6.5 C
Campulung Muscel
30/04/2025

Prin cele cinci staţii, A.S.C.M. a monitorizat în permanenţă calitatea aerului la Câmpulung şi în împrejurimi

În afara staţiei de monitorizare a calităţii aerului primită în administrare de la Primăria Câmpulung, în anul 2017, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” deţine patru staţii proprii, cele mai noi modele, cu performanţe peste ale celei cumpărate de municipalitate în urmă cu opt ani. Datorită acestor echipamente suplimentare celui predat în cadrul parteneriatului încheiat cu administraţia publică locală, A.S.C.M. a desfăşurat activitatea de măsurare a nivelului de poluare la Câmpulung şi împrejurimi. Astfel, asigurarea menţinerii unui mediu sănătos s-a realizat chiar şi în perioadele în care staţia încredinţată de Primărie asociaţiei a avut nevoie de reviziile fireşti, timp în care s-a aflat la dispoziţia firmei furnizoare din Ploieşti, care asigură mentenanţa echipamentelor.

În prezent, orice persoană interesată de rezultatul măsurătorilor celor patru staţii ale Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” poate accesa portalul online www.uradmonitor.com. Aici poate vedea câte staţii de măsurare a calităţii aerului sunt în ţară, care este nivelul de poluare în funcţie de culoarea de pe hartă – de la verde intens până la roşu intens – şi parametrii indicaţi de fiecare în parte.

Staţiile automate de monitorizare, care urmăresc 11 parametri de mediu, achiziţionate în decembrie 2022 de A.S.C.M., sunt amplasate astfel: prima lângă Holcim, a doua la Staţia de Tratare a Apei din Calea Pietroasă, a treia pe strada Traian, la blocul D1, a patra la Staţia de Epurare a Apei de la Apa Sărată. Acestea indică, pe lângă temperatură, presiune, umiditate, nivel de zgomot, nivelul următorilor parametri: dioxid de carbon, formaldehidă, ozon, compuşi organici volatili şi pulberi în suspensie (PM1.0, PM2.5, PM10).

Dacă veţi accesa harta staţiilor de monitorizare a calităţii aerului în România, veţi remarca faptul că toate cele opt din zona Câmpulungului, 4 mini-staţii uRADMonitor ale A.S.C.M. şi 4 ale Colegiului “Dinicu Golescu”, arată o calitate bună a aerului, echivalentă celei mai aprinse nuanţe de verde. Au fost, totuşi, intervale scurte pe perioada anotimpului rece, când, din cauza surselor de încălzire, anumiţi parametri au fost depăşiţi.

Pentru monitorizarea calităţii aerului, A.S.C.M. deţine un laborator mobil şi cele 4 staţii fixe automate. De la sfârşitul anului trecut, staţia primită în administrare de la Primărie n-a mai înregistrat unul dintre parametri, drept pentru care a fost dusă, pentru reparaţie şi verificare a parametrilor măsuraţi, la firma furnizoare din Ploieşti.

  • Existând discuţii în Consiliul Local legate de calitatea aerului, redacţia noastră a cerut lămuriri Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş

Acelaşi lucru îl indică şi staţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş: respirăm un aer nealterat de activităţi poluante. Pentru a ne edifica de ce acest rezultat liniştitor este în contradicţie cu ceea ce indică aplicaţiile de pe telefoanele mobile, la care publicul are acces mai uşor decât la site-urile cu rezultate oficiale, ziarul Evenimentul Muscelean s-a adresat, pe 7 martie 2025, A.P.M. Argeş, printr-o adresă al cărei conţinut vi-l prezentăm în cele ce urmează.

Către Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş

În atenţia doamnei director executiv Cristiana Elena SURDU

În temeiul art. 2 lit. a) coroborat cu art. 6 alin. (1) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public,

Formulăm prezenta

CERERE DE ACCES LA INFORMAŢII DE INTERES PUBLIC

Şi vă solicităm ca, în termen de 10 zile de la înregistrarea prezentei solicitări, să ne comunicați următoarele informații de interes public cu privire la acţiunea de monitorizare a calităţii aerului în zona Câmpulung prin intermediul staţiei de măsurare a calităţii aerului amplasată în incinta Staţiei de Tratare a Apei Calea Pietroasă din municipiul Câmpulung.

Pe acelaşi amplasament există o staţie de măsurare a calităţii aerului administrată de Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, care a indicat şi parametri nesatisfăcători ai calităţii aerului, spre deosebire de aparatura instituţiei dumneavoastră, care arată o calitate bună în permanenţă.

Din acest motiv, vă rugăm să ne transmiteţi dacă mai este funcţională staţia AG-6 din Câmpulung şi, în varianta unui răspuns care să confirme lipsa de funcţionalitate a instalaţiei respective, care sunt cauzele acestei situaţii şi de când durează.

Dacă staţia A.P.M. Argeş funcţionează corespunzător, indicând o calitate a aerului nealterată de factori de poluare, care este cauza transmiterii unor rezultate diferite de către dispozitive cu acelaşi rol. Mai tot timpul, aplicaţiile disponibile pe telefoanele mobile, la care publicul are acces cel mai uşor, furnizează informaţii îngrijorătoare, potrivit cărora „calitatea curentă a aerului este de nesănătos”.

Acest demers al redacţiei noastre are la bază şi discuţiile repetate purtate în Consiliul Local Câmpulung pe acest subiect, atât anul trecut, cât şi la începutul acestui an, în încercarea de a depista cauzele alterării aerului în zona Câmpulung şi Muscel.

