23/03/2025

Până pe 24 februarie, constructorii care vor să renoveze Vila Drăghiceanu sunt aşteptaţi să depună oferte la licitaţie

Pe 4 februarie 2025, Primăria Câmpulung a dat startul licitaţiei pentru eficientizarea energetică a Vilei Drăghiceanu, parte a complexului de clădiri aparţinând Spitalului de Pneumoftiziologie. Valoarea intervenţiilor de creştere a confortului termic într-o construcţie veche de peste 120 de ani se cifrează la aproximativ 3,8 milioane de lei, fonduri PNRR. Şi de această dată, tot cel mai bun raport calitate – preţ va impune câştigătorul contractului care trebuie onorat până în primăvara anului următor.

  • Parcarea maşinilor nu va mai fi permisă lângă vilă, ci în zona accesului auto din stradă

Termenul limită pentru înscrierea la procedura de achiziţie având ca miză un contract în sumă de 3.788.343,84 lei este 24 februarie 2025.

Investiţia constă în: conservarea / restaurarea faţadelor; refacerea acoperişului şi izolarea termică a podului; repararea / înlocuirea integrală a tâmplăriilor interioare şi exterioare deteriorate sau neconforme (din PVC sau aluminiu) după modelul original, cu materiale identice, astfel încât să corespundă exigenţelor de calitate actuale; refacerea pardoselilor interioare deteriorate şi izolarea termică a planşeelor fără a afecta elementele decorative valoroase ale plafoanelor de la parter; înlocuirea instalaţiilor vechi şi eficientizarea consumurilor, fără a afecta elementele decorative interioare şi exterioare valoroase; amplasarea în zona verde din parc a unor panouri fotovoltaice, fără ca prezenta acestora să altereze imaginea exterioara a vilei şi vecinătăţii imediate a acesteia; interzicerea parcării pe terasa naturală din vecinătatea vilei şi amplasarea în zona accesului auto din stradă a unor locuri de parcare, care să conţină şi o staţie de încărcare electrică rapidă, mascată de vegetaţie înaltă spre strada Revoluţiei. Se propun lucrări de reabilitare, lucrări de instalaţii, conform caietului de sarcini şi documentaţiei tehnice. Toate echipamentele, cum ar fi grupuri de pompare, au fost considerate ca fiind procurate cu tabloul de alimentare şi comanda aferent acestora. Aceste tablouri vor conţine tot aparatajul de protecţie – alimentare, automatizare şi comunicaţie necesar unei bune funcţionări în parametrii menţionaţi în volumele de instalaţii sanitare şi stingere incendii, precum şi termice, ventilare, climatizare şi evacuare a fumului ale proiectelor de specialitate.

Vila Drăghiceanu este clasată ca ansamblu istoric de arhitectură, fiind nominalizată în lista Monumentelor Istorice 2015. Terenul pe care se află clădirea are următoarele vecinătăţi: Nord – cimitirul proprietate a Bisericii Schei, Est – strada Lascăr Catargiu, strada Revoluţiei, Vest – Ciobanu Viorel, Bucura Liliana, domeniul privat al municipiului Câmpulung, Pietrăreanu Dragoş, Rusu Ion, Dascălu Corvin, Titianu Petre, Cotenescu Petre, Jinga Veronica, Păunescu Vasile, strada Lt.col. N. Popp şi alţi proprietari. Accesul se face pe latura de Est.

  • Arhitectura Vilei Drăghiceanu

Clădirea are un regim de înălţime demisol + parter + un etaj, suprafaţa construită de 357 mp şi suprafaţa desfăşurată de 1.428 mp. Potrivit memoriului justificativ întocmit pentru D.T.A.C. – documentaţie tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire, care reia câteva dintre ideile cuprinse în studiul istoric întocmit de arhitectul Adrian Coşa, vila a fost proiectată de la început ca un duplex familial, cu parter, etaj şi anexe de serviciu în demisol.

“Demisolul se desfăşoară sub întregul parter şi conţinea spaţii pentru spălătorie, pivniţă, cameră de depozitare pentru lemne şi cărbune, loc pentru centrală şi camere pentru servitori. Locuinţa avea un plan aproape simetric în jurul holului central, care făcea distribuţia în toate camerele, atât la parter, cât şi la etaj. Spaţiile de recepţie şi reprezentare ale vilei erau marcate pe faţada principală de foişorul central pe două niveluri, accesibil prin scara exterioară în două rampe în formă de potcoavă.
Turnul masiv, cu foişor belvedere, cu acoperişul marcat de un frumos lanternou din lemn, atrăgea atenţia de la distanţă, reprezentând un reper în zonă, în vreme ce din terasa deschisă de tip loggia de la etaj se puteau admira Măgura şi culmile Iezerului la apusul soarelui.

Parterul cuprindea accesul principal în locuinţă din terasa acoperită de foişorul central, din care se intra în holul de recepţie de la parter, care făcea distribuţia în aproape toate spaţiile de la parter. Aici se aflau un birou, două camere şi o mare sufragerie, cu ieşire la o terasă cu scară de piatră, care cobora în grădină. Din sufragerie se putea ajunge şi în zona anexelor, bucătăriei şi la cămară. La bucătărie se intra prin intermediul unui oficiu care cuprindea wc de serviciu, precum şi scara secundară, în două rampe, care face legătura pe verticală dintre subsol, etaj şi pod, în interiorul masivului turn de piatră cu foişor belvedere. Elementul constructiv cel mai important al holului central de la parter este scara interioară principală din piatră în trei rampe, care face legătura numai între parter şi etaj.

La etaj erau trei dormitoare, biblioteca şi o baie. Dormitorul matrimonial era în legătură cu o terasă deschisă cu loggia brâncovenească, având stâlpi din lemn sculptaţi şi arce trilobate. Celelalte dormitoare de la etaj se deschid către holul central, contribuind la lărgirea spaţiului în cazul unor festivităţi. Holul central de la etaj se deschidea spre terasa foişorului de pe faţada principală, de unde se putea admira o impresionantă panoramă spre Muntele Mateiaş, şi, de asemenea, spre loggia de la faţada opusă. Podul, cu o pantă de 45 grade şi şarpante din lemn, era, în cea mai mare parte, circulabil şi avea legătură prin scara secundară cu foişorul turnului-belvedere.

Faţadele şi volumetria vilei sunt proiectate în maniera stilului neoromânesc din perioada de căutări, aşa numita etapă a iniţierilor, între 1886 şi anul 1906.

Pe faţada vestică a impunătoarei clădiri este încrustat în piatră versul lui Virgiliu, „Dumnezeu ne-a îngăduit acest răgaz”, iar spre Nord se află citatul care i-a călăuzit lui Mathei Drăghiceanu întreaga viaţă: „O muncă stăruitoare învinge totul”.”, sunt câteva fragmente din studiul istoric, preluate în documentaţia de proiectare.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!