-3.4 C
Campulung Muscel
16/01/2025

Prin construcţia unei parcări în spatele fostului Cinema „Balada”, vor fi asigurate locuri şi pentru cetăţenii de pe strada Căpitan Ion Becleanu, care nu au unde să-şi lase maşinile

În aceeaşi şedinţă de Consiliu Local în care s-a aprobat pregătirea documentaţiilor pentru proiectele de reluare a lucrărilor în Parcul „Kretzulescu” şi de mobilitate urbană, vizând, printre altele, reabilitarea a 16 străzi din centrul Câmpulungului, a primit acceptul şi iniţiativa amenajării domeniului public în zona Cinema „Balada”. Prima etapă a investiţiilor, care vor putea fi realizate numai dacă se obţin fonduri europene, a constituit-o aprobarea Notei Conceptuale şi a Temei de Proiectare ale propunerii autorităţilor de a pune la punct spaţiul din spatele clădirii fostului cinematograf din Vişoi. Primăria doreşte să pună în aplicare acest proiect pentru a corecta aspectul deplorabil al terenului de pe care s-au demolat, în 2021, zeci de garaje, dar şi pentru a asigura locuri de parcare pentru cetăţenii din blocurile aflate în vecinătate, cele de pe strada Căpitan Ion Becleanu, de exemplu, care nu au unde-şi lăsa maşinile. Loturile marcate sunt insuficiente, de aceea autorităţile nici nu se grăbesc să le repartizeze, neştiind cum să le împartă. Acesta este motivul pentru care vedem în permanenţă trotuarele ocupate de autoturisme pe strada de pe „coama” Vişoiului.

  • Terenul din careul blocurilor din spatele fostului cinema se vrea a fi transformat într-o dală urbană  

În primăvara anului 2025, administraţia publică şi-a propus să depună o cerere de finanţare pentru demararea proiectului „Amenajarea domeniului public în zona Cinema „Balada”, în cadrul Programului Regional Sud Muntenia 2021-2027 – Sprijin acordat municipiilor , altele decât municipiile reşedinţă de judeţ, şi oraşelor, inclusiv zonelor urbane funcţionale ale acestora, din Regiunea Sud Muntenia, pentru investiţii în operaţiuni de regenerare urbană.

Ca să se poată trece la pregătirea documentaţiei necesare pentru depunerea cererii de finanţare, a fost nevoie de aprobarea Notei Conceptuale şi a Temei de Proiectare, care detaliază pentru viitorii proiectanţi ce se doreşte a se realiza pe amplasamentul degajat, în urmă cu trei ani, de cea mai mare aglomerare de garaje din Câmpulung. „Terenul studiat este situat în incinta unui careu de blocuri de locuinţe colective din cartierul Vişoi, cu acces dinspre strada Locotenent Dumitru Lazea şi strada George Topârceanu. Perimetral este delimitat de alei de acces. La Nord-Vest se află clădirea unui post de transformare. Zona este echipată cu reţele subterane de apă, canalizare, gaze naturale, electricitate şi telefonie. Pentru deservirea zonei sunt amenajate foarte puţine locuri de parcare, ceea ce conduce la aglomerarea străzilor, din cauza maşinilor parcate pe marginea drumului. Terenul studiat este liber de construcţii. În trecut, a fost afectat de garaje construite ilegal, fără autorizaţie de construire, din materiale precare. În urmă cu aproximativ trei ani, terenul a fost eliberat de construcţiile parazitare, fără a mai suferi lucrări de amenajare sau alte intervenţii ulterioare.”, precizează materialul întocmit de arhitectul şef Mădălina Zăgărin.

Care va fi destinaţia suprafeţei de 3.020 metri pătraţi? „Pe terenul studiat se propune construirea unei dale urbane care, pe de o parte, să rezolve necesarul de locuri de parcare ale cartierului, necesarul de spaţii verzi pe cap de locuitor, conform normelor şi impunerilor europene şi, totodată, să conecteze zona la restul oraşului, spaţiile publice, pietonale, nou propuse, gândite ca fiind deschise către întreg oraşul.”, continuă documentul.

  • La nivelul inferior va fi amenajată o parcare, iar la nivelul superior, o terasă verde

Investiţia propusă include: o parcare amenajată la nivelul/nivelurile inferioare, care să asigure necesarul de locuri de parcare pentru locuitorii din zonă; terasă verde la nivelul superior, care să asigure necesarul de spaţii verzi pe cap de locuitor, pentru cetăţenii din zonă, dar şi conectivitatea cu proiectul de reabilitare a Cinematografului „Balada”, legătura cu restul oraşului, spaţii de agrement şi petrecere a timpului liber pentru locuitorii cartierului Vişoi.

Preluăm în acest articol câteva dintre avantajele menţionate de arhitectul şef Mădălina Zăgărin în studiul său preliminar documentaţiei care va însoţi solicitarea înaintată forului finanţator. În primul rând, îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor, prin reducerea aglomeraţiei şi printr-o accesibilitate sporită. „Crearea de parcări suplimentare va reduce problemele de congestionare a traficului şi va facilita găsirea unui loc de parcare, diminuând stresul locuitorilor. Noile locuri de parcare vor îmbunătăţi accesul la locuinţe şi vor uşura transportul în zona respectivă.”

Alt avantaj îl constituie îmbunătăţirea aspectului estetic al zonei, prin amenajarea peisagistică vizată. „Spaţiile verzi între blocuri vor adăuga un aspect estetic plăcut şi vor contribui la îmbunătăţirea peisajului urban. Aceasta va face zona mai atractivă pentru locuitori şi vizitatori.” Calitatea aerului se numără printre beneficiile ecologice şi de mediu. „Spaţiile verzi vor contribui la filtrarea aerului şi la reducerea poluării atmosferice. Aceasta poate avea un impact pozitiv asupra sănătăţii locuitorilor. De asemenea, spaţiile verzi pot reduce efectul de insulă de căldură urbană, contribuind la scăderea temperaturilor locale în zilele fierbinţi.”

Adăugăm enumerării plusurilor care vin la „pachet” cu o investiţie ce îmbunătăţeşte imaginea zonei creşterea valorii imobiliare. „Zonele bine amenajate cu spaţii verzi şi parcări sunt adesea mai atractive pentru potenţialii cumpărători şi chiriaşi, ceea ce poate duce la creşterea valorii imobiliare a proprietăţilor din zonă.”

Îmbunătăţirea siguranţei şi accesibilităţii va fi asigurată prin reducerea parcării neregulamentare. „Disponibilitatea de parcări bine amenajate va reduce parcarea neregulamentară, prevenind blocarea căilor de acces şi îmbunătăţind siguranţa rutieră.”

Punctăm şi beneficiile de ordin economic menţionate în Nota Conceptuală. „O zonă mai atractivă, cu facilităţi moderne şi bine întreţinute, poate atrage mai mulţi vizitatori şi potenţiali clienţi pentru afaceri locale. Îmbunătăţirea infrastructurii şi a aspectului zonei poate stimula dezvoltarea economică şi poate atrage investiţii suplimentare în zona respectivă.”, menţionează în lucrarea sa arhitectul şef Mădălina Zăgărin.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!