În speranţa că veţi lămuri aceste frământări ivite la nivel local,

Vă mulţumim!

Director Evenimentul Muscelean,

Magda BĂNCESCU

  • Momentan, staţia APM Argeş nu măsoară analizorul de pulberi în suspensie – fracţiunea PM10, care necesită reparaţie

Pe 13 martie 2025, redacţia noastră a şi primit răspunsul din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş.

„Urmare a adresei dumneavoastră nr.16/07.03.2025, înregistrată la APM Argeş cu nr.5671/07.03.2025, referitoare la monitorizarea calităţii aerului în zona Câmpulung, vă transmitem următoarele:

În România, monitorizarea calităţii aerului înconjurător se realizează în conformitate cu prevederile Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, cu modificările ulterioare, care transpune prevederile Directivei 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa şi ale Directivei 2004/107/CE privind arseniul, cadmiul, nichelul şi hidrocarburile policiclice aromatice în aerul înconjurător.

Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) include instrumente de prelevare şi măsurare amplasate în puncte fixe şi echipamente de laborator aferente acestora, precum şi echipamente necesare colectării, prelucrării, transmiterii datelor şi informării publicului privind calitatea aerului înconjurător.

Echipamentele utilizate pentru măsurările fixe sunt în conformitate cu metodele de referinţă pentru evaluarea concentraţiilor de poluanţi în aer, conform Anexei nr.7 la Legea nr.104/2011. Amplasarea punctelor fixe de monitorizare s-a realizat ţinându-se cont de criteriile stabilite la nivel european pentru amplasarea la macroscară, respectiv amplasarea la microscară, a punctelor de prelevare pentru protecţia sănătăţii umane, criterii ce se regăsesc în Anexa nr.5 la Legea nr.104/2011.

Dat fiind faptul că echipamentele din cadrul RNMCA funcţionează în mod continuu, inevitabil vor exista întreruperi în funcţionare cauzate de diferite defecţiuni de natură tehnică sau software, care se vor întinde inclusiv pe intervalul de timp necesar pentru remedierea acestora.

Funcţionarea echipamentelor din staţiile de monitorizare din cadrul RNMCA presupune verificarea în mod continuu a parametrilor de funcţionare a echipamentelor, asigurarea continuă a operaţiilor specifice de întreţinere preventivă, realizarea reparaţiilor atunci când este cazul, precum şi asigurarea consumabilelor necesare.

Toate datele de calitatea aerului provenite de la staţiile de monitorizare sunt afişate pe site-ul www.calitateaer.ro, site dedicat informării publicului privind parametrii de calitate a aerului. Valorile indicilor de calitate a aerului şi datele achiziţionate în timp real pot fi vizualizate pe hartă, iar în cadrul secţiunii Rapoarte pot fi vizualizate seturile complete de date.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş operează cele 7 staţii fixe automate din judeţul Argeş şi întocmeşte buletine zilnice pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului şi informări lunare privind evoluţia calităţii aerului în judeţul Argeş. Acestea sunt postate şi se regăsesc pe site-ul www.apmag.anpm.ro, la secţiunea Calitatea aerului.

În ceea ce priveşte staţia automată de monitorizare a calităţii aerului AG6, amplasată la Staţia de Tratare a Apei SC Edilul CGA SA Calea Pietroasă, Câmpulung, echipamentele aferente sunt funcţionale, cu excepţia analizorului de pulberi în suspensie – fracţiunea PM10, care momentan necesită reparaţie şi intervenţie tehnică de specialitate.

În prezent, indicatorii monitorizaţi sunt: monoxid de carbon (CO), dioxid de azot (SO2), monoxid, dioxid şi oxizi de azot (NO, NO2, NOx), parametri meteo (temeperatură,presiune, radiaţie solară, precipitaţii, direcţie vânt şi viteză vânt).

Menţionăm faptul că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor asigură mentenanţa echipamentelor aferente staţiilor de monitorizare a calităţii aerului, deci inclusiv a celor aferente staţiilor de monitorizare din judeţul Argeş, prin derularea Programului de dezvoltare şi optimizare a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA), finanţat din bugetul Fondului pentru Mediu, astfel că, în cel mai scurt timp posibil, se vor lua măsurile necesare în vederea remedierii defecţiunilor survenite la analizorul de particule în suspensie.

Este important de subliniat faptul că, în vederea menţinerii calităţii aerului sau pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, acolo unde aceasta nu corespunde obiectivelor de calitate a aerului, în scopul protejării sănătăţii populaţiei, pe lângă activităţile de monitorizare a calităţii aerului, care intră în responsabilitatea autorităţilor de mediu, trebuie iniţiate şi aplicate o serie de măsuri de către autorităţile publice locale şi titularii de activitate ce constituie surse de emisii de poluanţi atmosferici, pentru prevenirea, controlul şi, după caz, reducerea emisiilor specifice.

Astfel, cetăţenii interesaţi pot consulta site-urile menţionate (www.calitateaer.ro şi www.apmag.anpm.ro), acestea fiind singurele surse de informare cu privire la calitatea aerului. Autoritatea de mediu nu furnizează date pentru aplicaţiile ce apar pe telefoanele mobile şi nu se poate exprima privind corectitudinea informaţiilor afişate pe aceste aplicaţii. Singura aplicaţie mobilă care utilizează date oficiale din RNMCA este „Calitate Aer”, dezvoltată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Cu deosebită consideraţie,

Director executiv,

Ing. Cristiana Elena SURDU”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!