„Servicii de catering pentru unităţile de învăţământ din comuna Stoeneşti, judeţul Argeş (pachet alimentar)” este denumirea celei mai recente proceduri de achiziţii întreprinse în această localitate. Meniul pentru şcolarii de aici este contractat în cadrul Programului Naţional „Masa sănătoasă”, derulat pe perioada desfăşurării cursurilor şcolare din anul 2025. Licitaţia a fost iniţiată pe 26 martie 2025, ofertanţii fiind aşteptaţi să se înscrie până pe 7 aprilie 2025. Câştigă oferta care corespunde cel mai bine criteriului esenţial impus de organizatori: cel mai bun raport calitate – preţ. Obiectul contractului de achiziţie publică îl constituie prestarea serviciilor de catering, respectiv pregătirea, prepararea şi livrarea zilnică a unui pachet alimentar pentru preşcolarii şi şcolarii enumeraţi în adresa Şcolii Gimnaziale nr.1 Stoeneşti, „în spaţiile special amenajate de beneficiar, cu începere de la data semnării contractului de către părţi, pe perioada a 147 zile lucrătoare”.
- Copiii de la Stoeneşti primesc un pachet care va conţine pâine, carne sau brânzeturi şi legume
Suma alocată conform Hotărârii de Guvern nr.23/2025 privind instituirea programului menţionat în deschiderea articolului, în anul 2025, este 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată de 9%, respectiv 13,76 lei fără TVA. Suportul alimentar, acordat zilnic, cu titlu gratuit, constă într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată. Limita valorică de 15 lei cuprinde preţul suportului alimentar, conţinând preţul materiei prime şi al serviciilor de preparare a produselor şi cheltuielile de transport.
Pachetul alimentar pentru cei 403 de elevi de la Stoeneşti, pe parcursul celor 147 de zile ale anului şcolar, costă 888.615 lei. Ofertantul trebuie să asigure zilnic, de luni până vineri, pregătirea, prepararea şi livrarea hranei (pachetului alimentar) pentru preşcolarii şi şcolarii din comuna Stoeneşti.
Pachetul alimentar va fi preparat conform normelor minime obligatorii, ce trebuie respectate în pregătirea mâncării pentru copii. Va conţine: produse de panificație din făină integrală: pâine feliată sau batoane/chifle, 80 g, maximum 50% din greutatea totală a pachetului; produse din carne şi/sau brânzeturi/derivate din lapte, 40 g, minimum 25% din greutatea totală a pachetului; legume – roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare, 40 g, maximum 25% din greutatea totală a pachetului.
Potrivit caietului de sarcini, produsele alimentare sunt livrate zilnic şi sunt păstrate până la servire, dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, în condiţii igienico-sanitare şi de siguranţa alimentelor.
În situaţia desfăşurării cursurilor prin intermediul tehnologiei şi al internetului sau a şcolarizării elevilor la domiciliu, produsele alimentare vor fi livrate şi distribuite zilnic elevilor care nu participă la cursuri în unitatea de învăţământ, conform deciziei la nivel local şi cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
În cazul în care reprezentantul autorităţii contractante, desemnat pentru recepţia pachetelor alimentare, observă că acestea nu corespund cerinţelor din documentaţia de atribuire, furnizorul are obligaţia de a aduce alte pachete în termen de maximum 40 de minute. Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanţelor sau a altor zile declarate prin lege ca zile nelucrătoare.