Nici cu o prelungire de un an peste data de 31 decembrie 2023, la care investiţiile GAL ale Câmpulungului trebuiau încheiate, trei dintre ele nu sunt în punctul final: centrul medico-social de la Pescăreasa, Şcoala Grădişte şi asfaltarea străzilor Grigore Alexandrescu, Valea Bărbuşii, Leculeşti şi Pârşenilor, care au figurat în programul GAL Câmpulung Muscel şi cu o lucrare de introducere a reţelei de canalizare. Prin urmare, Executivul a solicitat Consiliului Local să aprobe încă o extensie, tot cu un an, a duratei prelungite deja la sfârşitul anului trecut. Cu toate justificările obiective şi subiective, imposibilitatea autorităţilor locale şi a executanţilor de a se încadra până la 31 decembrie 2024 pune sub semnul îndoielii profesionalismul cu care sunt onorate contractele unor proiecte, care au beneficiat de susţinere financiară locală nu numai prin cofinanţările la care s-a angajat Primăria, ci şi ca urmare a nefinalizării lor la timp. Adică bugetul local şi-a asumat plata cheltuielilor pe care UE nu le-a mai decontat prin ratarea „finish-ului”. În cazul reabilitării celor patru străzi, subiectul acestui articol, aflăm de la reprezentanţii Executivului că asfaltatorul Răuţoiu a fost ţinut pe loc de constructorii reţelelor de canalizare, gaz şi apă, care au întreprins săpături în aceeaşi zonă.
- Etapele birocratice ale unei investiţii chinuite
Istoricul acestei investiţii puternic contestate în mandatul trecut arată astfel:
9 ianuarie 2022, 31 august 2022: Datele la care au fost adoptate cele două hotărâri de Consiliu Local privitoare la depunerea proiectului „Reabilitarea străzilor Grigore Alexandrescu, Valea Bărbuşii, Leculeşti şi Pârşenilor din Z.U.M. Cazărmilor, la o valoare totală de 12.511.361,71 lei, la contribuţia proprie a Municipiului Câmpulung de 46.564,70 lei, reprezentând 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului, şi la contribuţia proprie de 10.183.126,71 lei, cheltuieli neeligibile.
4 octombrie 2022: S-a semnat contractul de finanţare între U.A.T. Municipiul Câmpulung, în calitate de beneficiar, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cu rol de Autoritate de Management, şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, ca Organism Intermediar, pentru implementarea acestui proiect în Zona Urbană Marginalizată Cazărmilor.
26 mai 2023: A fost transmisă către ADR Sud Muntenia solicitarea de verificare a proiectului tehnic, din care a reieşit o valoare totală de 7.626.989,41 lei, din care construcţii + montaj, 6.948.829,29 lei.
14 iunie 2023: ADR Sud Muntenia a informat că proiectul tehnic al investiţiei de reabilitare a celor patru străzi este elaborat în conformitate cu prevederile legale.
10 decembrie 2023: Consiliul Local a aprobat actualizarea devizului general şi realizarea investiţiei în cursul anului 2024, neputând fi executată până la 31 decembrie 2023, cu asigurarea integrală din bugetul local al anului 2024 a cheltuielilor necesare. Aşadar, implementarea proiectului a fost acceptată de fostul for deliberativ al municipiului să continue după data de 31 decembrie 2023, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.
27 decembrie 2023: Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia i s-a solicitat prelungirea duratei de implementare cu zece luni, până la 31 octombrie 2024. Astfel, s-a prelungit şi termenul prevăzut în contractul de finanţare din toamna anului 2022.
30 decembrie 2023: ADR Sud Muntenia a confirmat încadrarea solicitării municipalităţii în dispoziţiile Instrucţiunii din 31 octombrie 2023 a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, ca Autoritate de Management pentru Programul Operaţional 2014-2020, potrivit căreia contractele de finanţare POR 2014-2020, care au ca obiect acordarea finanţării nerambursabile pentru proiecte încadrate ca nefinalizate, se modifică în scopul prelungirii duratei peste 31 decembrie 2023, pentru finalizarea tuturor activităţilor din bugetul propriu al beneficiarilor. Astfel, termenul estimat de finalizare a fost stabilit la 31 octombrie 2024.
14 octombrie 2024: Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia i s-a cerut din nou prelungirea duratei cu două luni, până la 31 decembrie 2024, situaţie care a generat o nouă modificare a contractului de finanţare.
28 octombrie 2024: ADR Sud Muntenia a confirmat cererea şi a acceptat prelungirea până la 31 decembrie 2024.
18 septembrie 2024: Ministerul a emis o nouă Instrucţiune, care modifică termenele menţionate în cuprinsul precedentei Instrucţiuni, cea din toamna anului 2023, potrivit căreia termenul maxim până la care beneficiarii proiectelor finanţate în cadrul POR 2014-2020 încadrate în categoria NEFINALIZATE pot solicita prelungirea duratei de implementare până la 31 decembrie 2025.
