pentru a analiza problema. A doua zi, primăriţa Elena Lasconi l-a contactat pe Eugen Manu pentru a-l informa că solicitările locuitorilor din Mărcuş au fost aprobate. Singura excepţie o reprezintă amplasarea unui indicator rutier la Godeni, care ţine de competenţa CNAIR. Cu toate acestea, până în prezent, măsurile aprobate nu au fost puse în aplicare. Potrivit viceprimarului Alin Vlădău şi a directorului ADP, Bogdan Pătru, implementarea deciziilor este întârziată din cauză că nu a fost stabilit bugetul pentru anul 2025. „Eu nu am nimic cu cei care traversează drumul acesta – chiar dacă sunt în număr foarte mare – dacă respectă limita de viteză. A intrat într-un oraş, este limită de 20 km/h, să meargă cu 30 km/h, dar nu cu 50-60 km/h. Sunt unii care aleargă. În zonă nu este niciun picior de Poliţie Rutieră, Poliţie Locală sau Jandarmerie.”, a mai spus Eugen Manu.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!