Duminică, 22 decembrie 2024, Căminul Cultural Lerești a fost din nou gazda unei manifestări devenite tradiție, a treia ediție a Concertului de Colinde, intitulat în acest an „Crăciun străbun, un erou pentru o ţară”. Sala s-a umplut rapid, iar spectatorii au avut parte de o după-amiază încărcată de colinde și muzică tradițională, un prilej de bucurie în spiritul sărbătorilor.
Evenimentul a debutat cu un moment artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale „Prof. Dr. Nicolae Ursea Lerești”, sub coordonarea profesorului Eduard Ștefan Maria. Aceștia au interpretat colindele „Florile dalbe”, „Colinda Crăciunului”, „Să ningă cu iertare”, „Sub fereastră la om bun” și „Asta-i seara luminoasă”. Publicul a primit cu aplauze călduroase acest moment.
Au urmat elevii claselor V-VIII, coordonați de profesoara Lavinia Bugheanu, care au recitat și cântat colinde precum „Astăzi s-a născut Hristos” (Gheorghe Duțică), „Steaua sus răsare” (prelucrare Ștefan Marcu), „Mărire-ntru cele-nalte” (Nicolae Lungu) și „Plecarea magilor” (Dimitrie Georgescu Kiriac). Printre acestea, momentul solo al lui Rosio Oncioiu, care a interpretat „Din ceruri ninge alb”, a fost unul deosebit, stârnind emoție în rândul audienței.
Evenimentul a inclus și o componentă istorică, marcând cei 35 de ani de la Revoluția din 1989. Profesorul Gheorghe Nițică a lansat cel de-al patrulea volum al lucrării dedicate generalului Vasile Milea, intitulat „Vasile Milea: de la „duşmanul poporului”, în 1952, la „trădătorul neamului”, în 1989”.
A doua parte a concertului a fost pregătită de trupa Saracino Band. Ștefania Irena Vasile a cântat „Have Yourself a Merry Little Christmas”, Daria Ștefania Boștenaru a interpretat „E Seara Sfântă de Crăciun”, iar Mario Alexandru Boboc a oferit o versiune energică a piesei „Let it Snow”. Familia Vasile a încheiat momentul lor artistic cu piesa „Zoriori de ziuă”. Programul s-a încheiat în spiritul tradiției, cu grupul „Mlădițe Muscelene”, coordonat de Diana Saracino Vasile. Repertoriul lor a inclus piesele „E seara Crăciunului”, „Plecat-a Maria” (interpretată de Alina Grigoriu), „Din fereastră la om bun” și „Îngerii din Rai”.
„Iată că ne-am apropiat încet-încet de finalul acestui an, un an plin de provocări, de împliniri atât pe plan administrativ, cât şi pe plan profesional, familial, personal. Aşa cum ne-am obişnuit de fiecare dată să organizăm acest concert de colinde, „Crăciun străbun, un erou pentru o ţară”, am reuşit să împletim tradiţia cu istoria şi cu adevărul. Mulţumesc domnului profesor Gheorghe Niţică pentru cel de-al patrulea volum, cu siguranţă, va urma şi al cincilea. Mulţumesc tuturor lereştenilor pentru încrederea acordată de a continua împreună pentru noi, pentru Lereşti şi pentru România. Noi, aici, în România noastră, la Lereşti, am demonstrat o unitate şi o simbioză între toţi. Am trecut peste orgolii, peste tot, lucrurile se văd. Mulţumesc familiei Vasile şi celor prezenţi aici pentru aceste minunate spectacole. Vreau să spun că iniţial, când am vrut să organizăm acest concert, am vrut să facem separat concertul şi lansarea de carte. Dar, având lângă mine Consiliul Local – le mulţumesc domnilor consilieri, atât din noul Consiliu, cât şi din cel anterior, pentru implicare şi dăruire – Comitetelor Consultative de pe lângă cele două Cămine Culturale, Asociaţiilor Culturale din Lereşti, preoţilor şi tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui concert şi lansarea de carte. Cred că am reuşit să vă introducem în atmosfera sărbătorilor de iarnă! Eu, în nume personal, vreau să adresez tuturor lereştenilor un sincer şi călduros „La mulţi ani!”, un Crăciun binecuvântat, domnul Iisus Hristos să poposească în ieslea sufletelor fiecăruia dintre dumneavoastră! Să avem un an 2025, în primul rând, cu sănătate, cu pace, cu linişte şi mai bun ca acesta! Sărbători frumoase!”, a încheiat primarul Marian Toader.
R.A. ŞTEFAN