8.7 C
Campulung Muscel
27/03/2025

Mormane de gunoaie adunate din pârâu, la Bughea de Jos

În comuna Bughea de Jos, problema aruncării necontrolate a deşeurilor în natură rămâne una persistentă. Mulţi cetăţeni aruncă gunoiul direct în albia râurilor, în loc să îl ducă la ghenele special amenajate. Pentru a combate acest fenomen, administraţia publică locală a implementat recent un proiect finanţat din fonduri europene, care a permis montarea mai multor camere de supraveghere în toată comuna. Acestea vor ajuta la identificarea persoanelor care aruncă gunoaiele în locuri interzise, astfel încât să poată fi trase la răspundere.

  • Primarul Bogdan Oancea: „Nu sunt adeptul să sancţionez, sunt adeptul educaţiei.”

De-a lungul timpului, primarul Bogdan Oancea a atras atenţia şi asupra celor numiţi „transportatori de ocazie”, persoane care, în schimbul unei sume de bani, ar trebui să transporte deşeurile către gropile de gunoi autorizate. În realitate, aceştia le abandonează în natură, de obicei în zone greu accesibile. Această practică, deşi aparent convenabilă pentru cetăţeni, are efecte grave asupra mediului înconjurător. „Cetăţenii care locuiesc pe albiile pâraielor au instinctul lor să ducă la gârlă – cum îi zic ei – gunoaie sau ce mai adună de prin gospodării. Am reuşit să montăm foarte multe camere de vederi prin comună. O altă zonă sensibilă pentru noi este zona Valea Măcelarului, unde avem aceeaşi problemă.”, a relatat primarul Bogdan Oancea.

Deşi există posibilitatea de a aplica amenzi, edilul comunei consideră că educaţia este soluţia pe termen lung. Camerele de supraveghere instalate în comună au permis deja identificarea unor persoane care aruncau ilegal deşeuri, însă, până în prezent, acestea au fost doar avertizate, fără a fi luate măsuri pecuniare. Nu sunt adeptul să sancţionez, sunt adeptul educaţiei.  Lupta noastră principală este să reuşim să-i educăm. Comparativ cu anii precedenţi, impactul asupra mediului este mult mai mic, dar tot există. Încă mai sunt cetăţeni care nu vor să respecte şi să înţeleagă să nu mai arunce gunoaiele pe râu. Eu sper, cu educaţia şi cu măsuri din partea Primăriei, şi cu o informare cât mai corectă a cetăţenilor, să reuşim acest lucru.”, a explicat primarul Bogdan Oancea.

Pe de altă parte, administraţia publică de la Bughea de Jos are în vedere un proiect amplu prin ADR Sud-Muntenia, care vizează infrastructura verde-albastră. Acesta include măsuri de protecţie împotriva inundaţiilor, diguiri de maluri, piste de biciclete şi iluminat public ecologic, toate integrate într-un mod sustenabil cu mediul înconjurător. „Este un proiect pe care îl urmărim cu foarte mare atenţie, pentru care a trebuit să facem investiţii destul de serioase, în sensul că a trebuit în luna decembrie să cartografiem şi să cadastrăm toate albiile pâraielor din comună, iar proiectul se referă numai la cele care se află în intravilanul localităţii. A fost destul de complexă lucrarea, dar am reuşit să o depunem la Oficiul de Cadastru, sper să şi iasă, să putem depune şi acest proiect.”, a punctat edilul comunei Bughea de Jos.

În această săptămână, din pârâul Valea Caselor, din satul Mlăci, au fost adunați 58 de saci de deşeuri reciclabile. De precizat este faptul că maşina Primăriei Bughea de Jos vine în fiecare miercuri şi adună aceste gunoaie din faţa fiecărei proprietăţi.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!