- Pentru 17 garaje, contractele s-au prelungit cu încă trei ani. La furtuna din ziua de Crăciun s-a văzut cât de periculoase sunt garajele private, de pe care au zburat table
17 garaje şi copertine, amenajate pe domeniul public, care au scăpat nedemolate, vor beneficia de încă trei ani de existenţă, potrivit hotărârii adoptate de Consiliul Local Câmpulung la şedinţa din 19 decembrie 2024. Unii câmpulungeni vor riposta citind numărul din deschiderea articolului, pe motiv că sunt mult mai multe de atât coşmeliile rămase locului, după neplăcuta dispoziţie a desfiinţării acestor construcţii neautorizate, în majoritatea cazurilor, în urmă cu trei ani. Aşa este, însă garajele care continuă să urâţească aspectul cartierelor în prezent sunt ridicate pe terenuri private. Când şi cum au devenit private terenurile din vecinătatea blocurilor… este altă poveste, separată de cea a magherniţelor de care Primăria nu se poate atinge înainte de acţionarea în instanţă a proprietarilor, care au edificat aceste construcţii nesigure.
- Pompierii s-au chinuit să repare provizoriu o coşmelie distrusă de furtună
Dăm un singur exemplu, dar locuitorii municipiului pot adăuga, cu siguranţă, şi alte experienţe grave de care au avut parte pe 25 decembrie 2024. La furtuna declanşată în noaptea dinaintea Crăciunului, acoperişul unui garaj din spatele blocului D24, de pe strada Alexandru cel Bun, a tot fost zgâlţâit de rafalele nervoase până a cedat. Ziua, tabla a zburat de pe garajul edificat pe un teren privat, riscând să distrugă maşinile parcate în apropiere. Şi erau destule maşini, lumea fiind acasă de Crăciun.
La un moment dat, existând pericolul ca garajul să fie „deşchiolat” cu totul, au fost alertaţi pompierii, care au venit cu autospeciala din dotare şi la această intervenţie a cărei responsabilitate o poartă deţinătorul magherniţei rudimentare, din care s-au împrăştiat tablele în toate direcţiile.
Vă daţi seama ce situaţie aberantă! Pompierii munciţi la atâtea dezastre produse de Crăciun – incendii, acoperişuri prăbuşite de pe blocuri, arbori căzuţi – nu aveau pentru ce să consume timpul pe care, oricum, nu-l aveau decât să-i aranjeze unuia şandramaua fragilă! Ale cărei table smulse de vântul turbat riscau să distrugă bunurile cetăţenilor sau, mai rău, să rănească pe cineva.
Acum doar nu se apucau pompierii să-i reconstruiască garajul unui cetăţean, care ar trebui să plătească pentru deranjul cauzat forţelor de intervenţie, care n-au stat o clipă într-o zi cu pagube în lanţ. Pompierii au aşezat tablele la loc, cât s-a putut, peste care au aşezat saci cu nisip, ca să nu fie luate de vânt. Bineînţeles că o porţiune n-a rezistat răbufnirii violente a furtunii şi a zburat în orele care au urmat.
Înţelegem că terenul de sub aceste garaje aflate în faţa „mall-ului” este domeniu privat, dar nu este normal ca pe terenul particular să fie construite asemenea coşmelii periculoase la intemperii, care în instanţă pot fi „desfiinţate” mai uşor decât la orice furtună.
- Garaje vechi şi de 30 de ani sunt salvate încă trei ani
Revenind la subiectul garajelor de pe domeniul public, precizam în debutul articolului că au rămas 17, pentru care Primăria a decis prelungirea contractelor de închiriere cu încă trei ani, de la 1 ianuarie 2025, până la 31 decembrie 2027. „În evidenţele compartimentului de specialitate al Municipiului Câmpulung figurează înregistrate 17 de contracte de închiriere al căror obiect îl reprezintă închirierea din domeniul public a unor suprafețe de teren pe care sunt amplasate construcţii provizorii: garaje, copertine.”, precizează documentaţia hotărârii proaspăt adoptate, care îi face fericiţi pe deţinătorii lor, pe motiv că se pot servi de ele încă trei ani de acum înainte.
Rezilierea contractelor se va produce mai devreme doar dacă administraţia publică locală va găsi fonduri pentru amenajarea zonelor respective. Experienţa celor mai bine de trei ani trecuţi de la campania de demolare a sutelor de garaje care au ocupat spaţiul public a arătat că Primăria este depăşită, financiar vorbind, de volumul investiţiilor necesare pentru corectarea şi valorificarea terenurilor degajate de construcţii „provizorii” cu existenţă măsurată în decenii.
Hotărârea prevede că „în cazul în care zona, inclusiv terenul ocupat de construcţiile provizorii (garaje, copertine) va intra în proces de amenajare, reabilitare, modernizare, contractul de închiriere urmează să fie reziliat unilateral de Municipiul Câmpulung, pentru cauză de utilitate publică. Proprietarii construcţiilor provizorii vor fi notificaţi să ridice respectivele construcţii, termenul de eliberare a terenului fiind de 30 zile de la data primirii notificării, iar plata chiriei urmează a înceta cu luna următoare celei în care s-a emis notificarea.”
Lecturând enumerarea celor 17 garaje, constatăm că, pe lângă contracte vechi de 30 de ani, sunt unele încheiate de curând, 2020-2021. Cel mai nou contract datează din 1 octombrie 2024! Restul sunt din 1995, 1996, 1998, 2005, 2006, 2012, 2013 şi 2018.
„Prelungirea contractelor de închiriere se va realiza prin încheierea unui act adiţional, în care se va stipula, pe lângă durata închirierii, şi rezilierea unilaterală a contractului de către Municipiul Câmpulung pentru cauză de utilitate publică.”, mai prevede hotărârea adoptată pe 19 decembrie 2024.