- Administratorul public Ioana Marcu: „Proiectele fiind în paralel, a trebuit prima dată să finalizăm un proiect şi apoi să demarăm altul”
Această nouă Instrucţiune a ministerului salvează trei proiecte GAL ale Câmpulungului, care vor fi continuate anul viitor. Referindu-ne la investiţia de asfaltare, nerealizarea ei a fost explicată astfel de autorităţi: „În derularea proiectului au intervenit anumite dificultăţi, în sensul că lucrările de reabilitare se efectuează pe aceleaşi străzi pe care s-au efectuat lucrările de extindere a reţelelor de canalizare şi apă potabilă, tot printr-un proiect POR. Din acest motiv, lucrările de reabilitare au demarat în funcţie de realizarea lucrărilor de extindere a reţelelor de canalizare şi apă potabilă.” Acestea din urmă au fost recepţionate abia la data de 30 iulie 2024.
6.242.513,23 lei este valoarea cheltuielilor necesare finalizării proiectului, sumă care se încadrează în costul proiectului aprobat deja.
Explicaţiile din documentaţia primită de consilieri şi jurnalişti au fost reluate şi în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local din 28 noiembrie 2024. „Pentru a putea face infrastructura rutieră a trebuit să finalizăm extinderea reţelei de gaze, extinderea reţelei de canalizare şi am avut inclusiv extindere de reţea de apă. Ele fiind în paralel, a trebuit prima dată să finalizăm un proiect şi apoi să demarăm altul.”, a precizat administratorul public Ioana Marcu.
A completat-o viceprimarul Alin Vlădău: „Cu toţii ştiţi foarte bine că aceste lucrări din proiecte sunt legate una de cealaltă. Gaze, canalizare, rigole, asfaltare, branşamente la cetăţeni. Ca la orice gospodărie, atunci când te apuci să construieşti o casă, intervin anumite probleme, în primul rând, problemele meteorologice. Fiind legate una de cealaltă, toate capătă anumite întârzieri din anumite motive. Că nu a venit un aviz de la Distrigaz pentru nu ştiu ce sau constructorul nu a lucrat o anumită perioadă pentru anumite motive pe care le înţelegem. Sunt U.A.T.-uri care reuşesc să demareze sau să obţină finanţări mai rapide. Este pentru că, probabil, sunt din alte structuri politice. Nici nu mă interesează. Dacă Guvernul României a stabilit că se poate prelungi un proiect şi noi putem să mergem pe această linie de prelungire, o facem, pentru că vrem să fie calitate mai bună şi să încercăm să nu lucrăm iarna. Încercăm să aplicăm soluţia tehnică cea mai bună, întrucât vrem să mulţumim pe toţi cetăţenii. (…) Dacă legea şi Autoritatea (n.r. de Management) ne permit să le prelungim, le prelungim, pentru a fi cât mai bine executate.”
- Arhitectul şef Mădălina Zăgărin: „S-a prelungit pentru rigole, ca să le executăm şi să nu lăsăm oamenii fără rigole”
Potrivit arhitectului şef Mădălina Zăgărin, unul dintre motivele prelungirii investiţiei de asfaltare, care depindea de încheierea celorlalte lucrări la infrastructura de utilităţi, l-a constituit soluţia de rigolă agreată. „Soluţia de rigole-biscuiţi era foarte, foarte îngustă, avea o secţiune transversală de 50 cm şi exista riscul foarte mare de a se înfunda. Iar la faza PT (n.r. proiect tehnic) niciun verificator nu a vrut să-şi asume ştampila pe soluţia respectivă. S-a revenit cu soluţia de rigolă clasică, care permite curăţare, care permite secţiuni transversale mult mai mari şi care permite să se preia debitele existente în zona respectivă. Faptul că s-a prelungit acest proiect este tocmai ca să executăm şi rigolele, pentru că mai întâi vom băga gaze, vom trage apă şi, ulterior, vom face şi rigolele. S-a prelungit pentru rigolele acestea, ca să le executăm şi să nu lăsăm oamenii fără rigole.”, a arătat arhitectul şef Mădălina Zăgărin.
Licitaţia pentru reabilitarea străzilor răscolite pentru introducerea conductei de canalizare a fost câştigată pe 6 decembrie 2023 de firma omului de afaceri Sorinel Răuţoiu, Group Concif SRL, din Bădeni – Stoeneşti, la preţul de 5.844.007,86 lei. Suma acoperă costul reabilitării pe următoarele tronsoane din străzile: Valea Bărbuşii 1 – 1.419 ml; Valea Bărbuşii 2 – 641,75 ml; Leculeşti – 476 ml; Pârşenilor – 977,85 ml.