După lucrarea de renovare termică a Spitalului Municipal Câmpulung, care va costa peste 25 de milioane de lei, fonduri PNRR şi locale, următorul contract, ca valoare, scos la licitaţie are ca obiect eficientizarea energetică a blocurilor 1-4 de la Rotunda. Cele patru imobile, care împreună necesită costuri, potrivit proiectantului, de aproape 21 de milioane de lei, constituie un „pachet” cu patru loturi. Ceea ce înseamnă că dacă ofertanţii nu doresc să le reabiliteze pe toate pot opta pentru mai puţine. Procedura de achiziţie a fost iniţiată de Primăria Câmpulung pe 7 martie 2025, fiind acordat un răgaz firmelor executante până la sfârşitul lunii pentru pregătirea documentelor solicitate.
- Cele patru blocuri au fost edificate în 1967
20.731.109 lei este valoarea estimată a lucrării condiţionate de cerinţa „cel mai bun raport calitate – preţ”, care îi va departaja pe concurenţii înscrişi până la data limită de 31 martie 2025, zi în care ofertele acestora vor fi deschise. Fiecare dintre cele patru loturi are aceeaşi valoare, 5.182.777,25 lei, fiind vorba de construcţii cu aceleaşi caracteristici.
Iată în continuare câteva referinţe despre cele patru imobile, primele din vecinătatea Complexului „Rotunda”, ale cărui împrejurimi au fost amenajate în cadrul proiectului „Piaţa Neacşu”.
Blocurile 1, 2, 3 şi 4, de pe strada General C. Simonescu, au fost construite în anul 1967, au fiecare o suprafaţă construită la sol de 850 mp, o suprafaţă desfăşurată de 4.250 mp, regim de înălţime P + 4E. Au câte trei scări, A, B şi C, cu 12 apartamente pe nivel, rezultând un număr total de 60 de apartamente. Suprafaţa terenului este de 1.066 mp (blocul 1), 1.069 mp (blocul 2), 1.073 mp (blocul 3), 1035 mp (blocul 4), potrivit actelor, teren intravilan.
Potrivit expertizei tehnice, în cazul celor patru imobile, „cele trei corpuri care formează clădirea blocului au o structură de rezistenţă similară, fiind alcătuite din pereţi interiori şi exteriori din zidărie armată, cu elemente din beton armat, care preiau încărcările gravitaţionale şi seismice: stâlpi, pereţi din beton şi din zidărie portantă şi neportantă, centuri şi planşee din beton armat. Planşeele sunt din beton armat, având o grosime de aproximativ 12 cm, ce reazemă pe centuri din beton armat. Fundaţia este de tip talpă continuă din beton armat sub pereţii din beton de la nivelul subsolului. Acoperişul este de tip terasă necirculabilă, din beton armat, cu atic din zidărie portantă. Peste acoperişul iniţial a fost adăugat un acoperiş de lemn, cu învelitoare din tablă, pentru a limita infiltraţiile de la nivelul terasei iniţiale.”
Expertul a efectuat investigaţiile în teren în luna martie a anului 2022. Acesta a constatat „lipsa deteriorărilor structurale majore, a crăpăturilor sau a cedărilor locale ale elementelor structurale. Clădirea prezintă doar uşoare degradări locale ale finisajelor, din cauza slabei calităţi a lucrărilor de întreţinere periodică.”
Cele patru blocuri se încadrează în clasa de risc seismic Rs III, ceea ce înseamnă că nu au nevoie de lucrări de consolidare pentru reabilitarea ori termoizolarea lor.
Lucrările de reabilitare constau în: realizarea unui termosistem pe faţade, reparaţii locale, tencuieli, vopsitorii, înlocuirea tâmplăriei etc. Se vor realiza şi lucrări de instalaţii sanitare, termice şi electrice. Planşeele de la primul nivel, peste subsol, şi cel de la ultimul nivel al clădirii vor fi reabilitate termic cu un strat de termoizolaţie. Structura de lemn a acoperişului va fi reparată local şi învelitoarea va fi înlocuită sau se poate renunţa cu totul la acoperişul de lemn, dacă se refac straturile de termo-hidroizolaţii de peste terasa de beton iniţială.