10.2 C
Campulung Muscel
28/03/2025

Prima zi a copiilor de la Grădişte într-o şcoală renovată după 60 de ani de la construcţie. Primăriţa Elena Lasconi a inspectat clădirea proaspăt reabilitată

12 februarie 2025, prima zi a preşcolarilor şi şcolarilor din zona Grădişte, incluzând preponderent copiii proveniţi din comunitatea amplasată pe Drumul Godeni, în clădirea înnoită prin investiţia de reabilitare susţinută din fonduri europene şi locale. Şcoala, amplasată la intrarea în mini-cartierul de blocuri de la Grădişte, era neschimbată, din punct de vedere al stării imobilului, din anul edificării ei, 1965. Neschimbată în sensul că nu i s-au adus îmbunătăţirile cuvenite în cei aproape 60 de ani trecuţi până la intrarea ei în şantier în toamna anului 2023. Ba se şi degradase în atâta amar de vreme, în care au trecut prin clasele ei şi bunicii actualilor cursanţi. Odată depăşită şi ultima formalitate a investiţiei, recepţia obiectivului predat astfel beneficiarilor, şcolarii şi-au reluat locurile în băncile care nu vor mai zăbovi nici ele multă vreme în incintă. Şi asta pentru că Primăria are finanţarea asigurată din bani europeni pentru un proiect de dotare a tuturor unităţilor de învăţământ din Câmpulung cu tot ce le trebuie din punct de vedere al mobilierului şi echipamentelor digitale folosite în prezent în procesul de predare a lecţiilor. Dotările performante vor ajunge şi la Grădişte, dar, până atunci, va fi un test cât de bine vor păstra elevii ceea ce s-a realizat pentru ei până în acest moment: o şcoală care miroase a curat şi a proaspăt, o şcoală sigură, prevăzută cu senzori de iluminat, detectoare de fum şi alarme, o şcoală în care să faci carte de drag, dacă ar mai exista voinţă şi aplecare spre studiu în zilele noastre.

  • Odată rezolvată şi chestiunea transportului ecologic, se va uşura şi deplasarea copiilor la şcoală  

Voind să vadă obiectivul finalizat, primăriţa Elena Lasconi a inspectat astăzi, 12 februarie 2025, şcoala care şi-a redeschis porţile pentru micii beneficiari. A fost prezent la momentul oficial şi constructorul Ion Cotescu, deţinătorul firmei And Secom Intexim, care a derulat intervenţiile de renovare a clădirii beneficiare, totodată, şi de o infrastructură electrică şi termică nou-nouţă.

Şcoala Grădişte cuprinde două săli de şcoală primară şi una de grădiniţă. Încăperile sunt mai multe de atât, dar la trei săli ocupate se rezumă numărul de şcolari şi preşcolari. Într-o clasă de copii cu planuri de a deveni poliţişti, pompieri şi doctori, Elena Lasconi le-a cerut acestora să-i promită că se vor ţine de carte şi că vor menţine în bună stare şcoala cea nouă. Adică să nu murdărească pereţii, uşile şi, în viitorul apropiat, mobilierul care va completa investiţia de reabilitare. Între pereţii imaculaţi ai claselor vor fi aşezate, în acest an, bănci noi achiziţionate prin celălalt proiect european, pentru care se pregăteşte achiziţia serviciilor furnizorului. Primăriţa i-a încântat pe şcolari cu tablele interactive care vor dota sălile de curs, plus alte dispozitive digitale care vor uşura actul de învăţământ.

„Mă bucur foarte mult că s-a finalizat această şcoală! Nu vă puteţi imagina cum arăta şi ceea ce este cel mai important lucru nu sunt pereţii, nici măcar nu este atât de important că am făcut o investiţie de peste 2,5 milioane de lei. Importanţi sunt copiii, pentru că aceşti 34 de copii ar fi abandonat şcoala dacă nu o renovam. Şi nu este vorba despre o renovare oarecare, întrucât sunt realizate consolidare, eficientizare energetică, acoperiş făcut complet, există senzori de fum, senzori de lumină, o toaletă pentru persoane cu dizabilităţi. Mă bucur că şi cadrele didactice de aici au parte de condiţii civilizate, aşa ar trebui să arate fiecare şcoală din România. Mă bucur că la Câmpulung se întâmplă astfel de lucruri şi că sunt atâtea proiecte începute, tot pe fonduri europene, la multe şcoli din România. Nu pot să nu mă gândesc că în această ţară există peste 50 de şcoli care au toaleta în curte. Aici am oferit condiţii civilizate, aceşti copii au posibilitatea să înveţe şi mi-ar plăcea ca aceşti copii – am auzit că unii vor să se facă medici, alţii poliţişti, pompieri – să reuşească în viaţă. Dacă poţi să schimbi viaţa unui copil în bine înseamnă că ai făcut o treabă bună în această lume. Vreau să le mulţumesc şi părinţilor, ştiu că fac eforturi mari să-şi ţină copiii la şcoală. Abia aştept să finalizăm proiectul cu transportul cu autobuze şi microbuze electrice, pentru a se realiza accesul mult mai uşor.”, a declarat primăriţa Elena Lasconi.

Astăzi, ea a avut o discuţie cu primarul de la Valea Mare Pravăţ, Petre Boncoi, pentru a grăbi înfiinţarea A.D.I. Transport Muscel, care va gestiona activitatea e transport ecologic pe teritoriul celor două localităţi. Şi ceea ce trebuie urgent sunt procedurile pentru desemnarea unui manager al A.D.I., după care este necesară întocmirea unui studiu de oportunitate, din care să reiasă dacă este oportun ca serviciul de transport să fie concesionat sau să fie înfiinţată propria societate a celor două administraţii publice locale reunite în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transport Muscel. Societatea ar urma să angajeze şoferi şi să se ocupe de desfăşurarea activităţii de transport.

Revenind la domeniul educaţiei, primăriţa Elena Lasconi spunea că din fonduri europene s-a investit la Câmpulung de 15 ori mai mult decât în 35 de ani. În afara şcolii şi a locului de joacă de lângă şcoală, zona defavorizată Grădişte, inclusă în teritoriul GAL Câmpulung Muscel cu acest proiect, a beneficiat şi de alte îmbunătăţiri. „Am făcut un parc în zonă şi să nu mai vorbim despre faptul că am adus conducta de gaze, întrucât oamenii de la blocuri făceau focul cu lemne. Vă aduceţi aminte că am avut îngăduinţă pentru demolarea garajelor o perioadă, pentru că acolo îşi ţineau lemnele. Putem să facem lucruri în condiţiile în care Primăria Câmpulung nu este o primărie bogată, nu avem fonduri, nu avem investitori, dar deja există mult interes pentru Câmpulung.”, a adăugat aceasta.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!