9 C
Campulung Muscel
24/01/2025

Proiectul de peisagistică al Bulevardului „Pardon”, premiat la un concurs internaţional organizat de IFLA Europe

Veşti deosebit de plăcute şi importante din partea peisagistului Vladimir Boc, autorul proiectului de amenajare a Bulevardului „Pardon” cu floră ornamentală! În această toamnă, Vladimir Boc a participat cu proiectul de peisagistică dedicat Câmpulungului, la care a lucrat împreună cu colega sa, Ana Viţa, la concursul internaţional organizat de IFLA Europe (International Federation of Landscape Architects – European Region), destinat tinerilor profesionişti până în 40 ani, în Ungaria, la Budapesta. La competiţia de profil, studiul care a stat la baza înfrumuseţării spaţiului pietonal al bulevardului câmpulungean a obţinut locul 3 la categoria B – proiecte realizate. Noutatea extraordinară, care generează un sentiment de mândrie câmpulungenilor care apreciază strădaniile de punere în valoare a centrului istoric, cu ajutorul mai multor specialişti în arhitectură şi peisagistică, a fost transmisă de Vladimir Boc colaboratorilor săi la realizarea acestui proiect din cadrul Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”. Împrospătăm informaţia referitoare la faptul că studiul peisagistic având ca temă aleea pietonală a constituit o sponsorizare din partea A.S.C.M., care a ajutat Primăria să procure documentaţia necesară amenajării bulevardului după viziunea unui profesionist. Nu s-au putut pune în practică decât 30% din recomandările lui Vladimir Boc în materie de plante decorative şi arbuşti, din lipsa fondurilor, însă demersul de înfrumuseţare a zonei centrale va continua cu siguranţă.

  • Peisagistul Vladimir Boc a urmărit o amenajare care să implice cât mai puţine costuri şi o întreţinere mai redusă, comparativ cu gazonul şi gardul viu

Ultima etapă a lucrării de amenajare a Bulevardului „Pardon”, plantarea florei ornamentale, s-a produs în toamna anului 2023, când echipa de lucru a Serei Câmpulung l-a avut alături pe inginerul peisagist dr. Vladimir Boc, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Peisagiştilor din România. Amenajarea spaţiului verde din cea mai importantă şi nouă zonă a municipiului s-a bazat pe un proiect al cărui autor este recomandat de experienţa de lucru şi distincţiile obţinute în domeniul în care activează. Vladimir Boc predă la Facultatea de Horticultură din Bucureşti, a fost recompensat cu mai multe titluri naţionale în peisagistică şi este ambasador al Pactului European pentru Climă în România la Comisia Europeană. În momentul plantării pe bulevard, specialistul, cu care colaborarea a început de ceva timp, prin elaborarea unui proiect profesionist, a stat lângă lucrătorii de la ADP, pentru a-i ajuta în faza de debut a acţiunii de înfrumuseţare a alveolelor dintre tei.

Proiectul realizat în mandatul lui Liviu Ţâroiu nu prevedea floră pe bulevard, aşa cum nu prevedea mobilier urban şi dispozitive de protecţie a pietonilor, după reluarea traficului auto. De aceea florile şi arbuştii au fost procurate prin acelaşi sistem de sponsorizare aplicat în cazul jardinierelor, băncilor, coşurilor de gunoi şi bolarzilor. Contribuţiile agenţilor economici care au onorat apelul primăriţei Elena Lasconi de a ajuta finalizarea investiţiei n-au acoperit şi costul arbuştilor.

„Este o compoziţie vegetală gândită pentru tot timpul anului şi pe termen lung. Sunt specii perene, de diferite înălţimi. Avem acoperitori de sol, aşa cum este vinka sau iedera, care sunt verzi pe tot parcursul anului, diferite specii de arbuşti, precum hortensia sau lavanda. Există şi jneapăn care, la fel, este verde pe tot parcursul anului. Specii de graminee, plante ierboase care sunt decorative din a doua jumătate a primăverii, până la începutul iernii, să sperăm, şi alte specii floricole perene, care nu vor necesita înlocuire. Ideea este a unei amenajări sustenabile, care să implice cât mai puţine costuri. Sunt specii rezistente la condiţiile urbane şi la clima locală şi necesită o întreţinere de două-trei ori pe an, mai redusă comparativ cu suprafeţele cu gazon sau cu gard viu, care necesită o întreţinere complexă şi costuri mai mari.”, a explicat peisagistul Vladimir Boc cum a gândit amenajarea spaţiului verde.

