Un plop tăiat inestetic, lăsat sub forma unui ciot într-o grădină privată aflată sub linia de înaltă tensiune, a atras atenția celor care tranzitează zona. Situația este semnalată de Eugen Manu, un locuitor din zonă, care susține că astfel de intervenții, efectuate de angajați ai firmei care se ocupă cu distribuția energiei electrice, nu sunt doar lipsite de profesionalism, ci și abuzive.
Potrivit acestuia, tăierea copacilor se face fără acordul proprietarilor, iar modul de intervenție ridică întrebări cu privire la respectarea legislației în vigoare. „Este un ciot de plop, ciuntit într-o grădină, proprietate privată, aflată sub linia de înaltă tensiune. Nu este un monument al naturii, dar este un rezultat al intervenției aşa-zis profesionale a transportatorului de energie electrică. Au tăiat cu fierăstrăul ca să nu urce la cablurile de curent.”, a declarat Eugen Manu.
Acesta a explicat că, potrivit legislației, accesul pe proprietăți private este permis doar cu un preaviz de 15 zile și cu respectarea dreptului de proprietate. Cu toate acestea, lucrătorii ar fi intrat în grădini fără să anunțe și fără acordul proprietarilor. „Mi-au spus că Legea 123/2012 le permite să intre pe proprietate. Dar gardul era pus la pământ. Existenţa gardului arată clar că este proprietate privată. Am adrese de la Romsilva şi de la ANRE care spun foarte clar că trebuie culoar, trebuie defrişat, dar doar cu acordul proprietarului. Nu trebuiau să sară gardul, cum au făcut la noi.”
Situația nu este singulară. Eugen Manu relatează un alt episod în care angajații companiei de distribuție au pătruns în grădina sa și au defrișat, fără acordul lui, doi mesteceni pe care îi îngrijea cu intenția de a-i replanta. „Pusesem un panou pe stâlpul lor, care se află în mijlocul grădinii, pe care scria “Proprietate Privată”. Un panou simplu, din PVC, de un metru. Au sărit gardul, au dat jos panoul și au defrişat mestecenii. I-au tăiat la înălţimea gardului, cum au vrut ei. Erau copaci pe care îi pregătisem să-i duc cu balot la Bucureşti. Au ras vârfurile, au tăiat şi pinii, au lăsat crengile acolo.”
Eugen Manu spune că, deși arborii pot reprezenta un risc în apropierea liniilor de înaltă tensiune și este normal ca aceștia să fie toaletați, acest lucru trebuie făcut legal, cu notificarea și acordul proprietarului și cu respectarea unor standarde minime de intervenție. În loc de o toaletare profesionistă, copacii sunt adesea ciuntiți fără criterii clare, iar resturile vegetale sunt lăsate în urmă, ceea ce denotă lipsă de respect față de proprietate și o atitudine superficială față de mediu. „Este o ruşine. Au defrișat și, în loc să gestioneze lemnul rezultat conform legii, l-au lăsat acolo. E jenant. Și-au bătut joc.”, a încheiat Eugen Manu.
R.A.Ş.