Graţie programelor de finanţare nerambursabilă care ajută administraţiile locale din teritoriu să-şi pună la punct infrastructura rutieră, parcă se simte un avânt al lucrărilor de asfaltare în Muscel. După cele din vecinătatea municipiului, de la Lereşti, Bughea de Sus, Albeştii de Muscel, se pregăteşte o investiţie asemănătoare la Rucăr, unde şase uliţe cu pietriş vor fi acoperite cu asfalt. Nu este o intervenţie de anvergură financiară, cifrându-se la puţin peste 2 milioane de lei. Pe toate cele şase străzi incluse în investiţia aflată pe agenda de lucru a administraţiei rucărene, suprafaţa de circulaţie este improprie traficului auto, nu există sistem de colectare-evacuare a apelor pluviale şi nici marcaje şi indicatoare rutiere.
- Străzile din Rucăr propuse la asfaltare
Primăria Rucăr, ca organizatoare a licitaţiei pentru desemnarea constructorului, a lansat invitaţia de înscriere pe 30 iulie 2024. Câştigă ofertantul dispus să execute asfaltarea la preţul cel mai mic. 2.084.601,93 lei este valoarea estimată a contractului de asfaltare şi modernizare. Data limită de înscriere este 14 august 2024.
Potrivit DALI – documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, întocmită de firma bucureşteană Tehno-Edil AMF SRL, „în conformitate cu ridicările topografice, lungimea totală a străzilor propuse spre asfaltare şi modernizare este de 1.079 metri pătraţi, iar suprafaţa carosabilă este de 3.156,90 metri pătraţi. În momentul actual, starea tehnică a acestor străzi afectează negativ modul de viaţă al riveranilor. În baza observaţiilor din teren, precum şi a celor menţionate în raportul de expertiză şi studiul geotehnic, se constată că sectoarele de drum prezintă defecţiuni specifice drumurilor nemodernizate: gropi, făgaşe, denivelări, praf, ceea ce face ca traficul rutier în această zonă să se desfăşoare cu mare greutate, mai ales în perioadele cu precipitaţii.
Starea tehnică a sectoarelor de străzi investigate este necorespunzătoare şi din punct de vedere al elementelor de siguranţă a circulaţiei, determinată de absenţa indicatoarelor rutiere şi a marcajelor. Se constată lipsa acostamentelor, precum şi existenţa acostamentelor neîngrijite. Intersecţiile cu drumurile laterale nu sunt amenajate, iar podeţele laterale sunt degradate sau lipsesc.
Scurgerea apelor, în general, este deficitară. Lipsa şanţurilor laterale şi depunerile de material de pe carosabil îngreunează scurgerea apelor meteorice. Cum pe aceste străzi nu există sistem de colectare şi evacuare a apelor pluviale, nu există niciun drenaj corespunzător al apelor de pe carosabil. Lucrările preconizate a se realiza au în vedere asigurarea accesului vehiculelor pe toată perioada anului.
Din punct de vedere al asigurării cerinţelor esenţiale de calitate în construcţii, străzile care fac obiectul documentaţiei nu asigură condiţiile necesare desfăşurării unui trafic auto şi pietonal în condiţii de siguranţă şi confort.”, redăm câteva fragmente din DALI.
Străzile din Rucăr propuse pentru asfaltare prin această investiţie sunt:
- Intrarea Ghidan (lungime proiectată – 83,20 m; lăţime proiectată – 2,75 m);
- Intrarea Clubul Elevilor (lungime proiectată – 123,80 m; lăţime proiectată – 3 m);
- Strada Vârful Crucii (lungime proiectată – 203,90 m; lăţime proiectată – 2,40 m);
- Strada Pinului (lungime proiectată – 143,10 m; lăţime proiectată – 3 m);
- Strada Fruntea Cheii (lungime proiectată – 180 m; lăţime proiectată – 2-2,75 m);
- Strada Constantin Teodorescu (lungime proiectată – 345 m; lăţime proiectată – 2,75-5,50 m).
Autorii DALI au recomandat proiectantului să aplice următorul profil transversal tip: lăţimea platformei drumului : 3,50 – 4 metri; lăţimea părţii carosabile – 3 metri; lăţimea acostamentelor – 2 x 0,50 metri. În afara platformei drumului, se vor proiecta şanţuri şi rigole (rigole de acostament sau rigole carosabile), pentru scurgerea apelor.
„În unele cazuri specifice – precizează autorii DALI -, unde lăţimea din amplasament este foarte mică, se va putea reduce partea carosabilă până la 2,75 metri, cu includerea dispozitivelor de scurgere a apei. Un caz particular îl reprezintă strada Fruntea Cheii, unde, pe anumite porţiuni, lăţimea dintre garduri nu permite realizarea unei platforme mai mari de 2 metri. Această stradă va fi tratată ca o alee, cu lăţime variabilă, între 2 şi 2,27 metri; partea carosabilă poate fi încadrată pe ambele părţi de borduri cu dimensiunea 10 x 15 cm.