În Ajunul Crăciunului, administraţia câmpulungeană a scos la licitaţie încă un contract finanţat din PNRR: eficientizarea energetică a blocului 13 din cartierul Vişoi, aflat pe Bulevardul I.C. Brătianu. În aceeaşi zonă sunt propuse pentru acelaşi tip de intervenţie blocurile 11 şi 12, din vecinătatea Turnurilor. Lucrarea va fi câştigată de ofertantul dispus să o onoreze la „cel mai bun raport calitate – preţ”. Valoarea investiţiei se cifrează la 2.000.797,57 lei.
Esenţa investiţiei
Clădirea cu patru etaje are o suprafaţă construită de 282,9 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 1.414,5 mp. Numărul de apartamente pe etaj este de 6, rezultând în total un număr de 30 de apartamente.
Se urmăreşte prin investiţia propusă de Primăria Câmpulung: realizarea sistemului de reabilitare a faţadelor – 15 cm (termoizolant – vată minerală bazaltică); realizarea sistemului termoizolant la nivelul acoperişului din vată minerală – 30 cm, reparaţii şi schimbarea învelitorii; schimbarea tâmplăriei exterioare cu profile PVC şi înlocuirea glafurilor existente; înlocuirea uşilor de acces în bloc; închiderea balcoanelor; termoizolarea planşeului din subsol; realizarea unor instalaţii electrice şi termice eficiente din punct de vedere energetic; montarea unor sisteme de umbrire pe faţadele însorite; echiparea clădirii cu staţii de încărcare a maşinilor electrice.
Potrivit proiectului tehnic întocmit de Gama Project Investment, „traseele de instalaţii existente pe faţade vor fi demontate pentru aplicarea stratului termoizolant şi relocate în interiorul imobilului sau grupate şi mascate pe faţadă, în funcţie de necesitate. Unităţile exterioare pentru aparatele de aer condiţionat existente pe faţade vor fi demontate şi ele pentru aplicarea termosistemului şi vor fi relocate în lateralul ochiului care se deschide la ferestrele camerei de zi ale apartamentului pe care îl deserveşte, fiind dispuse într-o coloana pe verticală pe faţadă. Ferestrele camerelor în care sunt montate centralele termice ale apartamentelor vor avea suprafaţa vitrată capabilă să cedeze la presiuni de 1180 Pa (0.0118 bar) în cuantum de 0,05 mp pentru fiecare metru cub de volum net din încăpere.”
Autorii memoriului tehnic au mai stabilit că „spaţiile existente care reprezintă extinderi ale apartamentelor realizate fără obţinerea unei autorizaţii de construire vor fi expertizate şi avizate conform legislaţiei în vigoare pentru intrarea în legalitate şi nu fac obiectul proiectului în curs. În cazul în care aceste extinderi sunt neconforme cu normativele în vigoare atât din punct de vedere urbanistic, cât şi structural, se recomandă dezafectarea lor înainte de montarea termosistemului şi realizarea finisajelor exterioare. Sistemele de umbrire propuse pentru protejarea spaţiilor interioare vor fi realizate conform detaliilor tehnice şi agrementelor puse la dispoziţie de către furnizor şi transmise către proiectantul general spre aprobare, respectând faţadele proiectate.”
Cele 13 blocuri care au finanţarea asigurată pentru renovare termică
Trecem în revistă toate investiţiile de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din Vişoi şi Rotunda, pentru care Primăria a obţinut finanţări prin PNRR:
- Eficientizare energetică a blocurilor 5, 6, 7, 8, zona Rotunda: 29.419.380 lei;
- Eficientizare energetică a blocului A2B Turn: 5.162.690 lei;
- Eficientizare energetică a blocurilor 1, 2, 3, 4, zona Rotunda: 24.199.410 lei;
- Eficientizare energetică a blocului A2A: 13.159.370 lei;
- Eficientizare energetică a blocului 13, zona Vişoi: 2.296.180 lei;
- Eficientizare energetică a blocului 11, zona Vişoi: 3.664.170 lei;
- Eficientizare energetică a blocului 12, zona Vişoi: 2.104.730 lei.