6.5 C
Campulung Muscel
30/04/2025

Proiectul 4P-CAN: colaborare cu autoritățile locale din Argeș pentru extinderea activităților de cercetare inovare pe baza modelului dezvoltat în Living Lab Lerești

Comunicat de presă

Lerești, 14 Martie 2025 – 16 primari și viceprimari din județul Argeș s-au reunit la Primăria Lerești pentru a discuta progresul, realizările și perspectivele viitoare ale proiectului european 4P-CAN.

Primăria Lerești și Centrul pentru Inovație în Medicină, în cadrul proiectului european 4P-CAN, au organizat o masă rotundă la care au participat 16 primari și viceprimari din județul Argeș. Evenimentul a avut ca scop prezentarea stadiului de implementare a proiectului, evidențiind activitățile desfășurate până în prezent, recunoașterea europeană a inițiativei și planurile ambițioase de extindere a modelului în alte localități rurale din Argeș și din străinătate, pe modelul validat în Lerești în perioada 2023 – 2025.

  • La masa rotundă s-au abordat următoarele puncte:
  • Implementarea proiectului în Lerești: Prezentarea activităților derulate până acum și a impactului asupra comunității locale.
  • Festivalul Sănătății: Un eveniment de amploare dedicat promovării unui stil de viață sănătos și aplicării Codului European împotriva Cancerului, organizat în premieră anul trecut și care va avea o a doua ediție organizată tot la Lerești în anul 2025.
  • Recunoașterea europeană: Aprecierea primită atât de cetățeni, cât și de autorități, ca urmare a modelului inovator de prevenție centrat pe co-crearea împreună cu cetățenii
  • Planuri de viitor: Testarea modelului în alte localități rurale din județul Argeș și în străinătate, ca parte a extinderii impactului proiectului.

Participanții la masa rotundă și-au exprimat interesul de a se implica activ în proiectul 4P-CAN și de a susține Festivalul Sănătății din acest an. Această colaborare strânsă între autoritățile locale, cetățeni și Centrul pentru Inovație în Medicină marchează începutul unei serii de inițiative menite să încurajeze implicarea comunitară în proiectele de cercetare inovatoare pentru prevenția cancerului și a altor boli cronice netransmisibile.

  • Declarații

Marian Toader, Primar Lerești: “Ne bucurăm că suntem parteneri ai proiectului 4P-CAN, care beneficiază de aprecierea cetățenilor și a autorităților locale din Lerești. Acest parteneriat dedicat protejării sănătății comunității poate constitui un exemplu de urmat pentru alte localități din județul Argeș și nu numai, deoarece nu este doar un proiect de cercetare, ci o inițiativă realizată împreună cu cetățenii, în beneficiul acestora, în vederea prevenirii cancerului. Le mulțumesc colegilor primari din celelalte localități pentru prezența de astăzi la Lerești și pentru implicarea în discuțiile privind implementarea proiectului; sperăm ca și pe viitor să participe activ la inițiativele noastre, contribuind astfel la combaterea eficientă a factorilor de risc și la prevenirea apariției cancerului.”

Dr. Marius Geantă, Coordonator Proiect 4P-CAN și Președinte al Centrului pentru Inovație în Medicină: “Proiectul 4P-CAN se desfășoară conform planului și continuă să inoveze modul de abordare a prevenirii primare a cancerului la nivel european. Succesul de până acum se datorează colaborării excelente dintre echipa noastră de cercetare și autoritățile și cetățenii din Lerești. Lerești Living Lab, prin analize sociologice aprofundate și acțiuni de implicare a cetățenilor, a devenit un reper european în domeniul cercetării și inovației pentru prevenția cancerului.”

