0.2 C
Campulung Muscel
19/04/2024

Câmpulungenii cu venituri modeste vor fi testaţi gratuit pentru depistarea hepatitei

Drumul către eliminarea hepatitei, o boală de care omul poate suferi fără să ştie, a început la Câmpulung, unde s-a lansat un program constând în testări gratuite pentru cetăţenii defavorizaţi social. Proiectul LIVE(RO) – 2 – SUD, finanţat cu fonduri europene, în cadrul căruia se derulează proiectul de screening al populaţiei, este implementat de Institutul Clinic Fundeni, în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-SIDA – A.R.A.S. Debutul lui s-a produs miercuri, 14 iulie 2021, la Câmpulung, graţie deschiderii oamenilor din zona noastră, şi autorităţi, şi medici de familie, contactaţi de echipa de proiect. Campania de testare, care va începe chiar în această lună, va demara în judeţele Argeş şi Dolj, reprezentative pentru cele două regiuni de dezvoltare, cărora li se adresează programul.

La conferinţa de lansare a programului, primarul Elena Lasconi le-a fost gazdă profesorului Liliana Gheorghe, medic primar Gastroenterologie şi managerul de proiect din partea Institutului Clinic Fundeni, profesorului dr.Corina Pop, medic primar Gastroenterologie, Lianei Velica, coordonator al proiectului din partea A.R.A.S., dr.Mariana Boşneag, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Argeş, dr.Ioana Predoiu, expert judeţean medici de familie în cadrul proiectului, dr.Mihaela Udrescu, coordonator naţional al Grupului GastRO al Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie. Oficiile de moderator au fost asigurate de Marinela Debu, specialist în comunicare.

Câmpulungenii cu posibilităţi materiale reduse sunt ajutaţi să se testeze gratuit

Potrivit uneia dintre reprezentantele echipei de proiect, Elena Lasconi a înţeles cât de importantă este implicarea autorităţilor locale în ceea ce înseamnă drumul spre eliminarea hepatitelor virale. „Mă bucur foarte mult că acest program destinat prevenirii şi diagnosticării pacienţilor cu hepatita B şi C începe la Câmpulung. În acest an, nu suntem doar „Capitala Scrisului Românesc”, la 500 de ani de la „Scrisoarea lui Neacşu”. Datorită faptului că prevenţia începe de aici, putem spune că suntem o capitală şi din acest punct de vedere. Fac un apel la toţi câmpulungenii să se adreseze medicilor de familie şi, în special, medicilor de familie care sunt în program.”, a fost îndemnul primarului Elena Lasconi pentru cetăţenii din oraş, cu o situaţie materială dezavantajoasă, cărora li se adresează cu precădere iniţiativa.

Primăriţa a anunţat că-i va mobiliza pe angajaţii de la Direcţia de Asistenţă Socială, pentru ca orăşenii care, poate, nici nu figurează în evidenţa vreunui medic de familie să aibă acces la testările gratuite. „Sper ca, în urma testărilor, să nu avem rezultate îngrijorătoare, dar, la cum stau lucrurile în ţară, mă tem că vom avea o surpriză neplăcută. De aceea este foarte important să ne testăm. În mod special, persoanele defavorizate pot s-o facă. Dacă nu ştiu unde să se ducă, să apeleze la noi, pentru că vom pune la dispoziţie toate datele, astfel încât să ajungă la medicul de familie care este în programul de prevenţie.”, a precizat Elena Lasconi.

O diagnosticare rapidă salvează viaţa omului

Medicul Andrei Aron, consilierul personal al primarului în domeniul Sănătăţii, a trăit experienţa pierderii unui membru al familiei din cauza hepatitei C. „Cei care se vor testa trebuie să înţeleagă că, cu cât o diagnosticare este mai rapidă, lucrurile pot să nu fie atât de dramatice, către sfârşit. Pentru mine, acest proiect este un vis împlinit că se întâmplă acest lucru la Câmpulung. Mă bucur că sunt în poziţia de a-l susţine, aşa cum am spus din momentul în care am fost contactat. O să lucrăm foarte mult, împreună cu echipa, ca să găsim cât mai multă lume care să se testeze.”, a afirmat acesta, adresând şi el mulţumiri pentru alegerea Câmpulungului ca loc de pornire a implementării unui program menit să depisteze bolnavii de hepatită neaflaţi în evidenţele medicale.

