Se pregăteşte lucrarea de extindere a reţelei de gaze naturale în satul Loturi şi pe strada Valea Neagră din satul Valea Pechii. Pe 27 august 2024, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Schitu Goleşti, a fost aprobată documentaţia investiţiei. Mai precis, au trecut de votul aleşilor studiul de fezabilitate, devizul general şi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, precum şi categoriile de cheltuieli finanţate de la bugetul local, în sumă de 119.903,45 lei.
- Vor fi branşaţi la reţea 131 de consumatori casnici şi un consumator non-casnic
Valoarea totală a obiectivului despre care relatăm se cifrează la 1.653.601,55 lei, din care construcţii-montaj, 1.329.230 lei.
Prin intermediul investiţiei programate să dureze cel mult 12 luni vor fi conectate la reţeaua de gaz 132 de gospodării. Bugetul de stat susţine 1.533.698,10 lei, iar diferenţa va fi suportată de bugetul comunităţii, după cum punctam în deschiderea articolului.
Principalele componente ale sistemului sunt: staţia de reglare – măsurare – predare / staţia de reglare – măsurare la consumator, conducta racord, reţea de distribuţie a gazelor naturale, cu o lungime de 3.150 metri, branşamente proiectate pentru clienţii casnici şi non-casnici, posturi de reglare-măsurare, staţii de reglare-măsurare. Sunt luaţi în calcul 131 de consumatori casnici şi un consumator non-casnic, în total 132 de branşamente.
Elementele sistemului inteligent constau în:
- utilizarea instrumentelor inteligente în domeniul măsurării presiunii şi debitelor, contorizării, inspecţiei interioare a conductelor de distribuţie a gazelor naturale, odorizării, protecţiei catodice, filtrării şi, după caz, uscării, încălzirii gazelor naturale, reacţiilor anticipative, trasabilităţii sistemului de distribuţie a gazelor naturale, dar şi de colectare şi procesare automată şi de transmisie a datelor de la distanţă, în vederea funcţionării în condiţii de eficienţă şi siguranţă a sistemului de distribuţie a gazelor naturale;
- utilizarea tehnologiilor IT şi a inteligenţei artificiale integrate, care permite integrarea activităţilor participanţilor pe piaţa gazelor naturale în procesele de colectare şi transmitere a informaţiilor, de distribuţie, de stocare în conductă şi de utilizare a gazelor naturale prin participarea activă a utilizatorilor sistemului la creşterea eficienţei sistemului inteligent de distribuţie a gazelor naturale;
- utilizarea tehnologiilor care să asigure o fiabilitate sporită a aprovizionării cu gaze naturale, un acces continuu, sigur şi rentabil la gazele naturale, precum şi capacităţi tehnice pentru a oferi clienţilor servicii noi, care să optimizeze consumul de gaze naturale.