Dr. Cosmina Cioroboiu, Coordonator Festivalul Sănătății: “Anul acesta, la Lerești, vom organiza a doua ediție a Festivalului Sănătății, susținut de proiectul 4P-CAN, cea mai complexă intervenție la nivel comunitar pentru promovarea sănătății și aplicarea Codului European împotriva Cancerului. După succesul de anul trecut, în 2025 ne dorim să continuăm acțiunile de consiliere și educație medicală pentru copii și adulți, alături de ateliere practice de nutriție și activități fizice. De asemenea, campionatul de fotbal în mers, destinat participanților din diverse localități din Argeș, va contribui la promovarea unui stil de viață sănătos.”

  • Despre Codul European împotriva Cancerului

Codul European împotriva Cancerului este o inițiativă a Comisiei Europene menită să informeze oamenii cu privire la acțiunile cheie pe care le pot întreprinde pentru ei înșiși sau pentru familiile lor în vederea reducerii riscului de cancer și a consecințelor acestuia. Codul a fost lansat pentru prima dată în 1987. Ediția actuală, cea de-a patra, a fost publicată în 2014 și cuprinde 12 recomandări pe care majoritatea oamenilor le pot urma. Cu cât oamenii urmează mai multe recomandări, cu atât este mai mic riscul lor de a face cancer. Se estimează că aproape jumătate din toate decesele cauzate de cancer în Europa ar putea fi evitate dacă toată lumea ar urma aceste recomandări. Opiniile și perspectivele cetățenilor din Lerești vor fi esențiale pentru informarea ediției a-5-a a Codului, care urmează a fi lansată, și pentru a informa politicile de sănătate din regiune dar și de la nivel național și european. Acest eveniment de succes marchează începutul unei serii de activități concentrate pe încurajarea colaborării cu cetățenii în proiectele de cercetare.

  • Despre 4P-CAN

Proiectul de cercetare-inovare 4P-CAN are ca scop dezvoltarea unui nou model de prevenție primară a cancerului, contribuind la implementarea Misiunii Europene de Cercetare asupra Cancerului (EU Cancer Mission). Proiectul 4P-CAN este conceput pentru a revoluționa prevenția cancerului prin implicarea cetățenilor și inovație socială. Acesta are ca scop construirea unui model nou de prevenție primară personalizată, integrând perspectivele științelor sociale și ale umanității pentru a aborda prevenția primară a cancerului, proiectul fiind aliniat cu obiectivele Misiunii pentru Cancer a Uniunii Europene. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 4 ani și este realizat de 17 organizații din 11 țări, inclusiv țările din Balcani, care sunt state membre ale Uniunii Europene (UE) și state care nu sunt membre ale UE, precum și state membre ale UE din vest, cum ar fi Portugalia, Italia, Franța, Irlanda și Belgia. În cadrul proiectului se vor identifica obstacolele care împiedică adoptarea măsurilor de prevenție primară a cancerului, ceea ce implică o evaluare amănunțită a factorilor de risc, inclusiv fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, excesul de greutate corporală, infecțiile cu HPV și HBV (care pot fi prevenite prin vaccinare) și poluarea mediului, pe baza Codului European pentru Cancer.

  • Despre Misiunea pentru Cancer a UE

Misiunile UE reprezintă o noutate a programului de cercetare și inovație Horizon Europe pentru perioada 2021-2027. Misiunile UE sunt o modalitate de a aduce soluții concrete pentru unele dintre cele mai mari provocări ale umanității. Acestea au obiective ambițioase și vor oferi rezultate concrete până în 2030, prin schimbarea modului în care se desfășoară cercetarea, fiind recunoscută valoarea adusă de implicarea activă a cetățenilor. În ceea ce privește lupta împotriva cancerului, scopul este îmbunătățirea vieților a peste 3 milioane de persoane până în 2030 prin prevenție, tratamente curative și pentru cei afectați de cancer, inclusiv familiile lor, pentru a trăi mai mult și mai bine. Pentru mai multe informații despre 4P-CAN, accesați: www.4p-can.eu.

Media Contact: office@ino-med.ro

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!