Hepatita „o pandemie mult mai silenţioasă, un ucigaş tăcut”

Profesorul Liliana Gheorghe, de la Institutul Fundeni, s-a arătat încântată de entuziasmul medicilor de familie din zonă de a accede în program. „Dumneavoastră ne-aţi determinat să facem această alegere şi să transformăm Câmpulung într-un simbol al proiectului nostru, întărit şi de ideea că îl lansăm aici, în luna iulie, în preambulul Zilei Mondiale a Hepatitei, serbată pe 28 iulie. Alegerea noastră a fost pentru două judeţe mari, reprezentative, Argeş şi Dolj. Începem cu Argeş şi începem cu Câmpulung, pentru că aici am găsit cea mai primitoare comunitate.”, a mărturisit aceasta de ce evenimentul a avut ca punct de pornire municipiul nostru.

Hepatita are proporţiile unei pandemii, dar „o pandemie mult mai silenţioasă, un ucigaş tăcut, pentru că este o boală asimptomatică pentru 9 din 10 persoane afectate. De aceea pacienţii nu află de ea decât în stadii tardive de boală. Este o boală care nu vorbeşte, nu doare, nu dă semne şi simptome clinice. În schimb, se răspândeşte cu „generozitate” către cei dragi nouă.”, a continuat profesorul Liliana Gheorghe.

Programul regional de prevenţie, de diagnostic precoce şi de trimitere în tratament a celor depistaţi este destinat Sudului României şi celor două regiuni de dezvoltare: Sud Muntenia şi Sud-Vest Oltenia. „Dezideratul nostru este ambiţios. Ne propunem ca, în decurs de trei ani, să testăm 120.000 de subiecţi pentru hepatitele virale, 72.000 dintre ei provenind din grupuri vulnerabile, marginalizate, aflate la periferia societăţii, şi 36.000 de persoane din comunităţile rurale. Judeţul Argeş şi Câmpulung fac deschiderea în acest proiect, prin care putem oferi servicii bune, accesibile, de înaltă calitate, de prevenire, de control, de testare şi diagnostic pentru subiecţii din aria de dezvoltare regională pe care o acoperim.”, a adăugat aceasta.

Procedura presupune teste rapide, nedureroase, similare celor prin care se verifică glicemia unui diabetic, teste care se vor efectua în cabinetul medicului de familie. Pasul următor: pacienţii depistaţi pozitiv vor fi preluaţi de personalul Asociaţiei Române Anti-SIDA – A.R.A.S., care îi va ghida progresiv către centre de prevenţie, în Bucureşti şi Craiova, unde, indiferent că sunt asiguraţi sau neasiguraţi, fără domiciliu, fără adăpost, etc., beneficiază de servicii de diagnostic complet al bolii şi de includere în tratament pentru cei cu hepatita C. Dar se fac demersuri ca să fie tratate şi celelalte tipuri ale bolii.

Medicii de familie musceleni afiliaţi programului

CMI Dr. Fătu G. Carmen (Mioarele)
CMI Dr. Eşanu Nicoleta (Bughea de Jos)
KRM Medical SRL (Poienarii de Muscel -Jugur)
CMI Dr. Polexe Niculina (Câmpulung)
CMI Dr. Staicu Kriemhilda Cristina (Bughea de Sus)
CMI Dr. Vuţan Elena (Mihăeşti)
CMI Dr. Sârbu Elena (Lereşti)
Erad Neurofam SRL (Berevoeşti)
CMI Dr. Cristescu Ramona Cornelia (Câmpulung)
CMI Dr. Cazangiu Valentina (Dragoslavele)
CMI Dr. Sandu Isabela Roxana (Coşeşti)
CMI Dr. Predoiu Ioana Georgeta (Godeni)
CMI Dr. Cârstea Georgeta (Poienarii de Muscel)
CMI Dr. Bobocescu Luminiţa Magdalena (Coşeşti)
CMI Dr. Maricuţu Elena (Câmpulung)
CMI Dr. Şendroiu Mihaela Daniela Alina (Rucăr)
CMI Dr. Stănoiu Gabriel George (Godeni)
CMI Dr. Drocaş Mariana (Vlădeşti)
CMI Dr. Drocaş Vasile (Vlădeşti)

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!