Proiectul, conceput pe etape, a urmărit o biodiversitate ridicată, pentru a-i mulţumi pe cei care se plimbă pe bulevard sau care sunt în trecere pe lângă bulevard. Divers ca formă şi culoare şi decorativ pe toată durata anului este dezideratul atins de specialiştii în peisagistică, atenţi să aleagă cât mai multe plante, pentru a se vedea bine aleea centrală de pe ambele margini.

  • „Bulevardul „Pardon”, Câmpulung Muscel, România, o axă verde pe drumul timpului”

Viziunea lui Vladimir şi a Anei pentru a înviora centrul municipiului a beneficiat de recunoaştere internaţională, concretizată într-un flatant premiu care le îmbogăţeşte palmaresul. Odată cu vestea legată de frumoasa performanţă obţinută, Vladimir Boc a transmis A.S.C.M. şi planşa de prezentare şi certificatele obţinute din partea organizaţiei IFLA Europe.

Vă prezentăm în continuare informaţiile conţinute de planşa de prezentare intitulată „Bulevardul „Pardon”, Câmpulung Muscel, România, o axă verde pe drumul timpului”:
„Anul: 2023-2024
Lungimea sitului: 350 m
Beneficiar: Primăria Municipiului Câmpulung
Autori: Vladimir Boc, Ana Viţa
Colaboratori: Daniela Guju, Giovani Luca

Oraşul Câmpulung este situat aproape de Munţii Carpaţii Meridionali şi are o încărcătură istorică bogată, ce se întinde pe o perioadă de peste şase secole, precum şi un patrimoniu arhitectural valoros, care include clădiri din diverse perioade istorice. Zona de referinţă este axa pietonală centrală a Bulevardului “Pardon”, care a devenit un spaţiu emblematic al oraşului încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Lucrările de design şi amenajare peisagistică au fost realizate în a doua jumătate a anului 2023 şi au presupus revitalizarea şi reintegrarea peisagistică a bulevardului. Designul plantărilor şi mobilierul urban au fost reconfigurate, păstrându-se în mare parte arborii valoroşi existenţi, în special aliniamentele de tei. Conceptul de plantare a propus inserarea unei diversităţi mari de plante, cu peste 20 de specii şi varietăţi de plante perene şi anuale, pentru a asigura o decorare continuă pe tot parcursul anului şi o paletă cromatică dinamică.

Sustenabilitatea soluţiei propuse este evidenţiată de gradul relativ scăzut de întreţinere a vegetaţiei propuse şi de faptul că nu au fost instalate sisteme de irigare.

În weekend-uri şi în perioadele în care sunt organizate diverse evenimente, zona pietonală este frecventată de numeroşi locuitori şi turişti, devenind unul dintre principalele puncte de atracţie ale oraşului. De asemenea, intervenţia de reamenajare a spaţiului a contribuit la creşterea calităţii vieţii într-un oraş provincial cu un mare potenţial cultural, dar cu un nivel relativ scăzut de dezvoltare economică.”

Cele două diplome au fost acordate, în luna octombrie, Anei Viţa şi lui Vladimir Boc, ocupanţii locului III la Categoria B – Idei şi Proiecte Implementate, în cadrul Competiţiei pentru Studenţi şi Tineri Profesionişti „Plan(e)Tscape” 2024, organizată de Regiunea Europeană a Federaţiei Internaţionale a Arhitecţilor Peisagişti – IFLA EUROPE, la Budapesta – Ungaria, prezidată de Katerina Gkoltsiou.

M.B.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!