Cel mai întârziat dintre proiectele Primăriei Câmpulung, finanţate din PNRR, este eficientizarea energetică a Vilei Drăghiceanu, parte a complexului medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Câmpulung. „TBC-ul de sus”, cum îi spun câmpulungenii. După aproape doi ani, fără o lună şi jumătate, de la semnarea contractului de finanţare cu Ministerul Dezvoltării, pentru acordarea fondurilor necesare creşterii confortului termic într-o clădire cu o vechime de peste 120 de ani, Consiliul Local a aprobat documentaţia din care au reieşit cifrele investiţiei. Nu se va trece imediat la licitaţie, fiind vorba despre un imobil valoros din punct de vedere arhitectural, cu statut de monument istoric. După cum a anunţat într-o intervenţie recentă administratorul public Ioana Marcu, demersul Primăriei intră într-o altă etapă: acceptul celor de la Monumente şi întocmirea documentaţiei pentru atribuirea lucrării constructorului, care va eficientiza energetic frumoasa vilă de pe dealul Gruiului.
- Măgeanu a votat împotriva investiţiei pe motiv că sunt „alţi bani aruncaţi pe geam”
Administratorul public Ioana Marcu a justificat întârzierea punerii în practică a celui mai pretenţios proiect de eficientizare energetică dintre toate susţinute cu fonduri PNRR prin faptul că în această clădire s-a derulat o altă investiţie cu fonduri europene. „Acest obiectiv a făcut parte din proiectul finanţat din P.O.I.M., de schimbare a instalaţiei de fluide medicale, de instalaţii electrice, şi a trebuit să avem recepţia acolo, pentru a putea întocmi un nou PT aici. Şi s-a întârziat.”, a afirmat acesta.
Proiectul tehnic, împreună cu devizul general şi indicatorii tehnico-economici, a ajuns în mapa şedinţei din 19 decembrie 2024 a Consiliului Local Câmpulung, când a fost aprobat. Cu un singur vot împotrivă din partea liberalului Norris Măgeanu, care şi-a justificat astfel opţiunea nefavorabilă: „Alţi bani aruncaţi pe geam!”
Valoarea totală a investiţiei este 4.635.775,75 lei, din care construcţii + montaj, 3.270.139,96 lei. Durata estimată de execuţie este de 24 luni. Cam mult, dacă ne gândim la faptul că, în iunie 2026, proiectele PNRR trebuie să fie încheiate. Or în cazul Vilei Drăghiceanu nici măcar nu s-a ţinut licitaţia pentru stabilirea executantului lucrării, căruia, în cel mai fericit scenariu, îi rămâne un an de lucru. Poate nici atât.
Municipalitatea a depus acest proiect pentru finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în baza unei hotărâri a Consiliului Local din 7 octombrie 2022. Autorităţile locale s-au obligat să angajeze din bugetul local toate cheltuielile neeligibile care asigură implementarea proiectului.
Pe 8 februarie 2023, administraţia câmpulungeană a semnat, în calitate de beneficiar, contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. „Astfel, prin investiţia propusă se urmăreşte atingerea obiectivului principal al „Eficientizării energetice – Spitalul PNF, Vila Drăghiceanu”, prin reducerea consumurilor energetice pentru încălzire, reducerea pierderilor de căldură, reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul şi consumul de energie şi utilizarea surselor regenerabile pentru obţinerea energiei, conducând la utilizarea eficientă a resurselor de energie.”
Pasul următor a fost o nouă hotărâre de Consiliu Local, adoptată pe 27 iunie 2024, prin care foştii aleşi au aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, devizul general şi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei „Eficientizare energetică – Spitalul PNF, Vila Drăghiceanu”, hotărâre comunicată ministerului.
În etapa a patra de elaborare a documentaţiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiţii, se întocmeşte proiectul tehnic de execuţie, ceea ce s-a şi întâmplat. PT-ul a primit girul Consiliului Local pe 19 decembrie 2024. M.B.